• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 19:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

подаване на въздух и проблемите с него

Започната от Stupid_boy, 10.10.2008 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

И все пак аз не мога да си обясня как въздуха ти променя ПХ-то. Единственото за което се сещам е ситуация при която в помещението с аквариума имаш 2-3 бидона с джибри, съответно въздуха ти е пренаситен с СО2 *dontknow*
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Joro Vn

   Ако подаването на въздух влияе толкова, нещо друго може би не е наред в равновесието на аквариума. Или просто грешиш при тестването- като методика и/или самия тест. Мери няколко пъти в денонощието- особено сутрин и вечер, на различни места и дълбочини. Тези замери ги направи без въздух, с много слабо подаване и нормално. Подаването на въздух влияе най- вече с раздвижване на водата в аквариума. Ако преди това си нямал движение, това може да е причината. Евентуално и финните мехурчета да спомагат за разтваряне на повече кислород, който пък да води до някакви окислително- редукционни процеси- пряко или чрез подхранване на аеробни бактерии. Давай с начале, може да си водиш временно и дневник. 

Stupid_boy

при мен равновесието се губи много лесно поради презаселването.
меря с електронен уред, който седи постоянно включен докато правя опитите. водата постоянно се върти от флейтата на филтъра. насочена е хоризонтално, точно по повърхността. първия опит не помня, но втория беше след смена на водата. започнах при нормално показание. накрая имах признаци за 'пренасищане с газове', тоест, мехурчета въздух по рибките, отделяне на мехурчета при допира им до предмети във водата ( отделят се от предметите ), моментално покриване с мехурчета на допълнително внесен предмет.

днес ще сменя това 'камъче' със обикновенно и пак ще пробвам. нямам спомени с него да имах такива проблеми. след ден-два ще рапортувам за резултатите. сегашните и за мен са необясними, но са факт.

abaro

Ако правилно съм разбрал ти мериш с електронен ПХ-метър директно в аквариума? Ако това е така - правиш изключително некоректно измерване. Причината е че електронния ПХ-метър в крайна сметка мери някакъв ел. потенциал и дори и най-малката утечка във водата от други електрически уреди които са в контакт с водата може да му промени показанията. Такива уреди са: нагревател, вътрешен филтър/помпа, външен филтър. Убеден съм че дори и луминесцентното осветление може да влияе на електронния ПХ-метър.
Я направи серия от проби както си трябва - с проба в чашка извън аквариума. И сподели моля те резултатите че наистина те бях заподозрял за джибрите.  ;-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Joro Vn

Цитатно втория беше след смена на водата. започнах при нормално показание. накрая имах признаци за 'пренасищане с газове', тоест, мехурчета въздух по рибките, отделяне на мехурчета при допира им до предмети във водата ( отделят се от предметите ), моментално покриване с мехурчета на допълнително внесен предмет.
Изкривени резултати!  :-) От този опит- поне за мен. Дори и без подаване на въздух става пренасищане на водата с газове, особено ако не е престояла. Интересно ми е, защото при нормално /атмосферно/ налягане много трудно се разтваря въздух във вода- при преобладаващи азот и кислород. А уреда калибрираш ли го от време на време? Да не се отлага нещо по сондата при продължителен престой в аквариума и да те лъже?

Stupid_boy

Цитат на: abaro - 20.10.2008 22:30
Я направи серия от проби както си трябва - с проба в чашка извън аквариума. И сподели моля те резултатите че наистина те бях заподозрял за джибрите.  ;-)

ха ха ха, признавам си!  *YAHOO*

значи, уреда стои постоянно вътре, поне когато ме интересува. през останалото време е извън водата и е прибран съвестно. няма отклонения, макар и да не го калибрирам. работил съм 9+ години с измервателни прибори, знам за какво говоря. водата беше и ще бъде престояла седмица, не е от хлора. мерил съм и при други смени, няма ядове. днес, вече 8+ часа след смяната на камъчето, няма промяна в показанията и в състоянието на животинките ( всичко е 6+, демек, 7.1-7.2 ). при атмосферно разтваряне явно се разтваря в 'прилично' количество, а с този метод пренасищам.
пак ви обръщам внимание, обема е много малък.

все пак, ако мислите че бъркам някъде с меренето, приемам съвети.


-------------------
хора, споделям опит, не търся помощ за проблем. за пореден път: надявам се моя опит да помогне на някой друг в бъдеще. всички сме грешни, защо да не си помогнеме, споделяйки неволите си?

abaro

Все пак смятам че не е коректно да се мери директно в аквариума. Дори и в твоя случай да е друга причината за измененията в ПХ-то, не можеш да си сигурен че мериш точно.
А за утечките - повярвай ми имам личен опит с един нагревател (марков) и с един вътрешен филтър (китайски). Щом аз го усещам на раничка на ръката си, не може да не го усеща и уреда. И за лампите също имам опит. Като си пуснах преди година аквариума с лампи Т5 и електронни баласти, въпреки че съм абсолютно (ама абсолютно) сигурен в качеството на изолациите, в рефлекторите ми се набиваше такова напрежение по индукция, че като пипнех рехлектора и водата, направо подскачах. Наложи зе да си заземя специално рефлекторите.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Joro Vn

Цитатхора, споделям опит, не търся помощ за проблем.
Да де! Ама се заформи едно почесване с дясна ръка по лявата част на черепа- нещо подобно- *mislia*:-) Не беше лошо да се поразцъка темата. Вече в по- голям мащаб- защо държиш на различна визия при въздушните мехурчита, след като имаш филтър и движение на водата съответно. Заради ефекта ли?

NO CARRIER

Правил съм си експерименти с моя, електронен pH метър. На различни разстояния от филтъра показваше различни стойности в аквариума. Не знам дали няма някаква връзка с разтворения във водата въздух - да намалява площта на допир на сондата или нещо такова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stupid_boy

да, единствено визуалния ефект е целта. явно там губя и ще слагам обикновенни камъчета за да постигна ефекта. в резултат обаче излезна друго нещо, което е малко или много странно и, надявам се, полезно.

уреда е на едно и също място, не го местя. и аз съм си играл да го местя, има разлика, но сега ....

а за индукцията, с тока сме приятели дълги години ( въпроса е до кога ). във водата бъркам без да изключвам каквото и да е. отчетите не са повлияни от индукция, гарантирам.
обаче не съветвеам никой да бърка като мене, дори напротив! ама това е за друга тема.


понеже всички се хващате за уреда и начина на мерене, как бихте обяснили другите признаци? айде, уреда да не е наред, да не меря както трябва, ама другото се вижда с просто око. със сигурност не си въобразявам че съм ги видял тези други признаци.

dido

Цитат на: discus - 10.10.2008 14:24
Всичко много хубаво което си написал, но немога да си обясня пада на Пх при подаване на кислород.
По-вероятно е падът да се е получил от това което се е отделило от дъното, вследствие на заровеното камъче.

Падът е твърде вероятно да се получи от комбиниран ефект - засилена нитрификация заради разбъркването на аките по дъното + подобрено разтваряне на СО2 от атмосферата в аквариума.

abaro

Със второто разби всички фундаментални тези за обмяната на кислород и СО2 през водната повърхност. Или и ти си мислиш за джибрите.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stupid_boy

падът....

в момента постановката е такава, че ми позволява да подавам въздух в 2-те крайни устройства без да бъркам вътре. утре пак ще отчета показанията, които за момента не са променени ( 7.1-7.2 ). след няколко дена ще сменя начина на подаване без да бъркам вътре и ще докладвам.

все си мисля че другите признаци не са от акита и от бъркането.


а джибрите, не виждам смисъл да ги коментирам...

ако някой иска да види 'феномена' наживо, да заповяда. ще сменя подаването специално за целта.

dido

Въпрос на джуркане на джибрите брато :-) Ако гьола е бил блато без движение на водата - със сигурност ще се подобри газообмена. Ако е растителен аквариум с инжектиране на СО2 - ще е точно обратен ефекта (признавам си не четох подробностите ...  :-D )
: 21.10.2008г 00:12ч
То си няма подробности доколкото видях, но по снимките гледам водорасли - зелени и брадица, начи е лайнарник и едва ли има СО2 инжекция (извини ме Stupid_boy - за езика, ама си е така човек  *THUMBS UP*)

abaro

Това за джибрите е майтап разбира се. Просто не може да имаш такава концентрация на СО2 във въздуха в стаята че като разбуташ малко водната повърхност постъплението на СО2 във водата, респ. ПХ-то да се повлияят толкова много. Освен ако не ти е безкрайно мека водата. Поне аз така си мисля.
Ама ми е интересно все пак какво точно става при теб.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

33507

Публикации: 4
Прегледи: 4711

20978

Публикации: 5
Прегледи: 4845

4154

Публикации: 3
Прегледи: 5867

58056

Публикации: 2
Прегледи: 1644

38061

Публикации: 33
Прегледи: 13935