• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите в Софийският зоопарк- борбата за промяна.

Започната от ogogogo, 09.02.2015 17:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogogogo

Цитат на: Георги - 13.05.2015 18:55
Аз докато не смених грунда с нов, не успях да се оттърва от цианото. Старият грунд беше на 6 години.
От тогава нямам проблем с водораслите, но и не светя.
Точно това започвам да правя, днес развалих първият утре, го аранжирам.
За растенията благодаря отново на всички които дариха растения  *thanks
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

tomatomov197

  Браво , добре изглеждат аквариумите , и на снимките не се вижда нито циано , нито водорасли :)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

ogogogo

Водораслите почти ги преборих но циано има в няколко аквариума. Но така е по-интересно, без проблеми ще е скука  :-D
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

ogogogo

Здравейте съфорумници, искам да се извиня на хората на които не съм вдигнал телефона тези дни но си имам личен проблем и скоро май няма да мога да се върна на работа. Ако колежката има желание ще дам нейният телефон за да има комуникация.
Хубава вечер.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

ogogogo

Благодарности на elblanko за чудесните американци. Риби които аз не бях виждал наживо.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

elblanko

Имам и Herichthys carpintis, като ми хвърлят хайвер ще донеса и от тях, и общо взето с това се изчерпвам за сега.
В бъдеще се планира внос, може да има още нещо интересно.
*DRINK*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

ogogogo

Една снимка без подготовка на нов аквариум с трофеуси  дарение от Румен от Карнобат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi629.photobucket.com%2Falbums%2Fuu14%2Fogogogo_photo%2FDSC00361.jpg&hash=40de439204f7e60ddeb05f3ce726bb87f90cd954
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

niky

Браво. Изчистено, хубави камъни, прекрасни риби.

Респект и пред Румен - Карнобат си е Карнобат, баба ми беше от там :-)

Щях да кажа - снимай ги всичките да можем и ние, дето не сме в София (родината) да ги видим, но по-добре да се видят на живо.

Aqualover

Здравейте!
Ходила съм в Зоопарка преди и след промените и мога да кажа, че след е много по-перфектно и красиво! Благодаря от мое име на всички коелги които са дарили растения и рибки в зоопарка София! Знаете ли колко много красиви риби цихлиди открих, повечето трофеи, които ми харесаха и просто досега не съм познавала?

Има обаче един проблем- не може да има аквариуми, такива красиви и здрави риби, а на повечето от тях има грешни етикети. Примерно от дясно на ляво почти в средата и към ляво е написано нещо друго до някой аквариум и то не отговаря на рибите вътре. А незапознатите и особено чужденците които посещават и са нови акваристи, ще се подведат и после ще ни се смеят! Няма да ходя пак, за да направя снимки и да видите че е така! Може би са сменяли рибите!Не съм чела страниците, дано да сте ги оправили , тези залепени етикети!
Много е смешно в аквариум с 5 вида риби да са описано само 2 или 3 вида. Поне така си спомням. Ходих април и просто външния скейп е супер.
Мисля и се замислям да се наберат доброволци и спонсори които да помогнат с пари и материали за очистването на зоопарка и за по-добрия климат  на големите котки там! Нали съм и аз лъв и харесвам тези видове.
Не е възможно да влезнеш да гледаш рибите и да не можеш да издържиш поне 10 минути от смрадта на горките големи котки! Аз съм загрижена за тесните клетки на тигъра, риса, леопарда ! Може би трябват повече поддръжка и филтърна въздушна система. Особено те миришат, защото са зле поддържани. Леопарда и риса, както и другите големи котки без лъва ревяха яростно и се разхождаха като в затвор! Не е възможно нормален човек да гледа тази тягостна гледка! Трябва две клетки да се съединят и да стане една! Не разбирам как така на малки животни са настанени в повече от 5-20 ара земя...примерно разни гну, кенгуру и такива подобни. Ако някой има връзки тук искам да се съберем и да даваме пари за животните за да се чисти! Ако можеха те щяха да избягат на мига! Не мога да гледам тази гледка!!!
Извинявам се ако мислите това за спам! Но като еколог по душа и професия искам един ден да има модерни холограмни зооцентрове, а животните да са настанени в защитени местности и да живеят на широко както е и в родните им места! Не може да изкарваме пари от чуждите и тъжни животи! Надали някой, които е отишъл не е осъзнал този проблем. Да не говоря за адската миризма в маймунския отдел. Тъкмо ги чистеха и не успяхме да влезнем....миризмата ни удари в носа и си излезнахме за миг!  :-D

Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

ogogogo

Здравей, redmerinda83 двоумях се дали да ти отговоря на коментара защото е много трудно на човек който не е работил в зоопарк да разбере за какво иде реч.
Първо за табелките: Да,като размествам риби понякога се бавя с актуализирането на табелките. При сдобиването с нови риби се чака доста за направата на табелки и стойки за тях.
По въпроса за котките: Залата с вътрешните клетки се мие всеки ден с пароструйки. Колегите идват час и половина по-рано за да може да се измие всичко преди влизането на  посетители. След пускането на котките в измитите клетки те моментално си ги маркират наново и си мирише пак. Решението го знаем но струва 300 000 лв. Ако ни ги дариш ще сме ти много благодарни.
Има проект за ремонт и разширение на залата и външните клетки който е на стойност 5 000 000 лв. и се очаква да бъде одобрен и подписан на общински съвет скоро.  Ако ни ги дариш ти отново ще сме ти много благодарни.
Понеже си " еколог" да ти кажа че в залата няма Рисове и те не са ревящи котки. Леопарда е на пределна възраст и аз който съм там по цял ден не съм го чувал да реве. Може би като " еколог" ти е трудно да различиш Леопард от Ягуар но това е обяснимо. Ревът всички ревящи котки сутрин и вечер, Ягуарите го правят и през деня. След като си се загрижила за котките заповядай в администрацията да се уговорите за сумата която ще е необходима за подобряване на климата в зала Хищници.
Гну не е имало никога а, кенгура дойдоха преди 10 дни така че и тях не е имало през април когато си идвала.
На всички които задават въпроси от сорта на : Защо не се направи това или онова отговарям че Зоологическа градина София е общинско предприятие и за да бъде направено каквото и да било трябва да се мине през много и бавни процедури на одобрение от общината и последващи конкурси за изпълнители.
Почти всички колеги там правят всичко възможно и невъзможно за да се чувстват животните по-добре но са ограничени от много неща. Ако си толкова съвестна и загрижена заповядай в зоопарка да се пишеш доброволец и да се опиташ да промениш нещо.
Може би тонът в отговора ми е малко рязък но ми писна от псевдо еколози и загрижени личности които хал-хабер си нямат, нито от животни нито от екология, да не говорим за работата с животни в зоопарковете.
Накрая ще цитирам по памет един истински природозащитник и автор който не спирам да чета и да му се възхищавам а, именно Джералд Даръл.
" Мечтая да дойде денят когато зоопарковете ще бъдат излишни и ще можем да се наслаждаваме на животните в естествената им среда"

Колеги истината е че зоопарка има много проблеми и ако можехме работещите там включително и ръководството да ги решим с магическа пръчка , досега да сме го направили. Но не става така. На път са много промени но ще стават една след друга и много бавно.

Поздрави, Оги.


И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

niky

Не знам колко зоологически градини си посетила, но тези които аз съм посещавал - Берлин, Виена, Прага, Франкфурт, Нюрнберг - във всичките си мирише, колкото и да чистят. Просто това си е нормалната миризма на тези животни.
За модерни холограмни зооцентрове -  :buff:...
Единствено съм съгласен, че аквариумите трябва да са в отделно помещение, а не при останалите, но това не зависи от хората работещи в зоопарка. В Берлин например аквариума си е съвсем отделен и с отделен билет се влиза даже.
В другите са просто отделни сгради.
Така че нека поощтряваме хората които се трудят там, а не само да се чудим какво да измислим.

nikiK

За жълтите стотинки и условията в които бачкат работещите, направо си е геройство нивото на подръжка на клетки и аквариуми....
Специално за аквариумите визуално са почти в отлично състояние, но като разнообразие  на риби...малко куца.
Няма празни аквариуми за интересни и по-редки видове, за съжаление доста са заети с Тетри, Разбори и подобни..
Мисля, че в тази насока трябва да се работи, а желаещи да даряват рибки винаги ще има *DRINK*
450 лит.  Ю.Америка- Геофагуси, Скаларии Манакапуру, Цихлиди джуджета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2Fbouk58j9z%2FDSC07050.jpg&hash=8c3a842af0d72cdf9aac794b1cd930ff0f55922a
260 лт.  Африка ез. Малави

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fdkblqd7a5%2FDSC07053.jpg&hash=990372686b1835fb091e9de8fc0bec78d164e9f4

ogogogo

Това което трябваше да разбереш от поста ми е че който иска да помогне, намира начин. В момента има доброволци които се занимават с децата в училището в учебният център. Има и такива които чистят Зоопарка. Ако изпитваш желание да бъдеш полезна с нещо досега да си го направила. Да се правиш на "Еколог"и на много загрижена по форумите е лесно.
Най-добре е да приключим дискусията и утре да се разчисти.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

hip9

redmerinda83 осиновяването на животни го има и в чуждестранните зоопаркове.

ogogogo

С малко закъснение благодаря на колегата zmeq за аквариума който дари.
Днес го аранжирахме и си чака обитателите. По-спомен е около 500 литра.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi629.photobucket.com%2Falbums%2Fuu14%2Fogogogo_photo%2FDSC00546.jpg&hash=cc0ce222e5193de863a40902e9d2e22e55741e23

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi629.photobucket.com%2Falbums%2Fuu14%2Fogogogo_photo%2FDSC00549.jpg&hash=e9cb180bd9a9e507188178a6966c61ed7598de3e

Ето и снимка на Vieja Synspilum мъж който е дарен с  две женски от elblanko.
Едната женска е с яйцеполагало и тези дни ще положат хайвер.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi629.photobucket.com%2Falbums%2Fuu14%2Fogogogo_photo%2FDSC00532.jpg&hash=49c95176d94a188b071449ec892f55c0eb7b401c
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg