Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: irr-lazio - 29.08.2012 17:46

Заглавие: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: irr-lazio - 29.08.2012 17:46
Здравейте колеги,

От няколко месеца пак съм се навил да си правя аквариумче. За съжаление, нещата от както си гледах рибки като малък са се променили значително.  :duvar: :duvar: :duvar:

Гледах доста време готовите аквариуми, но това което се предлага не съвпада с местоположението което съм заделил в апартамента. За това се спрях на поръчков аквариум със следните размери:

Д: 85
Ш: 40
В: 60

Фирмата с която се свързах за изработването на капака ми предлага 2x18W T8 лампи. След четене на доста от мненията на специалистите от форума, видях че се препоръчва по 1W на 2-3 литра вода, за това предложението от 2x18W T8 лампи взе да ме притеснява.

Бихте ли ме посъветвали какви/колко лампи да поръчам защото колкото повече чета, толкова повече се притеснявам при избора. В този аквариум ще гледат предимно цихлиди и обикновенни разстения без CO2 система.

Благодаря предварително за съветите.

Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: zariio - 29.08.2012 17:52
Предвид това което си посочил че ще гледаш 2х18W ти е абсолютно достатъчно като осветление.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: Eliz - 29.08.2012 18:46
Защо не намалиш височината на аквариума на 50 см?По-добре би било за растенията от гледна точка оветеност.Моето скромно мнение е осветлението да го направиш 0,5 вата/литър,защото след време може да решиш да гледаш и някои по-претенциозни растения,но в крайна сметка винаги може да добавиш още една пура в капака когато прецениш.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: crxx - 29.08.2012 18:53
гледай да сложиш лампи т5 , по добри са в пъти от т8 , в горния пост е споменато , че след време може да искаш и по капризни растения , аз имах т8 и видях за какво става дума , сега съм на т5 и съм много по доволен , и виж сложи да имат хубави рефлектори без значение дали са т8 или т5 , ако не рефлектори, то поне слагай рефлекторно фолио или ламарината такава , но силно ти препоръчвам т5  ;-)
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 29.08.2012 21:29
Ако сметнат за добре , че поставената ифнормация по-долу която я копирах от друг форум по някакъв начин не е по правилата на форума моля нека я премахнат.

От този пост ще прецениш кое е най-доброто за твоя аквариум , че даже ако се разровиш можеш и да се свържеш с човека който го е правил поста и да ти изработи каквото желаеш свързано с осветлението . На лично ако искаш може да ти дам повече информация . (просто да не стане реклама , за това така и това пиша)

"Най-използваните както за осветление на аквариуми, така и за офис и промишлено осветление са 18 W с дължина 589.8 мм и 36 W с дължина 1199.4 мм. Това са и лампите, при които отношението мощност/цена е най-изгодно. С по-ограничено приложение са съответно лампите 15 W с дължина 437.4 мм, 30 W с дължина 894.6 мм и 58 W с дължина 1500 мм. При повече късмет бихте могли да намерите подходящите за вашия аквариум лампи и от тези три размера. Истинска екзотика са лампите с мощност 25 W с дължина 740 мм и 36 W с дължина 970 мм. Тях може и да откриете, но е почти сигурно, че те ще са подходящи за осветление например в офиса, а не и за аквариум.

