• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

препоръки за 200 литров аквариум

Започната от stefan9, 28.10.2020 09:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan9

Здравейте !

Имам аквариум с размери 100-40-50H. В момента е с окачен филтър , осветление 18W 4000K 1650Лумена, обитатели - 3 скаларии , 1 боциа , 2 САЕта. Разстения нямам.

сега към въпросите :)

смятам да сменя филтъра ? спрял съм се на 2 модела на SUN SUN 302 и 303 моделите , съответно със 1000 лт/ч и 1400 лт/ч , кое да избера ? може и други модели да препоръчате ... :)

мисля да засея и няколко разстения , предимно от по ЛЕСНО отглеждащите се . Ще успея ли с това осветление ? или ще е нужно да добавям още ? ако е нужно , какво да добавя ?

П.П. мисля че няма да е проблем засяването при 50% обем на водата ? да не се налага рестарт :)
П.П. 2 - грунда е дребен "чакъл" около 4-5мм и дебелина 4-5см



jabeto

Аз съм с 240л аквариум и съм със Сън Сън 304 2000л/ч.Вземи си Сън Сън 303 ,а най добре 304 ,но 302 според мен ще ти е слабичка.На 302-ката като и напълниш кошниците и поработи няколко седмици дебита ще падне на половина.И ще трябва да чистиш филтъра всеки месец.За осветлението си вземи поне още една пура 18вата и им сложи светлоотражател.Моя аквариум дълго време съм го осветявал само с една 36 вата пура Т8 със отражател и без проблем гледах микрозорум,анубиас и болбитис.Естествено без торене.

stefan9

То мойто не е пура , а е готово тяло което е с iP65. Не е от "специалните" за акваристика. Ако махна окачения филтър и взема външен , ще имам място за още една 18W 4000K 1650лумена.

Да .. може и 304 , то 30лв разлика .. :) А какъв пълнеж да му взема ?

jabeto

Аз съм сложил 3 кошници с китайска керамика като съм я подредил за да се хване повече (а не просто да я изсипя в кошницата)и една кошница с едропореста гъба

Smelly fish

За осветлението мисля, че тези като моите растения ще ти вървят и само с 4000К. Няма да ти обяснявам, че при мен съм с 5 обикновени LED крушки по 9 вата. Ако намериш втора лампа с повече от 18 вата ще е по-добре, както ти писах в другата тема, желателно е 30 лумена на литър, пък и аквариума ти е дълбок 50 см, а колегите тука много са коментирали, че 50 см иска повече светлина.
За керамиката и аз съм с китайска. Най-долната кошница ми е едра биогъба, средната съм сложил глинени цилиндърчета, най- горе от тия белите цилиндърчета, дето ги водят май стъклена керамика. Вата нямам за да не чистя често. Проблем с рибите нямам, при 20 броя за последната година я има 1 или 2 умрели рибки, я не. Ама те си бяха вече дърти тези за които се сещам.

stefan9

Ти си със 302 модела на 140 литров
Жабето с 304 на 240 литров

Ами аз освен да взема 303 със 200 литра :) и да сложа някой лев повече за по качествен пълнеж ?

А лампи други не намирам под метър които да са..

stefan9

Така ..sunsun 303 филтъра най-вероятно ще го поръчам от сайта на аквариумбг. Какви пълнежи да поръчам заедно с него ? И колко количество ? Лава ? Керамика ? Какво препоръчвате и колко колкчество ?

kstoilov

Аз съм фен на Seachem Matrix и Eheim Substrat Pro, който си беше с филтъра.

Smelly fish


stefan9

Подредба ?
От долу на горе . Пореста гъба - пореста керамика - стъклена керамкка.

Най отгоре не се ли слага пак гъба ?

