• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 18:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Мозайка?

Започната от Marto99_mz, 21.01.2013 16:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Marto99_mz

Мога ли да сложа мозайка, знам че не се препоръчва, защото е варовикова, но аз пробвах с оцет и не шуми.

Niikii

Аз ползвам мраморна мозайка. Няма никакъв проблем с нея :)

Caxapa

Зависи какви риби  ще гледаш в аквариума с тази мозайка. Самата мозайка  също  каво влияние на твърдоста на водата и прочие подобни неща.

Marto99_mz

Рибите са живородки, няма да слагам много само около корена, около една две шепи  :-)

Caxapa

Остава сега да намериш живородките в каква вода и с каква твърдост понасят. След това да следиш параметрите на водата в аквариума в който си сложил мозайката и ще бъде всичко под контрол.

Stelian

Здравейте! Нов съм във форума и в акваристиката и чета за грунда в момента та искам да попитам какъв е този тест с оцет и как по-точно се прави?
Питам понеже си купих едър грунд 5-9мм от зоомагазин във Варна (този в гранд мол), който е бял на цвят и се опасявам да не е мозайка. Иначе съм сложил малко от този грунд на бетата си от една седмица и за сега още е жива. Благодаря!

Caxapa

Грунда трябва да е абсолютно сух когато ще го тестваш.  Вземаш малко от него и го покапваш с оцета. Ако започне да шупти е варовиков.

Stelian

Цитат на: Caxapa - 24.01.2013 03:06
Грунда трябва да е абсолютно сух когато ще го тестваш.  Вземаш малко от него и го покапваш с оцета. Ако започне да шупти е варовиков.

Благодаря още тази вечер ще го пробвам!

Stoev

Абе хора преди 4-5 дни стартирах едно аквариумче 60 литра и му сложих някакви бели камъчета 0,4-0,6 мм поръчах ги заедно с аквариума от един саит и ми направиха водата една мътно бяла такава а хем ги измих хубаво с топла вода   :'( какво да правя някой ако може да каже нещо по въпроса ще съм му благодарен

Caxapa

Новостартираните аквариуми са така с мътна и белезникава вода. Но може да е и от грунда. Рано е още за рибки да пускаш в аквариума.  В ляво на екрана има едно изкачащо меню. Първия раздел е "Често задавани въпроси" От там  избираш подраздел в който има  още едно изкачащо меню с обяснения за всеки един въпрос на начинаещия акварист.  Приятно четене!

terier4o

Цитат на: Stoev - 31.01.2013 20:04
Абе хора преди 4-5 дни стартирах едно аквариумче 60 литра и му сложих някакви бели камъчета 0,4-0,6 мм поръчах ги заедно с аквариума от един саит и ми направиха водата една мътно бяла такава а хем ги измих хубаво с топла вода   :'( какво да правя някой ако може да каже нещо по въпроса ще съм му благодарен

Няма какво да правиш освен да седиш и да чакаш аквариума да ''зацикли'' ( азотен цикъл) нищо не казваш за филтрацията?
PS. Не слагай риби в аквариума все още и следващите две седмици.....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Stoev

ами заедно с аквариума  има филтър помпа вътре в нея гледам че има донапренена гъба и контейнерче с някакви черни камъчета които предполагам че са активен въглен

Caxapa

"черните камъчета" са активен въглен. Аз не ползвам въглен в филтрите си. А останалото, както съм казал аз и колегата Териерчо. Четенето ще ти разясни доста неща.

tanji

Здравейте,
имам мозайка, която е на 2-3 седмици, а ми се оцветява в жълто-зелен цвят. Преди нея имах едри камъни, които също потъмняха и направо позеленяха, заедно със стените на аквариума. Та искам да попитам, това нормално ли е, или е резултат от растението което имам. Във магазина от който го взех, аквариумите на продавача бяха кристално чисти, с чисти камъчета. Имам също и изкуствено растение, но едва ли ще е от него. Какво мислите по въпроса?
: 04.07.2013г 21:09ч
Да допълня: аквариума ми е 40 литров с гупи, молинези, плата, неонки и сомчета. :)

Heartwork

Какво осветление имаш? Аквариума изложен ли е на слънчева светлина ?
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Similar topics (5)

2557

Публикации: 19
Прегледи: 14189

31366

Започната от yumkata94

Публикации: 16
Прегледи: 7937

48779

Публикации: 7
Прегледи: 4664

1374