Все по-търсена напоследък е лампата Т5 (по-тънки и по-мощни от нормалните). Обръщам внимание отново, че за нея не е подходяща електронната пусково-регулираща апаратура (т.нар. електронни баласти), която се ползва за лампите Т8 TL-D. За аквариуми се използват по-често лампите Т5 High Output (промишлено изпълнение), които са с мощности 24, 39 и 54 W и съответно с дължини 549, 849 и 1149 мм. Тези лампи са по-скъпи от лампите Т8, пусково-регулиращата апаратура за тях също е с по-високи цени. Друг вариант са лампите Т5 High Efficiency (за офис-осветление), които са по-маломощни от Т5 HO (Т5 High Output). Дължините са същите, но пусково-регулиращата апаратура и за тях е специална, а не като за Т5 HO, нито за Т8 TL-D. Мощностите на тези лампи за съответните дължини са 14, 21 и 28W. За по-големи аквариуми могат да се ползват също така Т5 HO 80W с дължина 1449 mm и T5 HE 35W със същата дължина."
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: crxx - 29.08.2012 22:14
добре де хубаво че копираш инфо от друг форум , в по голяма част от написаното съм съгласен , НО имам един въпрос ? , след като за лампи т5 НЕ  би трябвало да се ползват обикновенни т.н. ел. баласти , какво да ползваме , бас държа че 90 % от хората тук ползват ел. баласти на лампи т5
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 29.08.2012 22:32
Цитат на: crxx - 29.08.2012 22:14
добре де хубаво че копираш инфо от друг форум , в по голяма част от написаното съм съгласен , НО имам един въпрос ? , след като за лампи т5 НЕ  би трябвало да се ползват обикновенни т.н. ел. баласти , какво да ползваме , бас държа че 90 % от хората тук ползват ел. баласти на лампи т5

Забравих за това да напиша за което се извинявам .... :duvar:
Във всеки Практикер или Бриколаж се продават готовите тела за Т5 пури на които само трябва да им се удължи/смени кабела и да се постави щепсел.

Ето една тема в която колега си е купил http://aquariumbg.com/forum/akvariumno-osvetlenie/osvetlenie-t5/ (http://aquariumbg.com/forum/akvariumno-osvetlenie/osvetlenie-t5/)
Не са скъпи телата - но първо си намираш пурите след което си купуваш готов комплект и просто сменяш осветителните тела а те са КОМПЛЕКТ имат си всичко нужно да свети пурата . Другото хубаво на тези лампи е , че се връзват последователно една за друга и не става мазало под капака от кабели. Вече доста известни станаха и даже ми е по-трудно да си намеря от старите правоъгълни тела за луминесцентно осветление отколкото новите Т5 пури.

По принцип в днешно време доста от акваристите предпочитат това осветление - по-малки размери за сметка на по-висока производителност  и по-икономични от обикновенните, Вече като живот не мога да кажа нищо за съжаление.

Иначе най-най-нашумялото осветление е ЛЕД (диодното) но доста при излиза и не всеки разбира да си го направи , но поне вече се намират фирми които се занимават само с това и има доста сполучливи нещица. Най-големия плюс на диодите е , че реално живота им е много пъти по-дълъг в сравнение с луминесцентните ламБи които се налага да си сменяш през 12-14 месеца заради измененията в спектъра на светлината която излъчват. Доста като цяло има да се коментира по темата , а и аз не съм най-вещият но ще помогна с каквото мога .
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: deni7 - 30.08.2012 10:29
Схемата с дросел и стартер се използва за лампи Т8, не съм чул до сега някоя фирма да е разработила дросели специално за Т5 при наличието на ел. баласти и доказаното им преимущество.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: zariio - 30.08.2012 12:54
_Kirilov,тези готовите за които говориш от Практикер или Бриколаж Т5 тела с на светлинни години назад с китайските си захранвания вътре отколкото хубав баласт.Разбира се че има баласти и то много хубави за лампи т5.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: crxx - 30.08.2012 17:42
Цитат на: deni7 - 30.08.2012 10:29
Схемата с дросел и стартер се използва за лампи Т8, не съм чул до сега някоя фирма да е разработила дросели специално за Т5 при наличието на ел. баласти и доказаното им преимущество.
колега къде прочете за дросел и стартер на т5 , просто съм опозиция на колегата по горе за това че представя китайски шит който едва ли ще задоволи някого с режима си на работа и кпд , в сравнение на лампи т5  с определен спектър рефлектор и ел. запалване , нито са надежни , нито можеш да правиш някакви конфигурации ,примерно да ги взимаш комплект  и да подменяш лампата по твой избор после става крайната цена с тези врътки а леле майко (по добре да си взимаш всичко по отделно) , имал съм такива лампи т4 и т5 с такива тела и мога да кажа че изгарят доста често и то точно тези с последователното свързване , има лампи и лампи има и ел.баласти и ел.баласти, има баласти от по 70 лв има баласти и за 15 лв въпрос на избор и пари , лично аз съм имал ел.баласти на вослох швабе от по 60 лв бр. и баласт от 20 лв този от 60 лв изгоря първи така че е спорно за всяка индивидуална стока , не казвам че скъпото е по-смотано, но при мен така се случи , колегата зарио в поста пред мен е абсолютно прав , избираш даден модел лампи , слагаш ел баласт по твой избор, рефлектори и това е , за лед осветление да не говорим че не всеки може да си прави и да го направи да е както в действителност ден и нощ , в мрежата има и клипове и тук във форума колега е направил от а до я и е показал дори схеми и изложил за направата погледни и виж , да не си мислят някои търговци че понякога хората ядат доматите с колците , всичко е до финансова гледна точка и въпрос на вкус , лично аз мога да си направя лед осветление както пожелая понеже съм в тази област доста вещ да не говоря пък за баща ми , проблема обаче е чисто финансов при мен   