Smelly fish

Подредбата е точно както си написал. Не съм слагал гъба отгоре. Водата ми е бистра и както ти писах чистя филтъра през 2 месеца на третия. Започва да намалява струята.
А бе колкото човека питаш, толкова мнения ще чуеш за керамиките, подредбите и така. В началото ползвах и тия вулканични камъни ли се водят с един филтър самоделка, ама нещо ми умираха рибите и ги махнах. После се оказа, че е от твърдостта на водата, ама междувременно ги разкарах вулканичните камъняци. Иначе ги водят, че са добри. Малко по- бавно се заселвали с бактерии, но след това били много добре. Но това само съм го чел.

stefan9

Поръчах вече :)
Утре след работа или събота ще монтирам и пусна. Сега ще погледна 1-2 клипа как става.. а ако има някаква тънкост може да споделите!

Една седмица ще оставя да поработи с новия филтър и след това вече ще сифонирам/ сменя водата (20/30%) ,и ще добавя осветление и разстения.

1 седмица мисля че ще стигне за заселване на бактерии във филтъра ?

hip9

Здравей, като включиш новия филтър не изключвай стария, според мен седмица ще му е малко да се зацикли. Нека да работят заедно със стария филтър месец, а пък аз лично бих ги оставил и двата за постоянно,допълнителната филтрация все пак никога не е излишна. А относно осветлението зависи от растенията които ще отглеждаш, аз на 150 литра с 50см воден стълб преди за по-бърз аквариум си правих сметките по 40lm/литър, за самоделно LED осветление с 6500К. В момента аквариумът ми е с бавни растения( анубиас, микрозорум и явански мъх) и използвам една твърда лед лента, която може би дава по 15-20lm/литър и е 6000К. Ако използваш луминисцентно осветление за бавен аквариум 0.5W/литър съм чел, че е необходимо, като е в полза да се използват рефлектори. Дано съм ти бил полезен.

stefan9

Филтъра в момента е от "окачените" на капака. Ако го оставя да работи , няма да имам място за осветление.
Дори незнам двата на веднъж дали ще мога да ги използвам.. че все пак е разположен на най-задната част на капака. А от там ще трябва да прекарам маркучите на канистъра.. сложна работа :D

А иначе съм с Лед, от практис :)
Близо 18/20 лумена на литър ще имам. При реален обем от 170/180 литра..

Все пак 50см височина , но с 5 см грунд , то остава 45см..


wire

Ако ще махаш текущия филтър, сложи кавото има в него като пълнеж в новия филтър.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

stefan9

Така .. филтъра е при мен вече :) прдди да го пусна , ще измия филтъра , кошници и тем подобни. Но уплатнението на капака трябва ли да го мия ? Че гледам е намазано с нещо .. но незнам с какво ..

hip9

Това с което е намазано уплътнението е силиконова смазка, тя го предпазва от напукване и следователно от пропускане. Ако  ще махаш стария филтър направи това което ти казва wire.

stefan9

Всичко готово :) стартиран успешно..
и все пак мисля тази седмица да не сифонирам .. а вече другия уикенд да сифонирам и тогава да мисля за осветление и разстения.

Да предложите някакво осветление ?
В момента е с 18W 4000K 1650lumen

Да добавя от същото ? Или нещо друго ще ми предложите :)

П.П. Има ли смисал от цветните(синьо,червено,бяло...и т.н.)  LED пури ?

stefan9


stefan9


 Caxapa
***** Модератор глобален МОРМОРАН Публикации: 5,264
 25.01.2015 22:10 #1
Правиш една дупцица с 2 мм бургия  на няколко см по д повърхноста на всмукателната тръба. Ако има теч или други  проблеми ще загубиш през канистъра само няколко литра вода по пода но ще спасиш изтичането на целия аквариум. Писано е за този номер. На самия бастун на всмукателната тръба под ниво на водата на няколко см. разпробиваш  дупчица с 2 мм бургийка. Май обясних по-точно сега.


Някой използяа ли този "трик" ? Работи ли ? Копирано от тема "по безопасна работа с канистър"

Smelly fish

Аз съм пробвал трика с дупчицата, работи, но има един основен недостатък и много дразнещ, всяка седмица като сменяш вода и нивото в аквариума падне под дупчицата, филтъра "гълта" въздух и трябва да се обезвъздушава. Ако си проверяваш и смазваш уплътненията на филтъра при всяко почистване, защо да тече?

stefan9

За пръв път си купувам канистър.. и все ми е едно шубе :D
Едно неспокойно ми е ...

