• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.03.2025 22:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Резонанс от помпа в съмп

Започната от efsedno, 10.02.2025 12:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

efsedno

Цитат на: M14iro - 11.02.2025 14:28Помпите на Jabao с дебит  3500л/ч. мисля , че са със същите размери , провери по онлайн сайтовете.
Разгледах и тях наистина са същите като вид, размера е г/д приблизителен..
моделите са Jebao / Jecod DXP-3500 и DXP-2500

Сега обаче се замислям, кой модел 2500 л/ч или 3500 л/ч
размерите на 2500 са - 6.7см (радиус) х 12см (височина)
на 3500 са - 8см (радиус) х 14см (височина)

Височината при мен не е фактор, защото я има, но ако взема тази която е 3500, ще остане около нея и стъклата приблизително 2см, при другата 3см.. 1см разлика не изглежда нищо, обаче за резониращия шум може би да има значение...

M14iro

Цитат на: efsedno - 11.02.2025 15:09Разгледах и тях наистина са същите като вид, размера е г/д приблизителен..
моделите са Jebao / Jecod DXP-3500 и DXP-2500

Сега обаче се замислям, кой модел 2500 л/ч или 3500 л/ч
размерите на 2500 са - 6.7см (радиус) х 12см (височина)
на 3500 са - 8см (радиус) х 14см (височина)

Височината при мен не е фактор, защото я има, но ако взема тази която е 3500, ще остане около нея и стъклата приблизително 2см, при другата 3см.. 1см разлика не изглежда нищо, обаче за резониращия шум може би да има значение...

Jebao / Jecod DXP-3500 тези за пръв път ги виждам , но пише че " Изключително тиха работа благодарение на технологията на синусоидалната вълна.
Тези помпи , които ти предложих са също с технологията на синусоидалната вълна и при тях няма вибрация /резонанс/
Аз имам външен филтър https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/EHEIM-External-filter-classic-1500-XL-2260/226001/ и помпата му е изключително шумна- бучи , издава ниско честотен шум /басов шум / и това създава вибрация , особено ако допра маркуча или тръбата до стъклото на аквариума, ужас.И затова я замених  с тази

M14iro

...също с технологията на синусоидалната вълна. Няма шум , няма вибрация , преродих се :-D

M14iro

Според мен 3500л/ч. мисля , че няма да имаш проблеми. *privet*

_Kirilov

Защо не минеш на една идея малко по-скъпа помпа с регулиране и кеф ти дебит , кеф ти спиране за храна , всичко е ок ?

efsedno

_Kirilov, Аз съм съгласен да мина на по-скъпа помпа, не е това проблема.
Проблема е в размера... не мога да намеря такава дето да влезе там.

M14iro,именно точно описан нискочестотен басов, така се чува наистина, въпреки че видимо нито тръбите нито помпата се опира някъде (само на вендузите).

Правилно ли съм разбрал, моята сегашна sunsun JQP-2500 е роторна?
А тази на Jecod DXP-3500 е с технология на синусоидалната вълна и ще работят различно?
т.е. дори да взема по голямата на размер (DXP-3500), не би създава резониращ звук

M14iro

Цитат на: efsedno - 11.02.2025 16:54Правилно ли съм разбрал, моята сегашна sunsun JQP-2500 е роторна?
А тази на Jecod DXP-3500 е с технология на синусоидалната вълна и ще работят различно?
т.е. дори да взема по голямата на размер (DXP-3500), не би създава резониращ звук
Да ,разбрал си правилно. 
Да, ще работят различно
Да,и да вземеш по голям размер не би създавала вибрация
Леле , и ако не е така кво ли ша ма правиш...? Надявам се да бъдеш по снизходителен!

efsedno

:-D Просто се надявам да спася положението, ако не ще ти я подаря да ти бръмчи на теб.

Гледам обаче модела 3500 върви с накрайници Ф25 и Ф32
Моя маркуч е Ф16, трябва да търся някакъв редуктор, предложения?

За да не отварям нова тема ще си позволя да попитам тук за съвет за термометър.
Смених сигурно около 5, 3 електронни със сонда, 2 стъклени, и 5те показваха различни температури с около 2 градуса разлика.
Електронните помежду тях имаше 1 градус разлика, но стъклените показваха 2 градуса разлика сравнен с електронен..

M14iro

не искаш ли маркуч 25мм

M14iro

и да сложиш редуктор , ще губиш дебит

M14iro

Цитат на: efsedno - 11.02.2025 10:19Как мога да определя колко е спъната .
Казвате  колко дебит е загубила ли, или нещо друго?

efsedno

Ако сложа маркуч ф25 трябва после да сменя нататък 2 колена и тръба също 25.. и разпръсквача също..

За другото - да, колко дебит е загубила

M14iro

Сменяш , да... аз така правих.Така ще  губиш по малко  дебит. Колкото по голям  маркуч, тръба , преминава повече вода и по малко съпротивление.Давам ти предложение. Целта не оправдава ли средствата? Но ти си решаваш де.

Може да измериш дебита на помпата , като 3600сек. делиш на времето ,за което помпата ще напълни 1л. вода, по лесно е 10л. вода. Ако помпата пълни 10л. вода за 23сек., значи 1л. ще пълни за 2.3сек.23/10=2.3 , 3600/2.3=
Предполагам ще разбереш и колко загуба  има. Разбра ме , нали?  *privet*       

Lightning_boy

Цитат на: efsedno - 11.02.2025 19:38Моя маркуч е Ф16, трябва да търся някакъв редуктор, предложения?

Е това ти е проблема с резонанса според мен. Прекалено малки са тия маркучи за тая хава.
На филтър с 2000л. на час маркучите му са поне ф25. По-голям дебит, по-малко налягане. Това мисля, че дори колегата M14iro някъде беше пуснал клип нагледно да се види разликата.
Факт обаче, че и в кофата си бучи харабия.
Аз лично бих сменил всичко, ако бях на твое място. И тръби по-малки от ф25  *krivo  *UNKNOWN*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

С ръка като я пипаш , придържаш , натискаш и прочие млъква ли когато е в съмпа ?
Не млъква ли и тогава - значи нямаш никакъв вариант да я накараш да млъкне -освен да се минат седмици или месеци работа евентуално от натрупалия се детрид да спре някак.
Направи си тема в Аквариуми на потребителите да го видим  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

53670

Започната от pl86

Публикации: 5
Прегледи: 3504

8243

Започната от biol

Публикации: 9
Прегледи: 5013

46827

Публикации: 11