Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: papura - 20.06.2013 10:04

Заглавие: Необходима ли е периодична смяна на филтърния пълнеж
Публикувано от: papura - 20.06.2013 10:04
   Здравейте! Като се поразрових в онлайн магазините видях, че някои филтърни пълнежи предлагат за оптимален резултат смяната на да кажем 1/2 на шест месеца. Необходима ли е периодична смяна на филтърния пълнеж:
   - вата и гъби
   - керамика, лава
   - синтетични топчета
   - въглен
   За въглена е ясно, но на колко време го сменяте, а за останалите?
Заглавие: Re: Необходима ли е периодична смяна на филтърния пълнеж
Публикувано от: manyg - 20.06.2013 10:45
Ако не го напишат, хората няма да си сменят филтърните пълнежи и следователно магазините няма да печелят. Единствено за ватата съм съгласен, че трябва да се сменя защото много се затопачва.
Гъбата си я мии и си я ползвай отново. Керамиката когато много се затолачи може да я накиснеш в разтвор на белина, а после да я измиеш обилно с вода (става като нова). Синтетични топчета (Био топки) не ти трябват, а активният въглен се слага след лечение на рибките или при стартиране на нов аквариум. Тои обира химията от водата, а след време когато неможе вече да поема, той изпуска част от химията и трябва да бъде премахнат.
Заглавие: Re: Необходима ли е периодична смяна на филтърния пълнеж
Публикувано от: Nikiengi - 20.06.2013 15:54
Ако пръстените на Сера Сипоракс започнат да се трошат от самосебе си трябва да се сменят, иначе според мен няма проблем, моите са на две години и по вида на водата съдя, че още си работят перфектно. Това с белината не съм го правил, но може би не е лошо да се направи на годината веднъж с 50% от медията и след месец-два на другите 50%. :-)