С времето се свиква явно :)


Smelly fish

Ами ако искаш издупчи си го за да си по- спокоен.

Smelly fish

Не съм сигурен с гаранцията обаче какво става. При мен "бастуна" оригиналния не съм го дупчил. Пазя си го 😁 Когато пробвах го бях направил на един самоделен, който ползвах за разни проби с маркучите.

stefan9

Ще го мисля още :D може да взема някъв резервен и него да дупча ..

То части за този канистър сиг. От алиекспреса трябва да поръчвам ? Резервно уплатнение и тем подобни ..


Smelly fish

Ами за 302 модела Аквариум.бг имат много части. За твоя- не знам. Можеш да питаш.

stefan9

Ще питам :) че в сайта им няма ..

А някой от тези цветните осветление използва ли ? Дали подсилват цветовете .. или става "диско" и седи грозно ...
Мисля да добавя още 1 от мойта лампа и една от рези цветните, да подсили цветовете в аквариума :)

Smelly fish

За резервните части за канистър ми спомена едно от момчетата в единия от техните магазини. На сайта не съм гледал.
За осветлението, тука има много хора които ползват светодиодни ленти, включително RGB.
На сайта krushki.com гледам имат ленти по 5 метра и то водозащитени. Може да пробваш.

https://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=50&products_id=194&zenid=89236a9271e2cebe74d256a95e49c300

Има ленти и с бяла светлина.

stefan9

https://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=62&products_id=532

Това си изглежда оферта. НО! Тези 5 метра няма как да ги намитам в аквариума и ще трябват конектори нали ? А тези конектори , влагозащитни ли са ? Някой запознат да ме светне ...

Или има вариант да ги навия някак без прекъсване ?

Smelly fish

Не съм ползвал ама би трябвало да има начин. Аз съм си с крушките 😁 Не мога да помогна в случая. Извинявай.

stefan9

Хаха да мерси все пак .. нека който е запознат да каже :)

И .. неутрално бяла ще рече около 4000 келвина ли ?

И съответно бяла , около 6500 келвина ?

Нека който ги разбира да помогне ...


stefan9

Тва уики с нищо не ми помага :) мерси все пак!

NO CARRIER

Неутрално бялата е между 4000 - 5500 келвина. Не знам дали има стандарт, а ти избери нещо по твой вкус. Вече има LED пури. Закрепването е лесно, а цените им са приемливи. Вземи си от тях. Лентите в повечето случаи имат лошия недостатък да мигат с много висока честота, което дразни някои хора.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stefan9

Да .. така метох и аз за лентите .. явно няма да е :)

Ами с лед тяло съм , 18 вата , ще добавя от същото. А ако не стигне за разстенията ... ще го мисля :)

А и в същото време търся и разстения,  валиснерия , криптокорини , лимонка също .. анубиас..и какво друго мога да отглеждам с това осветление ? 2Х18 вата ? Без тор и без цо2 ..

wire

Има достатъчно синьо и червено в 4000к. Лед освелението е прието да се пише повече за лумените, ватовете тук нямат толкова значение. И се пише растения, не раЗстения.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

stefan9

Мерси за урока :)
2х1650лумена на по 4000келвина.
Вече съм купил, остана монтирането :)


didak

16,5 лумена на литър може би ще ти дойде малко. предвиди си възможност за 3х1650

stefan9

Няма място на капака.. макс 2 бр от този модел мога да сложа. 3-ти няма как

wire

Като сложиш риби, камъни, растения, ще ги докараш до към 20лумена/л :-) Просто трябва да си вземеш растения, които не изискват повече от средна светлина, има достатъчно и са красиви - микрозоруми, мъхове, криптокорини, може и някоя ротала, буцефаландри, анубиаси, хигрофили, вероятно и някои видове ехинодоруси(препоръчват се за скаларии). Не ти препоръчвам торене и цо2 с толкова малко светлина.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Smelly fish

