• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 04:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Впечатления от моделите филтри

Започната от Boby_, 07.02.2007 14:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Buhoff

уважаеми колеги,
mushroom има много логика в твойте расъждения, ще ми е интересно какво мислят и други колеги с повече опит, аз досега не съм човъркал толкова надълбоко във филтър и нямам меродавно мнение. А колегата niki_o предлагам да подари на съпругата си един празничен уикенд някъде извън вкъщи и да изтупа прахта от Ultramaxa да го развърти и да си отговори сам на въпроса, че и нас да образова :-D . Ако случайно го заподозрат или хванат че прави опити предлагам без свян да се оправдае с цел научна дейност в името на Акваристиката и нейните последователи!

_Kirilov

За добро утро ще ви оттегча малко с писане *privet*
Цитат1. Пропелерите не са ли на 2 двуполюсни магнита, за да няма търкане или е елктромагнит?
2. Съответно при въртене на ръка да няма ефекта на магнит (като няма ток)?
Та с тея два въпроса без отгоров, продължавам със расъжденията... ( - :
Пропелера има 2 гумени уплътнения в 2-та края(поне е така при вътр. филтри и езерните помпички) и съответно, ако не е ползван филтъра дълго време и е стоял на сухо и криво самата гума може да е "изсъхнала накриво" и затова в момента да търка в страниците на кухината.
Та с дългото обяснение това ми е въпроса към многоуважавия колега _Kirilov. ( - :

P.S. Имам 2 вътр. Tetra. Едното куче е на 10 години и още работи в аквариума, който стартирахме за един родителски кооператив и сега е при майка ми. Едиственото нещо, което трябваше да "побългарим" беше точно едното гумено упълненийце на пропелера, защото го загубихме при едно чистене. Ама то на 5 бири всичко е възможно. ( - :

Не ми се качват клипчета в Ютуб за да покажа какво имам в предвид, но ще се опитам да обясня:
1- Ротора е с постоянен тороидален магнит
2- като е постоянен магнит си действа като такъв независимо от въртенето;
Уплътненияда са за оста, осите на фитлрите(масово на 95%) са керамични.
ПРоблемите идват от следните неща:
1)оста с времето може да се "изяде" имал съм до на Ехеймите
2)с времето оста изяжда вътрешната част на пластмасата на пропелера и съответно се получава елипсовиден отвор и бръмченето е ярномелка (който знае какво е) виждал съм го при Fluval, и СЪнСън
3)масово наблюдавано с моите филтри е с времето дали от топлина, дали от работа, дали фабрично пропелера е "изметнат"спрямо ротора и като завъртиш на ръка с нанизана ос , просто виждаш как пропелера прави въртене с амплитуда нагоре надолу спрямо оста, съответно от там идва и шума .
4) съвсем на скоро ми се случи на Атмана , който е със същит епропелери като на тетра 1-1.
Тоз филтър от малък си засмукваше постоянно въздух от някъде, още с първото му пускане,така си и остана мисля вече 12г. Да ама след последното ми занемаряване на аквариума в еидн момент просто спря и тогава се наложи да направя сегашния скейп с дърветета - е , спря защото до таква степен се беше задръстил след 4г НЕ чистене и отваряне ,че неможеше да си изкарва въздуха. Съответно след работа на почти сухо от тракатането , което се чува в един момент се чупи или оста , или ротора се къса от пропелера (моя вариант), това за 15г занимавайки се с канистри ми се случва за 2-ри път да го видя конкретно.
https://i.postimg.cc/rwZd70LR/IMG-20250624-082759.jpg
https://i.postimg.cc/XvZZWjVH/IMG-20250624-082809.jpg
https://i.postimg.cc/9QQRxPsj/IMG-20250624-082824.jpg
https://i.postimg.cc/PqBCrgJt/IMG-20250624-082908.jpg
На последните две снимки се вижда вътре как има в бялата пластмаса някаква вложка , реално точно в нея се трие оста и е от нещо като тефлон за да е здраво- именно тя се изтрива при Флувал и процеса е необратим, защоот почне ли веднъж да бие - с времето просто се яде повече и повече докато имаш търпимостта да я слушаш и не дадеш 55лв за нова  *NO*

ЦитатПроблеми с протекла Тетра(старата версия) или пък Сънсън не съм имал никога.Помага и допълнителното силиконово оплътнение което се продава за Тетра,но пасва и за китайчето. С новата версия на Тетра (Плюс) проблеми има,но филтрите до 1000 литра шум практически липсва.За Тетра ЕХ1200 и големите китайчета шум си има :(
В хола аквариума ми е желателно да е апсолютно тих иначе жената ще ме изгони :-P Там използвам два JBL един 1501 и един 902,но за да минат теста за звук трябва да се използват ротори от Fluval 205/206 но дебита спада. И извода е че щом дебита ти е важен,то шум ще има,а на въпроса на Кирилов -аз бих защожил на трета Тетра,не на китаеца.
И като съм се отплеснал да пиша да попитам дали някой има наблюдения за звука на Aquael Ultramax 2000 че имам един чиато нов в мазата,но не съм го тествал :-D

Никога не съм имал някакъв огромен шум от тетрите, с годините съм сменил 2-3 пропелера предимно китайски, колкото до малката , която е 600 редовно съм я пипал с ръка за да разбера дали работи въобще :-D

Колкото за Aquael Ultramax 2000 давай го на отговорно пазене под големия аквариум и ще ти кажа със сигурност какво се случва  :-D
Ще разпитам познат от Полша за някоя прИмоция за ХайпърМакс-а ,че в бг нещо АквариумБГ искат да забогатяват от бедните акваристи....

mushroom

Gotch ya.
Износването на материала в ротора явно няма ремонт, обаче тая втулка не може ли да се изкара и замени с нова? Ся 55лв. някак си за една тефлонова втулка ми се виждат много. Дори да няма махане една бургия и нова тефлонова втурка по размер? Или си го премислял и тоз вариянт и не става?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

a__andreew

Здравейте, доколкото си спомням при ехаймите има керамика и вътре в ротора и износването ще е минимално. Иначе на ехаймите 2078 и 2080 определено проблемите са в подкачващите помпи, като решението е да се заляпят и по стандартния да се засмуче въздух. На ехаим 2078 залепих отворите на подкачващата помпа и сложих тефлонова тръба с кран за обезвъздушаване и вече години работи така. Хубавото на този 2078 филтър е , че има софтуер за регулиране на дебита и трябва само преходника всичките имат изводи на платката за връзка с РС.  Има доста клипчета как се смяна уплънението на тази помпа, но с времето пак се прецаква и така си реших проблема кардинално.

Similar topics (5)

4419

Публикации: 10
Прегледи: 7005

50307

Публикации: 3
Прегледи: 3114

39131

Публикации: 2
Прегледи: 3253

19364

Започната от Balkandjiev