• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 11:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отчитане на фаза във водата!

Започната от mitacheee, 19.02.2011 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitacheee

Лампичката на фазомера свети съвсем слабо,но не така силно както в контакта.

Гецата

Лампичката на обикновен /нормален/ фазомер трябва да светва на 110V,така че си помислете дали им е готино на рибките.След малко /като се събудя хубаво  ;-)/ ще замеря и с мултицета да видим той какво ще покаже.

Към 10:55 часа мултицета ми показа 0000 V,това с включени филтри и нагреватели.За заземяване ползвах В и К /поне за това стават/.

TiratroN

Цитат на: mitacheee - 19.02.2011 15:11
Ако беше от контактите нямаше ли да офазява и от нагревателя?
Нагревателят не контактува със водата.

Цитат на: Joro Vn - 19.02.2011 18:45
  Ако прокараш опаката страна на дланта си /или пръстите/ по стъклото или друг токопроводим външен елемент, се усеща като вибрация.
По този начин също може да се провери дали по кутията на компютъра бие ток.И докато си стъпил на килима или си с дебели чехли, проблем няма. Обаче мокри ръце и боси крака и плочки по земята, ей тогава става зле.

Цитат на: iek - 19.02.2011 19:01
И още един въпрос- ако се заземи аквариума, при наличие на утечка, това дали ще отстрани влиянието на тока върху обитателите.
Да , ще се опържат. Ще имаш насочено действие на тока и всеки който застане на пътя му ще се опече.
Ако не е заземен те даже няма да разберат че тече ток някъде. Акваристът обаче може да разбере ;)

Цитат на: Luton - 19.02.2011 22:09
При мен на двата ми аквариума дава 12v с мултицета. Когато бъркам за обслужване и ако докосна капака с някоя част на ръката(над лакътя) си ги усещам, като пощипване. Изобщо не е приятно. Имам си инженер в къщи, който ме успокои, че било нормално.
Мултицетът не измерва такива токове . Напрежението върху кутията на незаземен компютър принципно е 110 волта , но мултицетът не го показва. Фазомерът обаче свети , а това е достатъчно.

Асен Евгениев

При всички положения фазомерът НЕ трябва да свети.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Joro Vn

    Кофти време навън, много коментари тук!  ;-)
    Още малко размишления за разликата между печка, респ. хладилник и канистър. Тук не се включват частни случай, на по- специални изпълнения. При канистърът захранващия кабел отива директно към статора, представляващ най- общо казано една компактна бобина. Двата и извода се сравнително близко един до друг, и целият статор е изолиран от достъп на вода. При нашата ситуация малко количество вода вероятно е успала да просмуче до него, и достига до неизолираните връзки към захранващия кабел. Този, ако може да се нарече воден кабел с микросечение, е под напрежение. Но обикновено разрастването на пропуска е много бавно, дори е възможно и да се калцира и самозатвори. По този микрокабел не може да протече голям ток, дори и да има такава възможност- веднъж че няма голямо сечение /ключов момент и за голям ток/, веднъж че все пак водата, дори и замърсена, не е такъв добър проводник, като металите например. И за това моментът със светенето на фазомера може да се преглътне, макар че официално никой не би давал такива съвети. При замерване с мултисет може и да се отчита по- голямо напрежение, но големината на тока е милиампери,, може би и микро, а това е същественото. Опасното е големината на протичащия ток,  не толкова напрежението. Дефектно-токовите защити за общо приложение са настроени да изключват на 30 милиампера, а за по-опасни среди с цел бързодействие и на 15. Докато за безопастно се счита напрежение над 36 волта.
    Печките и хладилниците са мощни консуматори с метални корпуси. Споменах вече, че ел. веригите в тях са дълги. Има лека логика да се завърти фаза и нула, като по този начин офазяването да остане след товара- нагревател, двигател, които ще намалят големината на тока. В противен случай директно офазяване на метален проводник- фаза до метален корпус- без коментар. Тук има директна галванична връзка метал- метал, а не през вода, и то метала е с много подходящо сечение за протичане на изпържващи токове. За това тук се прилага трети проводник, заземителен, който директно се свързва с контакта /заземяването/- на сигурно място в ел. табло или трафопост.
     В миналия век съм правил опит да заземя аквариум при подобна ситуация, при пробив в един електролитен нагревател. От металната рамка с проводник директно до нулата на контакта. Резултат- не си спомням вече точно след колко часа, но живородките вътре до една бяха с настръхнали люспи, като от последна фаза на воднянка, и с доста неадекватно поведение. С това приключиха бъдещите ми опити на тази тема. Действам вече според конкретния случай и уред. И сега имам подобни изживявания с лаптопа си например- от време на време усещам по корпуса му напрежение, въпреки че не е модел от нисък клас. Обяснявам си го с това, че не ползвам външна мишка- от замърсяване това е резултатът. 