А бе Стефане, тия тела не са ли с пури вътре? Виж, па си купи една пуста пура по- мощна. Може и две. Дай линк от Практис, и те имат сайт, да я видим тая ламБа пуста, де си се хванал на тия лумени и не мърдаш. Някой ден като изгори, цялата ли ще сменяш?

stefan9

https://praktis.bg/dom/osvetlenie/promishleno-osvetlenie/led-osvetitelno-tyalo-tim-ii-18w-4000k-lightex

Ами 16лв с 2 години гаранция, евтинджос е :D haha

Поръчал съм растения :) утре ще получа и ще го заседя. Криптокорина , валиснерия и роголистник :) ии лимонче .. дано виреят при тази светлина ...

Сложих и два рефлектора на гърба и отпред на капака , да веъщат светлината към аквариума :)

Само мисля дали да не взема още рибки ? Да има кой да цапа .. да има "храна" за растенията :D

Smelly fish

Въй това вярно май не се разглобява.
Ок. Копактно изглежда, значи си оставаш с тях.
За растенията да беше питал във форума, тия по магазините- скъпчии.
Ако си от София, съботния пазар е добра опция за растения и риби.

stefan9

Онлайн .. поръчах. Ами пакетно .. за 20кинта ми събраха там по няколко корена .. да видим какво ще дойде :)

От Хасково съм, 2 магазина на кръст ..

П.П. , размера на осветлението в сайта на практис не е верен ! Някой ако реши да взима .. да знае :) не е ~5см ширина .. а са малко над 8см дори ширината ..

Smelly fish

ОК. Еми за рибки имаш обем, можеш да взимаш, само барбус тетразона недей 😁. Лош опит имам. Кльопат всичко и всички...😆

stefan9

Неделя смених около 20/25% вода , без да сифонирам. Днес като засявам растенията , ако сменя 10/15% без сифониране. Проблем ли ще е ?

Че като е пълен до горе ще е трудно да засявам растенията ...


NO CARRIER

Сеят се семена, растенията се засаждат. :-)

Няма да е проблем. Ръгай смело.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wire

Избягвай сифонирането когато имаш растения, освен, ако наистина е много мръсно. Имаш малко риби и, ако не прехранваш, няма да има много мръсотия.
Провери кои риби са подходящи за съжителство с твоите. Пиши и какво направи с филтъра и с какво е пълен, какви и колко растения се задържаха, от това зависи и колко нови риби може да сложиш. Стабилизирай си аквариума за месец, тогава мисли за нови риби.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

stefan9

Филтъра с пореста гъба , керамика , и
Пълнежа който дойде с филтъра.

Растенията вчера ги засадих :) ще видим кои ще се задържат. Мисля само да добавя още малко грунд .. че явно колегата от който ги взимах ги е гледал с по дебел грунд .. и малко се затрудних с засаждснето.. при следващата смяна ще добавя още 2-3 см грунд поне в задната страна :)

Да , няма да сифонирвам. Най-много веднъж месечно.

stefan9

Поради течението съсдадено от филтъра , постоянно има "парцалки" които плуват във водата.

Боциата като направи 2 спринта .. и дига цялата цапаница :D

Да взема ли да сифонирам уикенда ? Или да изчакам растенията и филтъра да си свършат работата ?

След толко промени и бъркане в аквариума, направо ме е страх да пипна нещо...

stefan9

Дадоха ми и някви семена за полянка, от алиекспрес били. Има ли вариант да ги засея върху памук и после като поникнат да ги засадя в акравиума ?

Или да не се занимавам с тези китайски работи ? :D

Smelly fish

Ти от кога не си чистил, та се вдига цапаница? При мен всичко пропада между камъчетата на грунда. Аз съм с 5 см грунд и съм си засадил всичко. Когато засаждаш нови растения, леко се подрязват корените на растението. Как ще заровиш цялата паяжина? В тубата има клипчета, да не вземеш да отрежеш целия корен! 😀

stefan9

Да , да .. леко ги клъцнах..

