• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.06.2021 15:03

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Siporax или Еheim substrat pro

Започната от cardin, 09.10.2006 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cardin

Що не помислиш да си вземеш Еheim substrat pro, по евтин е, 28лв за литър и  е с по добра обща ефективна повърхност за литър, 450м2/л за Еheim substrat pro срещу 270м2/л за Сера сипоракс.
Имам предвид по евтин от цената за 1л Сипоракс.

discus

Цитат на: "cardin"Що не помислиш да си вземеш Еheim substrat pro, по евтин е, 28лв за литър и  е с по добра обща ефективна повърхност за литър, 450м2/л за Еheim substrat pro срещу 270м2/л за Сера сипоракс.
Имам предвид по евтин от цената за 1л Сипоракс.

Къде си гледал, че аз на времето като си купувах опаковките бяха по 2л , по малки нямаше. Отговора може и на л.с. да не праим реклама :wink:

zmeq

Че направете, то лошо няма. И двамата се водите съвестни съфорумци. Така че вашето мнение може да послужи и на други да си направят сметката.
 Ако нещо е по-евтино и по-добро от друго няма да нарушат правилата според мен, ако се похвали. А и при положение, че никои от вас не го продава, не е и реклама, а насочващо мнение  :roll:

cardin

Аз си взех Еheim substrat pro от магазина на Краси. Има опаковки от 1 и 2л. за по 28лв литъра. Първо си взех една опаковка от 1л за 28лв. След време реших да си взема опаковка от 2л като си мислех че е по евтина, но като отидох в магазина и видях че цената е същата и за 2л казах, че искам да я взема по евтино и ми я дадоха за 50лв, като си купих и други неща. След още време реших да си взема 10л и ги спазарих за 225лв, като в същото време можех да си взема Сипоракса 10л за 200лв, но предпочетох Еheim substrat pro-то.
Така че си преценете сами какво да си вземете и от къде.
Ако някой прецени че това е за триене да го трие.

cardin

Мога да потърся и листовките на 2та пълнежа за сравнение ако не съм ги затрил. Е ако има желаещи де.

Shagrath

Ами, наистина няма да е зле, ако ги сравним, за да знаем какво купуваме. А и съфорумците ще се ограмотят повече по темата. Така че, потърси ги.

cardin

Ето ги дано да ги разчетете, ако не можете ще пробвам да ги снимам с апаратчето да видим кво ще стане.
Хайде успех в избора.

discus

Цитат на: "Shagrath"Ами, наистина няма да е зле, ако ги сравним, за да знаем какво купуваме. А и съфорумците ще се ограмотят повече по темата. Така че, потърси ги.

Аз на тези неща дето ги пишат фирмите много много нямам вяра, незнам как точно ще измерят повърхността която имат, но както и да е, аз лично съм ползвал и двете и съм доволен и от двата продукта, пуснах темата за сера, защото мисля че повече хора я ползват, но явно ще ходя до там където не исках.

cardin

Ако съм ти провалил плановете с нещо сори.

discus

Цитат на: "cardin"Ако съм ти провалил плановете с нещо сори.

Не си, мислех да купувам сипоракс защото за момента не ми трябват повече от 1-1,5 литра, а ехеима го нямаше преди на по малко от 2л, пък и Краси не ми е от любимите търговци :lol:

cardin

Цитат на: "discus"пък и Краси не ми е от любимите търговци :lol:
Тя и без това седи в магазина жена му Татяна, така че няма страшно.
ЦитатАз на тези неща дето ги пишат фирмите много много нямам вяра, незнам как точно ще измерят повърхността която имат
То и аз много не им вярвам ама като размишлявах кой от двата пълнежа да си взема реших Ехема, защото е направен от едни малки порести топчета и като го сложиш в кошника на филтъра си личи че не остава много празно пространство както е със цилиндърчетата на Сипоракса който имат по средата една огромна кухина в която не могат да се заселят никакви бактерии.

Shagrath

Май съм по - навит за Еheim substrat.

d256h

Ще моля за снисхождение, ако на някой му се стори тъп въпроса!
Разгледах материала Siporax и ми хрумна следното. Много ми прилича на порцелановите изолаторни пръстени в скарите, дето пазят голите жици на нагревателите, та дали не може да се използват такива пръстени във вилтрите? Имаше една Кооперация в Пещера ли беше (някъде в Родопите) дето прави кремични пръстенчета за изолация. Те са инертни и подходящи за филтърна маса. Някой знае ли координати на тази кооперация, защото ми се струва изгодно да се опита такава схема ???

Boby_

Цитат на: "d256h"Ще моля за снисхождение, ако на някой му се стори тъп въпроса!
Разгледах материала Siporax и ми хрумна следното. Много ми прилича на порцелановите изолаторни пръстени в скарите, дето пазят голите жици на нагревателите, та дали не може да се използват такива пръстени във вилтрите? Имаше една Кооперация в Пещера ли беше (някъде в Родопите) дето прави кремични пръстенчета за изолация. Те са инертни и подходящи за вилтърна маса. Някой знае ли координати на тази кооперация, щото ми се струва изгодно да се опита такава схема ???

Керамиката си е керамика, разликата е в липсата на пореста структура.

d256h

Порестата структура е важна, но на купешкия продукт пише ли точно колко е пореста. От една страна, ако е много пореста ще работи много добре, но бързо ще се задръства, а чистенето може да не я възстановява на 100%. Просто питам дали някой не е ползвал заместител на специализирания материал със самоделка дето казвам ...

Boby_

Цитат на: "d256h"... но на купешкия продукт пише ли точно колко е пореста.
Да, пише - 450 м2/л за Еheim substrat pro срещу 270 м2/л за Сера сипоракс. Ще сметна приблизително пощта на литър цилинръдчета с размери 1 см. височина и 1 см. диаметър. Да кажем, че площта на едно цилиндърче е 6,3 кв. см. Обемът на едно цилиндърче е 0,79 куб. см., което ще рече, че в 1 литър има около 1200 цилиндърчета (това ако няма загуба на обем заради формата, а такава има). Площта на литър гладка керамика е 7600 кв. см. или 0,76 кв. м.
Това ще рече, че по-слабият от "купешките" продукти има 355 ПЪТИ по-голяма площ от гладката керамика. Май това отговаря доста ясно на въпроса ти.

Цитат на: "d256h"От една страна, ако е много пореста ще работи много добре, но бързо ще се задръства, а чистенето може да не я възстановява на 100%.
Че се задръства, задръства се. Но не чак толкова бързо. Едно преваряване годишно върши чудеса - нищо повече не е нужно.

Цитат на: "d256h"Просто питам дали някой не е ползвал заместител на специализирания материал със самоделка дето казвам ...
Едва ли - разликата в полезната площ е твърде голяма, за да е реален заместител която и да било "самоделка".  :wink:

NikolaV

Ето тук един руснак пише по темата.
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5193
Аз не вярвам чак тоооолко много на сипоракса. Е, имам малко, но просто ей така. Има и по-евтини варианти - пак пореста керамика на други производители (по-евтина), лава, корал (подходящ основно за цихлидарници или където трябва твърда вода), зеолит.

d256h

Боди, убеди ме. Разликата е съществена и за 30лв вероятно си струва!.. Нека, ако някой има такъв пълнител на Ехейм да сподели как се държи !!