пп : до колегата irr-lazio , взимай си 4 х 18  т5 , ел баласт 1 или 2 вече ти си знаеш , слагай рефлектор или рефлекторно фолио , няма да имаш проблем при тази дълбочина , ако не искаш кой знае какви китки слагай само 2 х 18 и да те боли гъза  :-D , сигурен съм че е по добрия варянт от т8 и по икономичен от към разход на енергия , в зависимост от това колко лампи искаш , но за тези размери на аквариума ти препоръчвам да намалиш дълбочината поне да 50 см , по-големия воден стълб води до повече лампи от там и повече разходи за ел нергия , а и самите китки че са в пъти по добре ако е по нисък аквариума 
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 30.08.2012 18:22
Май не сме се разбрали но както и да е . Въпросните "китайчета" ги ползвам  5 години и мога да кажа , че в днешно време по нищо не отстъпват (освен по цена) на скъпите запалителни устройства.Tи ми кажи кое не е произведено в китай в твоят аквариум освен въпростният стартер ...

Просто изказвам мнение и се опитвам да помогна на колегата. Щом толкова разбираш ти му направи осветлението . Аз просто му казвам няколко начина - всеки си има глава на рамене и да си реши какво би направил !
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: crxx - 30.08.2012 19:11
Цитат на: _Kirilov - 30.08.2012 18:22
Май не сме се разбрали но както и да е . Въпросните "китайчета" ги ползвам  5 години и мога да кажа , че в днешно време по нищо не отстъпват (освен по цена) на скъпите запалителни устройства.Tи ми кажи кое не е произведено в китай в твоят аквариум освен въпростният стартер ...

Просто изказвам мнение и се опитвам да помогна на колегата. Щом толкова разбираш ти му направи осветлението . Аз просто му казвам няколко начина - всеки си има глава на рамене и да си реши какво би направил !
колега нещо май наистина не си разбрал , че повечето неща са китайски да така е , големите фирми имат дъщерни фирми в тези страни от азия , НО има и КИТАЙЧЕТА И КИТАЙЧЕТА  :-D понеже си много професор и ми писна да ме убеждаваш в нещо което и ти самия не си сигурен погледни за какво ти пиша и как би трябвало да изглежда един капак , слагам снимки само за пример а който може и по добре да се справи поздравления  :-P (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F246rhqa.png&hash=197b1f93b064c9ab44d24b19b90db5ef5cddf79a) (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F4vn3na.png&hash=e588717ea63db073026753f09cad88bc63ee312d) (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2hmzfr4.png&hash=4dda2cb93680e177e852f465962068b5e7532481) а и с твоите тела и шит , незнам колко ще трябва да върже да станат 0,6 вата на литър 
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: zariio - 30.08.2012 20:20
_Kirilov,въпросните т5 готови лампи и аз ги ползвам-14ватовите.Предполагам занеш колко трудно е да намериш нещо по различно от 840К.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 30.08.2012 20:41
Няма какво повече да коментирам с вас - явно не се разбираме .

zariio - аз говоря само за телата с въпростните елетроники - самите лампи се купуват .