Ами 2 седмици .. но защото махнах и страта декорация .. а под нея беше ... да не казвам :D и май от там идва цапаницата хаха

Ами ще изчакам 2-3 дни :) ако не се махне , ще сифонирам и ще сложа малко грунд ..

stefan9

Г/Д колко време трябва да мине за да се "хванат" растенията и да почнат се развиват ?

 


Smelly fish

Ако им харесат условията мисля, че ще разбереш след 1 до 3 седмици. Ако не им харесват ще се мъчиш като мен повече от 6 месеца.

stefan9

Какво не им харесва при теб ? Какъв проблем имаш ?

Smelly fish

Сега са горе-долу добре, нямам проблем. Преди повече от 3 години имах. Като взех рибки и растения, в началото растенията бяха добре, но рибките умираха или им гниеха плавниците. Започнах често да сифонирам заради рибите, но растенията взеха да умират. Сменях крушки, слагах тор, какво ли не. Нито рибите бяха добре нито растенията. После ме посъветваха да си втвърдя водата, защото в София е много мека и рибките се оправиха. Спрях да сифонирам често, спрях да си играя с крушките и всичко си дойде на място. Просто беше омагьосан кръг. Оказа се, че меката вода с мръсотията прецаква рибите, а аз с честото сифониране- растенията. При теб едва ли водата е толкова мека та такъв проблем не мисля да имаш. Ако нещата са ок растенията тръгват бързо, ще разбереш. Точна рецепта нямам. Сега нито торя, нито пипам нещо, сифонирам най-много 1 път месечно и аквариума е джунгла.

stefan9

Да .. с кладенец сме и доста си е твърда водата дори :)

Добавих малко грунд още , но гледам че на валиснерияга листата малко гният и се късат. Но сиг. е нормално, докато се адаптира ..
Няма да пипам повече нищо :) и ще видим какво ще стане .
Иска ми се още растения , но първо да видя с тези какво ще стане. Да не хвърлям пари на ватъра :)

Пък някой колега ако има излишни и хвърля ?

Smelly fish

Валиснерията при мен е имала два проблема. Първият- листото изгнива в основата и се откъсва цялото, вторият листото пожълтява на върха и след това върхът се откъсва. По едно време съвсем го бях закъсал. Сега както е джунгла валиснерията е превзела 2/3 от аквариума. Не мога да ти кажа от кое точно е проблема, но откакто спрях да торя и да сифонирам всичко с нея е ОК.

stefan9

Какво друго освен анцитрус мога да взема за да чисти стъклата ?

Smelly fish

Анциструса зелени точки не чисти. Тях само с намаляване на продължителността на светене. Просто се разреждат почистванията на стъклото.

stefan9

Ами 8 часа светя .. мисля че е добре !?


Smelly fish

Ами добре ще да е! Аз съм на 8:30 часа. Точки чистя на 3 седмици. Като бях на 9 часа, трябваше да чистя на 2 седмици. 3 броя анциструси имам, нищо не чистят. То това трудно се сваля с тия ножчета за чегъртане на керамични котлони, а ти искаш беззъбата риба (добре де имат някакви микрозъби) да ти очегърта това упорито нещо.

NO CARRIER

Охлювите неритина чистят зелените точки по стъклата.
Намалете светенето на 6-7 часа, увеличете лумените и ще намалеят и точките.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stefan9

"почерняват" стъклата, с мека гъба се чистят понпринциб. Но има трудно достъпни места и за тях ми трябва чистач :)


А за точки .. съвсем малко имам и те почти се чистят с гъбата :) не са нещо много сериозно в този етап :)

А с осветлението за сега промени не мога .. най-много една ЛЕД лента да добавя ..

stefan9

Здравейте :) криптокорината и валиснерията почнаха да пускат нови листа ! Изглежда се адаптираха ..

Имам 2 въпроса!
 

1 - защо роголостниците гледат към задното стъкло ? Уж се развиват леко и те , но върховете им са обърнати към задното стъкло.