abaro

Вярно е че времето е лошо  :-)
В ШЕСТТЕ аквариума които споменах вчера, 1 е с канистър Ехайм класик, 2 са с вътрешни филтри Акуаел и 3 (ТРИ) са с филтри на въздух. Естествено компресорчетата за въздух не са потопени във водата. При всичките свети електронния фазомер. Нагревателите са различни - от Йегер до Шарк.
Фазомерите по принцип отчитат потенциал, защото тока който е необходим за да свети  лампичката им е нищожно малък. В случая според мен има някаква малка утечка, която може и да е през изолацията дори, но тя не може да стане причина човек да бъде поразен от електрически удар. А на рибите със сигурност нищо не може да им стане, щото те все пак са "хванали" само едната жица и ток през тях не протича.
Тъй че според мен автора на темата да вземе да си върне филтрите в аквариума, защото така мъчи повече животинките, а впоследствие и себе си.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Асен Евгениев

Цитат на: dije - 19.02.2011 23:41
На мен ми показваше 110 волта .Проверих всичко оказа се канистъра завартях щепсела случайно и всичко се оправи.
Жоро, лекцията е добра, но за нас лаиците трябваше да изкараш най-отдолу съответните изводи или
направо да отговориш на разискваните въпроси.Като за начало да обясниш ситуацията с dije, когото съм
цитирал. На мен това ми се случи с готварска печка и мога да го обясня. Разклонителят ми беше заземен през
нулата, демек двете бяха свързани. При завъртане на щепсела със заземяването се оказва свързана фазата,
а не нулата. И по корпуса на печката вече тече ток. Не го усещах, защото съм изолиран, с чехли върху
дюшеме. Тока ме удари, когато докоснах едновременно печката и един метален стелаж, заварен за арматура
в стената - затворих веригата. Как е станал номера в аквариума?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Joro Vn

ЦитатЖоро, лекцията е добра, но за нас лаиците трябваше да изкараш най-отдолу съответните изводи или
направо да отговориш на разискваните въпроси.
Братко, аз устно и насаме с хората не смея да давам препоръки за работа с ток, противоречащи на общоизвестните норми, правила, стандарти, та тук ли, където всичко е черно на бяло и се чете без проблеми от всички. Искаш да ме набуташ на някое "топло и уютно" местенце ли?!  ;-) Ще бъде въпрос само на добър юрист, едва ли и адвокатката ми ще може да ме "оправи". Изпълнявал съм и изпълнявам поръчки, като доста пъти съм отказвал точно заради писаното по-горе- ако преценя, че не е достатъчно безопастно това, което се иска, или по финансови причини не може да покрие безопастността. За това си размишлявам просто така, като за неделя, а кой и как чете редовете и между тях, негов проблем.  :-) Все пак като извод и за протокала: "Спазвайте стриктно нормите за безопастност при работа с ел. уреди и устройства, регламентирани в съответните нормативи и стандарти!" Това от мен, повече може би на маса и на ушенце.  :-P
   
