• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 15:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"За аквариумите и хората"

Започната от Raven, 14.03.2007 22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

17.03.2007 09:50 #15 Last Edit: 17.03.2007 09:59 by raven
аз се ядосвам на американците в АРС-то.
там един ми обяснява че не съм прав защото- аквариумите не се делят само на два типа а има много смесени типове с елементи и от двата ,и не е вярно че белите правят само холандски а азиатците само динамичен а има и различни случай!

ми да бе пич,прав си,нали това и аз съм написал- ама що ли не си го прочел а си се хванал за първите изречения и изобщо не си си дал труд да разбереш и да осмислиш  какво всъщност се опитвам да кажа.
повечето там са се почуствали обидени че съм дал три американски аквариума за пример и съм ги определил като остарял тип.
вярно е че аквариумите са от най статичните- еми да де - нали за това е примера.

в крайна сметка ако даден човек няма усет да направи сам разлика между естествен и изкуствен акваскейп ,аз как да му я обясня?

тези два модела които давам не са единствени- те просто са основата от която произлизат най различни видове и стилове акваскейп,много от тях смесени  ,или с преобладаващи елементи от някои от двата вида.
но като цяло мисля че може да се разграничат тези две основни концепции- статичен и динамичен.

никъде не правя категорично разделение от тип- до тук бяло,нататъка черно грозно и статично.напротив подчертавам в заключение че това са основни стилове и върху тях се базират най различни случаи.

когато гледам един аквариум си казвам- "като цяло е динамичен ,но тука отпред в средата и в левия ъгъл го е хакнал  това малко като натрупано и седи статично в тая част ".
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Цитат на: raven - 17.03.2007 09:50
тези два модела които давам не са единствени- те просто са основата от която произлизат най различни видове и стилове акваскейп,много от тях смесени  ,или с преобладаващи елементи от някои от двата вида.
но като цяло мисля че може да се разграничат тези две основни концепций- статичен и динамичен.

Ей заради този смисъл, който си вложил в статийката е голямата шумотевица.
Вече имаш и сериозно противоречие със себе си.

Цитат на: raven - 14.03.2007 22:51
Тези определения които съм дал са крайно условни разбира се- има много акваскейпи които са хибридни ,или пък са от свсем друг вид,но като цяло лично аз когато видя някои аквариум първо веднага търся да определя към кой от двата типа спада.

Аз доколкото съм наясно, има холандски аквариуми и... всички останали.
Холандците са статични - да вярно е.

Категорията "всички останали" обхваща аквариуми, които пресъздават природни гледки, подводни пейзажи, откровен кич и какво ли още не. Няма акварист, които прави само гори или само планини.
Като цяло аквариумите, които пресъздават близък план на парче от природата, наистина са динамични. Има обаче доста изключения.
Аквариумите, които са общ план на планински масив, морско дъно и каквото се сетим са откровено статични, в повечето случаи. Много от тях са на призови места в най-престижните конкурси. Например аквариума на 77.
При Амано също има такива.

Да.
Можем да разделим аквариумите на статични и динамични, но това да са течения в акваристиката или пък основни концепции е крайно мисля.
Никой не се е родил научен.

Raven

не разбирам кое си противоречи в двата цитата- според мен както и да ги чета и в двата казвам едно и също нещо: двата стила които съм дал са условни- не може да се сложи всеки един аквариум в някои  от двата.
но като цяло общото впечатление което създава един аквариум независимо колко елемента от всеки от двата стила има- общото впечатление винаги клони към единят от стиловете.

някой са чисто към един от  двата стила,други клонят и имат елементи и от двата като единят е преобладаващ.
но тези стилове- статичен и динамичен са основните от които произлизат всички останали.
наречи го не стил ,а начин на мислене и възприемане.

но това е основно ,крайно схематично разделение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

17.03.2007 18:06 #18 Last Edit: 17.03.2007 18:08 by Живко
Нещо не ме разбра май.
Има аквариуми, които изглеждат статични, други пък динамични. Аз за това не споря. Които спори трябва да е луд. Като цяло аквариумите на азиатците са динамични и всичко останоло, което си написал е горе долу така. Според мен, а както е явно и според повечето от нас.

Противоречиш си и още как.
Първо казваш , че това е твоето възприятие. След малко, че това е основното, крайно схематично разделение. Това дразнителя в статията.
Аз не съм съгласен, че това разделение /за стилове не може да се говори/е основното.
Първо решавам какво ще представлявя моя аквариум. Дали ще правя подводен или природен пейзаж, планина, река, пустиня или просто цветна градина. После постепено според усещането за динамика на всеки акварист се оформя и крайната картина.
Един прави мрачни и полудинамични аквариуми. Твоите.
Просторни, аз ги наричам полупразни, статични аквариуми. Пламен. Големият беше по динамичен от малкият.
Статични холандски. Стас. Макар неговия да не е чак толкова статичен.
Правя си изводи от аквариумите, които съм виждал.
Моите не мога да ги определя. По скоро статични.

Та в моя объркан ред на мисли не виждам точно разделението на "статични' и "динамични" като фундаментално. Само това е разликата в твоето и моето виждане.
Никой не се е родил научен.