2 - "бактериална ципа" , една от причините да сменя филтъра, но все още я има.Как мога да в премахна?

didak

1. нямаш ли гръб? ако идва светлина от там е нормално
2. не си ли пускаш едно търсене като ти възникне някакъв въпрос?
http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/

stefan9

Затъмнен ми е гърба с черно фолио, не прониква светлина от там.

Струята ако я насоча към повърхноста , става доста течение. И всички рибки се крият зад корените и камъните. Ще пробвам с хартия да премахна.


didak

Трябва да намериш начин да раздвижваш повърхността. Разгледай клипове. Снимай как е сега.

stefan9

Изходната тръба (кадето чистата вода се влива в аквата ) влиза 3-4 см под повърхноста и няма как да я дигна за да раздвиже водата! Варианта с флейтата , насочена "на горе" пробвах. Но става доста течение и седи грозно под водата флейтата..


Как да кача снимка тук ?

didak

"insert an image" от менюто /до youtube/, линк към снимката


stefan9

Е то трябва да кача "някаде" .. и така линк

Ще трябва да пренаправя изпускателната тръба :)

stefan9

С капак много сложно ... дори не мога да сложа входящата и изходящата да са от една страна. За да се образува "U" течение.

Варианта е да удължа изходящата към входящата и да дам наклон нагоре за да стигна повърхноста на водата. Това ще намалили дебита много ? Но отново ще грозят аквариума разни тръби по дължината ...


stefan9

При това си осветление , червени растения ще мога ли да гледам ?

didak

Не може ли изходящата да се насочи по диагонал към средата на челното стъкло?
Пробвай с LUDWIGIA REPENS mini red по средата под лампата - тя е най-непретенциозното червено.

stefan9

Да и аз за лудвигията четох и на него се спрях :) ще се пробва !

Мога да го насоча към средата на предното стъкло , но това с какво ще ми помогне ?

Сега съм го насочил в предния десен ъгъл, а смукателната тръба е в задния ляв ъгъл. Леко успях да дигна на горе струята , и сега май е по-добре. Малко раздвижва повърхноста.

didak

Не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, както и да "гледа" към засмукващата тръба, затова варианта към средата на челното е работещ - течението ще се завърти по целия периметър, а и в средата отпред обикновено няма високи растения. Ако нямаш скимер или "помпичка", добре раздвижената повърхност е средството за обогатяване с кислород на водата /в разумни граници, защото изкарва СО2-то/ и може да се каже, че е задължително при добре зарибен аквариум.

stefan9

Добре , ще пробвам. Да видим какво течение ще докара така .. мерси !

stefan9

Ако купя растения от колега който слага тор и подава ЦО2. аз не подавам цо2 и не торя. Проблем ли ще е ? Или ще се стресират растенията и няма да потръгнат ?

didak

Факторите за развитие на растенията са много. По принцип са и взаимно свързани. Ако се подава СО2, за да има баланс системата, се подават и торове, светлината е по-силна, ПХ-то вероятно е по-ниско, субстрата има активни съставки,... , много по-вероятно е при теб да не се развиват добре тези растения, но пък не е и задължително.
Това съвсем не значи, че за да имаш растения в аквата трябва да подаваш СО2. Има немалко и бавно и бързорастящи видове, които се развиват добре в "лоу тех" акви.

Smelly fish


https://i.postimg.cc/Cz6xmjcC/IMG-20201117-165918.jpg


Най- накрая се престраших да кача снимка на буренясалия си аквариум. Време му е за преаранжиране, но идеята е, че може да направиш "блато" 😁 и без всичките екстри откъм торове, СО2 и т.н.