На колегата съм дал координатите на хора които се занимават само с това .

crxx  - не ми показваш топлата вода с това :)

Айде да приключим спаменето на колегата в темата
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: zariio - 30.08.2012 20:52
Не бе колега аз съм твърдо зад това което предлагаш но казвам че не е толкова примамливо колкото изглежда.Разбира се че си заслужава тяло т5 14 вата за 11лв.Нали самия аз имам 5 такива.Само че пурите на тази дължина като разнообразие са супер ограничени.Ако ти ползваш пурата от комплекта ок ама аз искам примерно 965 или аквастар.Да не говорим за нещо по екзотично.Повярвай ми обиколил съм всичко в София и става само с поръчка на кашон.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 30.08.2012 21:06
Намират се и по-големите размери по ватове и дължина като -

http://eltech3.com/products_list.php?page=3&main_cat=5&sub_cat=27 (http://eltech3.com/products_list.php?page=3&main_cat=5&sub_cat=27)

След което се закупува специализираното осветително тяло и ....
:)
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: crxx - 30.08.2012 22:55
Цитат на: _Kirilov - 30.08.2012 20:41
Няма какво повече да коментирам с вас - явно не се разбираме .


crxx  - не ми показваш топлата вода с това :)

Айде да приключим спаменето на колегата в темата
колега не ти показвам топлата вода , казвам и аз като зарио че размерите и после самите ламБи са ограничени , освен това трудно се намират, аз например ползвам 90 см или 85 дължина с капак съм от пдч нямам възмозност да си играя с по малки ламБи нито с по голями , както е казал зарио по един кашон поръчка , последния път аз исках пури обиколих маса магазини и на всякъде един и същ отовор ... да не говорим че ако искам на такова тяло да слагам друга пура пак проблем , няма пури или трудно се намират , можеш да попиташ зарио дори от кого си взех пурите които горе долу исках според изисквания , така че колега никой не ти спори с за китайския шит , просто е по лесно намираш си лампи според размера закачаш на капака с рефлектор слагаш баласт и не се тормозиш
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: deni7 - 04.09.2012 14:59
Цитат на: crxx - 29.08.2012 22:14
добре де хубаво че копираш инфо от друг форум , в по голяма част от написаното съм съгласен , НО имам един въпрос ? , след като за лампи т5 НЕ  би трябвало да се ползват обикновенни т.н. ел. баласти , какво да ползваме , бас държа че 90 % от хората тук ползват ел. баласти на лампи т5
НО имам един въпрос ? , след като за лампи т5 НЕ  би трябвало да се ползват обикновенни т.н. ел. баласти

Само да вметна защо беше моя коментар. Не се заяждам с никой, просто казах, че ако не се използва ел.баласт(независимо китайски или марков) схемата за палене е с дросел и стартер, за които не съм чул да има разработени специално за лампи Т5.
Заглавие: Re: Осветление за аквариум по поръчка
Публикувано от: _Kirilov - 04.09.2012 20:08
Цитат на: deni7 - 04.09.2012 14:59
НО имам един въпрос ? , след като за лампи т5 НЕ  би трябвало да се ползват обикновенни т.н. ел. баласти

Само да вметна защо беше моя коментар. Не се заяждам с никой, просто казах, че ако не се използва ел.баласт(независимо китайски или марков) схемата за палене е с дросел и стартер, за които не съм чул да има разработени специално за лампи Т5.

Да колега и аз не знам да има дросел и стартер за Т5 както при Т8