ЦитатКато за начало да обясниш ситуацията с dije, когото съм цитирал.
Най- вероятно е подобна на тази, която описах в предния си пост, но малко по- частен случай. Ако изобщо няма някъде грешка при измерването, утечката е стигнала до място след диоден изправител- обхванала е малка зона, която при смяна на фазата в контакта вече остава след консуматора.
    А това за твоята готварска печка мога да го обясня с грубо невежество. Ако някой ти е бърникал печката и/или кабелите и, това, което се е получило, мога да го класифицирам като НЕПРЕДУМИШЛЕН ОПИТ ЗА УБИЙСТВО, а може би и предумишлен ...?! Не знам какви са ви отношенията в къщи, но за в бъдеще бъди нащрек!  ;-) Шега, разбира се! Най- вероятно някой от кабелите не е свързан правилно към щепсел, вкл. и разклонителя. Или е двупроводен, а се прави опит за заземяване, което е недопустимо при подвижни връзки. Всички подобни щепсели трябва да са с три клеми, или със заземителни пластини, и там се свързва заземяващия проводник, който трябва да е с най- светъл цвят в сравнение с останалите. Обикновенот е жълто- зелен.

Асен Евгениев

Цитат на: Joro Vn - 20.02.2011 15:55
     Или е двупроводен.


Точно такъв беше, някаква самоделка. Реших проблема, като махнах щепсела и го закачих директно за кабелите
зад контакта. Така нулата винаги си беше нула, а фазата - фаза. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Жоро е прав че да се дават съвети, в които се подценява опасността от електрическия ток е много опасно. Наистина след време някои случайно минаващ през темата може да се заблуди и недай си боже, да стане беля.
Аз затова по-горе съм описал ситуацията в различните аквариуми и затова твърдя че НАЙ-ВЕРОЯТНО при мен а и при автора на темата няма никакъв проблем и е нормално фазомера да отчита в тази ситуация.
Затова, както съм писал и в първия си пост е най-добре да се изключват ел. уредите преди да се бърка в аквариума.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

wwladoo

Абаро е абсолютно прав--че не бива да се дават съвети защото всяка ситуация си е конкретен случай-общото правило е че на повечето ел уреди използвани в акваристиката-- произведени от Нормални държави и производители има задължително упътване на БГ-преведено от упътването на производителя където пише--че трябва да са изключени при бърникане в аквариума(т е хората са преценили рисковете макар и минимални) Колегата от Варна е прав--че не е важно Напрежението в конкретният случай--то е малко--т. е. волтажа а силата на тока(някои хора бъркат двете величини) всичко зависи от силата на тока на утечка--(в много от случаите изолацията на кабелите не отговаря на стандартите--има си норми и показва утечка или пък има утечка-ток по индукция--има  си Мегери и др. уреди за замерване на съпротивлението на изолацията)---а на колегата от Лондон--колега да напрежение-- 12волта--а знаеш ли че ток с такъв номинал напрежение но голяма сила т. е. Ампераж удря много лошо----лек пример се сещам декоративните лунички по окачените тавани работят на 12 волта--но ампеража им.......-- я пробвай да те тресне-и защо се свързват с кабели с по голямо сечение а.....нали е само 12 волта не е 220 волта С тока шега не бива колеги--Че като те удари няма как да му го Върнеш--не го виждаш м...а му ;-) :-D :-D :-D-- А друго се сетих да не си правите експерименти--не се лъжете Фаза нали Нула --всеобщо прието съм слушал а този проводник е нулев--тоест тече нула пробваме с фазомера не свети -- няма да ме удари тока и си пипаме спокойно --Да ама Не има случаи  в които нулата удря по лошо от фазата--хората които разбират знаят за това--така че при инсталация под напрежение не пипайте голи проводници било то и нулеви които при допир с фазомера не свети. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Асен Евгениев

Цитат на: akapulko - 19.02.2011 14:37
Основно правило е когато бъркаш в аквариума, всичко да е изключено.
С това съм започнал още в началото, да няма издънки. Не че винаги го спазвам  :-[,
но се старая. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

58243

Публикации: 3
Прегледи: 2070

36128

Публикации: 12
Прегледи: 5291

5218

Публикации: 4
Прегледи: 5713

711

Публикации: 4
Прегледи: 3697

42342

Публикации: 2
Прегледи: 2387