didak

Е, супер е!
С вътрешен и външен филтър ли си?
По-красиво е когато нивото на водата да не слиза под нивото на капака - няма я тази светеща ивица и натрупания варовик остава над видимата линия.
Прилично залесен е, което е добре за рибите и борбата с водораслите. Не оставяй валиснерия отпред. Това, което е отзад в ляво, зад филтъра /гигантска валиснерия може би/, по-добре да бъде пак нормална валиснерия. Сега аквариума ти изглежда че е по-малък от 200л. Избирай растения с възможно най-малки листа в по-големи групи, за да изглежда по-голям. Създай някаква линия - висока в средата, ниска в средата, разчупи, почети, поразгледай.
Важното е, че изглежда "здрав" :)

Smelly fish

Дидак, аквариумът ми е 140л. Стефан е с 200 литровия и многото въпроси! Заради вашия разговор за торовете и СО2 просто си постнах моя за да видите, че нещата могат да се случват без допълнителни екстри. Валиснерията отпред просто си избуя последните месеци. Гигантската отзад ми е подарък от колега (беше един корен с три изгнили листа и на практика си се разви само от корена). Това нещо го търкалям на 5 обикновени 9 ватови крушки от тия ЛЕДовете които са на прИмоция по левче в Практикер.

didak

Сори за объркването :-[

Излиза, че наистина е по-малък :-) , факт, както и че изглежда "здрав"!

Smelly fish

Мерси за оценката, Дидак. А бе не е от най-здравите аквариуми ама ... 😁 бива, след първоначалните мъки когато го пусках (отдавна беше).

stefan9

Без въпроси не става смийли :) а без куража от теб нямаше да тръгна се занимавам :D благодаря на всички, че отговаряте :) колкото и тъпи да са въпросите ..

Скоро ще кача и аз снимка на аквата. Да чуя критики :) да оправя каквото не е "ОК"

wire

Цитат на: didak - 16.11.2020 13:38Не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, както и да "гледа" към засмукващата тръба, затова варианта към средата на челното е работещ - течението ще се завърти по целия периметър, а и в средата отпред обикновено няма високи растения. Ако нямаш скимер или "помпичка", добре раздвижената повърхност е средството за обогатяване с кислород на водата /в разумни граници, защото изкарва СО2-то/ и може да се каже, че е задължително при добре зарибен аквариум.
С повечето не съм съгласен. Повечето растителни аквариуми са със струя насочена надлъжно на аквариума. Другото е, че рибите са с форма за плуване по и срещу течението. Съгласен, че входът и изходът трябва да са от една страна аквариума.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

didak

Цитат на: wire - 18.11.2020 18:11С повечето не съм съгласен. Повечето растителни аквариуми са със струя насочена надлъжно на аквариума. Другото е, че рибите са с форма за плуване по и срещу течението. Съгласен, че входът и изходът трябва да са от една страна аквариума.

Мисля, че правилно съм обяснил - не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, т.е. хубаво е да успоредно на дългата...

stefan9

https://i.postimg.cc/VN9hbY9f/AE7-B26-B6-A2-E1-4-C34-AB6-A-47-F874395926.jpg

Дали ще се отвори ? Скромно, но ще се доразвие още :)

didak

"Цитирай" мнението със снимката на Smelly fish и виж как изглежда тага.

Smelly fish

А бе Стефане, виж полето "Бърз отговор", най-долу където са бутоните "Предварителен преглед" и "Публикувай", има "Add image to post". Като го натиснеш те препраща към postimages.org и там си катериш снимката през един бутон "изберете изображения". Аз го правих през телефона ми и никакви проблеми.

NO CARRIER

Оправих ги. Като качиш снимката, избери код за форум и пейстни само него, без нищо друго. Да, може да ползваш и споделянето във форума.

П.п. Екстра е аквариумчето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

didak

Еми супер. Много добре изглежда.
За да избегнеш алги сложи повечко бързорастящи, каквото ти падне, да обират нитратите. След време, като се стабилизира, можеш да махаш и слагаш растения според вкуса ти. Тори се само когато имаш достатъчно и здрави /адаптирани/ растения, а при тая светлина и по малко.

