• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 20:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Как се промива черна мозайка !?

Започната от FaLLen`, 08.04.2009 18:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

До FaLLen`  Колега! Вземаш някое старо парче тюл- старо дантелено перде.  Оформяш си добър правоъгалник като завързваш два по два късите страни. Отиваш на реката Марица в твоя случай и почваш това лудо миене до припадък. Преди години даже бях си оставил мозайката в течаща вода -поточе което минаваше през ранчото ми .  Успехи с промиването иначе все ще ти пуска чернилка. *THUMBS UP*

Raven

Аз съм си правил самоделно сито от мрежа за външна изолация ковната на дървена рамка,доскоро се мотаеше в мазето но сега вече има относително калиброван пясък и май я изхвърлих.
Както и да е,важното е да намериш подходящ размер на отворите на мрежата,най добре е да е около 2 мм.
Така се получава най доброто калиброване- класическото 2-3 мм.

При аквариум с много растения които имаш готови и не са току що вкарани от ферма а са от работещ аквариум - принципа е да не се промива особено пясъка,аз му минавам само една две "води" колкото да махна едрите клечки и боклуци.

Мътилката е разтворена глина и ситни минерани частици които като се утаят се мушката между пясъка надолу към корените на растенията и правят допълнителната подхранака.

Но все пак това си е мойя идея и не е нужно да я следвате,още повече че когато правя рестарт на дъно аз гледам да имам готови максимално количество работещи растения за начало ,пък после хвърлям повечето.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

FaLLen`

И аз първоначално обмислях вариянта със ситото , по простата причина , че мътилката която се образува е от фините частици ( някакъв мозайков прах ) измежду едрата фракция , която не може да бъде промита под чешмата или под душа ... винаги остава на дъното под мозайката !  :-|

Но по начина със ситото е много удачно и полезно за този дето ще промива мозайка *privet*

Divane

моя предишен грунд,който беше черен и незнайно какъв,го промивах с обикновено средно голямо сито,откраднато от баба ми без да забележи,щото си го ползваше за брашно :-D Въпреки огромното ми старание да промия грунда,щом го сложих и напълних с вода - мътилката беше на лице. Но за няколко дена се избистри ;)

gecatax

къде в Бургас мога да си купя черна мозайка ?

-250л.

deadman93

От някой склад за строителни материяли.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg269.imageshack.us%2Fimg269%2F7893%2F98740689.jpg&hash=4a86a80a028e7f60923f2d2ca9a1d11dc51840f7

bigbeer

Интересно ми е защо сте луднали по тази черна мозайка.. От където и да погледнеш не стои естетически добре и като грунд. Не се сещам за един положителен елемент който би ни донесла като я ползваме. ;)

gecatax

Цитат на: bigbeer - 10.08.2009 14:56
Интересно ми е защо сте луднали по тази черна мозайка.. От където и да погледнеш не стои естетически добре и като грунд. Не се сещам за един положителен елемент който би ни донесла като я ползваме. ;)
Ами защото никой не ми отговаря на въпроса в темата по надоло за кварцовия пясък няма да дам една торба пари за доставка от София.
Поздрави!

-250л.

bigbeer

Геца, много лесно във всяко, дори и малко населено място можеш да си намериш подходящ грунд. Цихлидарите обикновено са фенове, на кварцовите грундове, и по обясними причини - растения почти не виреят при тях. А мозайката вече дори и в строителството все по-рядко се използва ;)

gecatax

Цитат на: bigbeer - 10.08.2009 16:31
Геца, много лесно във всяко, дори и малко населено място можеш да си намериш подходящ грунд. Цихлидарите обикновено са фенове, на кварцовите грундове, и по обясними причини - растения почти не виреят при тях. А мозайката вече дори и в строителството все по-рядко се използва ;)
дай идея за накакъв грунд ?
Поздрави!

-250л.

bigbeer

Най-лесно е да се завъртиш около някой строителен обект и да попиташ къде изсипват отсявките от пясъка за финна мазилка. Другото място е да идеш в самата строителна борса и да питаш там, и евентуално да си пресееш сам. Това е.. цената която ще заплатиш е от нула до една бира за кофа.

Alexfield

Ето аз как се справих с промиването:
Взех една тенекия от сирене. Надупчих и дъното с пирон. Получи се сито с дупки с големина 1.5-2 мм - при това доста дълбоко.
Ето и самата технология на промиване:
Пълня тенекията до средата с мозайка. След обилно поливане отгоре с душ и разбъркване с ръка (през това време отдолу тече страшна чернилка - има и риск от запушване на отходната тръба), изваждам мозайката шепа по шепа като я промивам с душа и я местя в леген. И така докато стигна до дъното.
!!! Внимание !!!
Поради надупчването на дъното на тенекията с пирон има опасност от надраскване / порязване - трябва да се внимава.

След това връщам мозайката обратно от легена в тенекията като отново я промивам в шепи.
Тази процедура я правя два пъти. След второто промиване мътилката не е изчезнала напълно, но е доста малко. След това мозайката е готова за слагане в аквариума. Който има желание, може да направи процедурата и 3 пъти.

П.П. Черна мозайка за грунд ползвам вече 9 месеца. Нямам наблюдения да отделя каквото и да било във водата. Определено не повишава твърдостта. При мен в момента е: 5°GH
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Ty3ap

Аз си мисля за следния начин на промиване на мозайка пък ако греша коригирайте ме - както беше споменато горе с мрежа за топлоизолация (но пак зависи каква ти е мозайката има № 2,4,6 ..... ако е двойка със сигурност няма да стане) , Взимаш варел 200 л ( може и ваната във вас)слагаш мозайката в така нареченото сито от мрежа и промиваш във съда със вода докато се размъти. Оставяш мозайката потопена във водата дакато слезе отайката на дъното(докато се избистри водата) вадиш мозайката и сменяш водата и повтаряш. Идеята е частиците които са в мозайката да се отаят на дъното на съда , а не върху мозайката като я сложиш в аквариума.

Ако имаш възможност направи си по голямо сито с мрежата и пласта с мозайка върху ситото да не е повече от 1см дръж ситото на повърхноста на съда и пребърквай внимателно мозайката периодично , като видиш че водата се е избистрила.

Успех

sliven

Ако си луда глава!? *CRAZY*Взимаш старо тюлено перде,на няколко ката,правиш си денк(вързоп)Вътре всичката мозайка(до5кг.)Мяташ в пералнята на най-дългата програма(без прах и омекотител)Пиеш,пееш,пушиш и готово! :kreshtja:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

valnata

FaLLen още ли ползваш мозайката, и доволен ли си? :-) Като се сифонира пуска ли много боя? И аз правя рестарт и се чудя дали да купувам мозайка или кварцов пясък 5мм(пясъка сигурно пак цапа доста и трудно се мие *dontknow*).

Similar topics (5)

9907

Публикации: 5
Прегледи: 3896

53750

Публикации: 4
Прегледи: 3970

32268

Публикации: 13
Прегледи: 8792

41333

Публикации: 8