• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2024 08:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Климатик за аквариум?

Започната от demetra69, 11.06.2008 21:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Ако случайно вентилаторчето падне във водата докато работи, такава хубава електролиза ще се получи, че не ми се мисли. Недай си Боже да си бръкнал вътре през това време.  :duvar:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

pitar92

Отностно охлаждането с хладилната чанта:Не съм сигорен дали съм разбрал правилно но искате водата от аквариума да минава през хладилната чанта и после обратно в аквата? Това ли имате предвит?

Shagrath

24.06.2008 23:54 #17 Last Edit: 25.06.2008 00:04 by Shagrath
http://www.kuzmin.altnet.ru/

щракате върху "аквариумни самоделки", и там има такава статия с описание.

stilista

2 вентилатора за компютър + термореле което да си гласиш градусите =климатик  *DONTWORRY*
В стаята ми е 32-33 градуса а аквариума птдържа 27-27,5 градуса
Без системата стига до 37 градуса
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

GrandePippo

Що не си вземеш един климатик и да си охлаждаш стаята. И на тебе ще ти е добре, и за аквариума, и за хората около тебе, че и на кучето, ако имаш куче, и на него ще му е добре. Цивилизовано решение.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

demetra69

То климатик си имам но немога да го оставям по цял ден пуснат, няма да ми излезе сметката.

basmachi

И понеже жегите пак идват ,ще ми се да разбера 350 лв. много ли са, за контролирано охлаждане на аквариум ?
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

Raven

Много в сравнение с какво?

Ако го сравняваме с пенсията на баба ми- много са.
Ако го сравняваме със дневният доход на един митничар на Калотина- жълти стотинки....
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

basmachi

То не само за пенсията на баба ти са много 350 лева ,спрямо заплатата на жена ми също.Въпроса е разумна ли е цената за такова у-во (клима за аквариум/и )?Говорим за нещо като това http://www.drillspot.com/products/81403/Elkay_ERS1_Remote_Water_Chiller. Грубо и зле изглеждащо :-| .
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

DEMETRA

Наистина е малко дървено направен, аз бях много запален преди време за климатик на аквариума но накрая си сложих 2 вентилатора и си реших въпроса, както и много други колеги.
Лятото е късо и през половина ден, когато сме удома си ние също се охлаждаме, което намаля времето за ползване на този уред.

RIC

Ако имате познат хладилен техник (които си знае работата), може за един ден от разни стари изпарители и кондензатори+ 1 работещ компресор да ви направи нещо подобно ...... Но ако частите се купуват - нема да е по малко от 200лв. Да не говорим пък и за вида, а и топлината от цялата работа ще си е в стаята. Така когато навън стане 30 в стаята ще е 35 градуса - за това най-добрият вариан си остава стайния климатик  *SORRY*

barabata

Ако аквариума е до тераса може системата да се изведе навън през стената.
Аз какви битки водих с жената за филтрите на нейния аквариум ...  Накрая и купих един канистър и той и шумеше. Хванах дрелката и сдупчиш старата дограма (ако беше нова щях да дупча стената) и изнесох канистъра навън на терасата. Сега е блажена тишина и е съгласна да работи 24 часа.
Същото може да се направи и със някаква охлаждаща технка.
Има и друг вариант за който се сещам - малък хладилник за бар (както при хотелите) и си пускаш едно радиаторче за автомобил/мотор с тръбите и един паурхед да върти водата. Само трудно ще бъде да се регулира градуса или с термореле да се пуска и спира паурхеда при определени температури. Като цяло много трудоемко и за нашите условия е неприемливо да се главоблъскаш така. По-добре няколко вентилатора и си свиркаш.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Raven

При мен нямаше проблем с охлаждането дори когато бях с два метал халогенни прожектора,сега съм с затворен капак с три пури Т5 по 54 вата и пак поддържам нормална температура с един вграден вентилатор от комп в капака.

През лятото не се вдига над 27 градуса.

Но има нещо много важно- това по принцип важи за целият ми апартамент и от там пряко има влияние и върху аквариумите.

Всичко е в изолацията на жилището- така че си мисля вместо да се дават толкова пари за кулери не е ли по добре да си направите добра изолация на жилището - може би ще е по ефективно.

При мен апартамента ми е доста късметлииски разположен- вътрешен е и има отопляеми помещения от всичките ми страни,имам три стаи и трите са с остъклени балкони,самите балкони са с пвц дограма и стаите също са с пвц дограма.
Скъпичко ми излезе но пък в жилището се поддържа някакъв микроклимат със комфортна средна температура и през зимата и през лятото.

Разбира се не казвам да почвате саниране само заради аквариума си,но в случая при тези цени за кулери си мисля дали не е по добре да се инвестират тези пари в изолация или в дограма...
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bicho1976

Това с изолацията и дограмата наистина решава донякъде проблема.Ако се добави и климатик става ок.Но всичко опира до финансови възможности.Според мен е по-добре дограма за 600лв в стаята отколкото грешни пари за някакви охлаждащи системи за по 300лв.Зимно време без нагревател подържам 20 градуса температура на водата,сега нагревателя работи все още и водата е 27 градуса.Южна стая с PVC,изолация ,щори,климатик, който все още не е включван на охлаждане.

Similar topics (5)

58111

Започната от Vesko359


Публикации: 0
Прегледи: 1351

24022

Публикации: 14
Прегледи: 9880

52724

Публикации: 5
Прегледи: 2897

15058

Започната от didak


Публикации: 4
Прегледи: 3013

42315

Публикации: 48
Прегледи: 17240