Smelly fish

Добре изглежда аквариума, браво. Аранжировката 100х по- добре от моя дарак.

stefan9

Благодаря :)

Ами чакам да се дорязвият тези. И тогава да давам пари за нови растения, че не ми се хвърлят пари на вятъра. Ако згафя някаде 😁


stefan9


didak

Растенията, които ти трябват в началото, са тези, които повечето акваристи подрязват на 2-3 седмици и хвърлят. Пусни едно питане във фейсбук групите и съм сигурен, че ще ти подарят, само да отидеш да си ги вземеш.

stefan9

Никой нищо не подарява 😁всеки гледа ти вземе 2-то лева.

За пурата какво ще кажете ? 

ivanpz6

Подаряват и още как. Намери групата Аквариумни рибки и растения- там членуват доста хора от форума!

stefan9

Мерси , в една друга група писах.

Изявиха се няколко колеги, но все от други градове.

Има надежда ! 😁


didak

За пурата:
- колко лумена е?
- ще ползваш вендузите за залепване или ще купуваш щипки за захващане на капака /има ли място?/
- в аквариумното осветление поставено в капака се е доказало, че това което се води влагозащитено /особено китайско/ се прецаква от влагата. За пури например се ползват нормалните фасунги, които не задържат влагата. Ако имаш място - или две щипки и пура в капака с баласт отвън; или лента ЛЕД, но с ясни параметри - келвини, лумени..

В момента растенията ти са нездравословно малко. Дори и да добавиш още, не е задължително да добавяш повече светлина. Малко светлина - малко /без/ торене - малко /без/ СО2 - съответсващи /бавни/ растения -> стабилен аквариум

stefan9

До колкото разбрах ме посъветваш да взема повече растения ? А не осветление ?

Пурата ако я взема ще е монтирам някак си на капака .. толко за една пура или за една/две лед ленти ще имам място :)

didak

Да, растенията са ти задължителни, за да имаш баланс и да нямаш алги.
Още светлина ще ти трябва, ако по-нататък решиш, че искаш по-взискателни растения. Увеличиш ли светлината, трябва да балансираш с торене и СО2 под някаква форма.

stefan9

Добре , ще поръчам идната седмица още :)

stefan9


https://i.postimg.cc/R6VrDx9y/178531-C5-047-E-4-B49-821-F-06-F306-B7-AA9-A.jpg


Леко като джунгла стана ... но по нататък ще ги подредя по добре 😀

П.П. Защо старите листа "почерняват" ?
Не са свежи, зеленикави. А бледи, кафеви.

stefan9


https://i.postimg.cc/ZCDmQ1tB/60109-AC3-6654-4-BD2-B00-C-91-A00573-CE5-A.jpg

https://i.postimg.cc/1fzPJyT1/9-C41-A633-F75-E-4211-A7-BB-74-DF111-D0885.jpg

https://i.postimg.cc/75G4rmwB/FD3-A2864-A55-F-46-B5-88-CF-BE6-F67964-CA5.jpg


Новото листо на ехинодоруса мисля че се вижда. И то е разпокъсано ..

didak

Листата, които не са здрави ги премахвай /и от растенията и от водата/. Остави им време за адаптация без да ги разместваш, без да ториш. По възможност сложи още бързорастящи. Бързите растения по-близо до светлината, колкото по-бавни - по-встрани.

NO CARRIER

От промяната на условията. Ще отмрат и ще се появят нови.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

stefan9

Добре, значи търпение му е майката :)

Георги

С този едър и тънък грунд, колкото и да чакаш, растенията хранещи се предимно от корените (като ехинодорус и валиснерия), няма да оцелеят.

В случая ще са подходящи папрати, мъхове и плаващи на повърхността.

stefan9

Проблеми не виждам , и двете си виреят добре. Дори валиснерията на скоро мъкнех издънки и ги хвърлих :) по скоро лимнофилата се развива по бавно. Но сиг. светлината идва малко.

Similar topics (5)

17061

Започната от todorov


Публикации: 2
Прегледи: 2639

43084

Започната от Emilian_Evtimov


Публикации: 0
Прегледи: 1193

13613

Публикации: 15
Прегледи: 7259

36796

Публикации: 15
Прегледи: 8135