• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.05.2025 06:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление ми е нужно

Започната от trifon81, 26.03.2025 09:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trifon81

Здравейте! Стартирах аквариум 128л (поне по спецификации е толкова), той е от тези с капак, топ филтър и към него има лед пура. Но не съм сигурен, че тази пура е достатъчна за него. Височината от грунда до повърхността е 45см и още 5 см някъде до самата лампа. В аквариума гледам рибки и някои по- лесни растения, като: Валиснерия, Лимнофила, Анубиас, поне за сега са тези. Лампата е RS600LE - 60 см. 5W. Добавил съм и още една по-малка, която нямам идея колко е. Каква би трябвало да е за моят случай светлината?

Lightning_boy

Да започнем от там, какъв е твоят случай?
Не разбрах много от въпроса. Тези растения си ги гледаш отдавна или си ги сложил скоро?
Ако си ги гледаш отдавна и всичко е наред, нямаш нужда от друго осветление според мен.
Ако търсиш друг резултат, хубаво е да споделиш какво целиш.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

Пропуснах да го напиша. Стартиран е преди седмица. Преди когато гледах пак и с това осветление не беше всичко наред. Например проблем е, че се появяваха едни власинки по листата, може би нишковидни водорасли да са, по стъклото също.Затова искам да разбера какво осветление ми трябва, за да е всичко наред. Чета и по форуми, че има формула за това ват спрямо литър и както и да го смятам май моето е слабо.

Lightning_boy

W/l е стара формула. По светлинен потоко е по-точно.

20lm/l за бавни аквариуми, 40lm/l за хай-тек. Но това пак е относително.

Осветлението е само част от пъзела.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

Какво би препоръчал с оглед какво имам в аквата и големината му? То май проблема му е, че е висок и на повърхността много грее, а на дъното по не стига светлина добра.

mushroom

Здравей,
а по колко е светело осветлението на ден и достига ли до аквата пряка слънчева светлина?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

7-8ч пряка светлина почти няма.

mushroom

Е това е добре. Значи може би другаде е причината за нишковидните.
Някак си само една лампа за 100л. ми се вижда малко. Сметката литри - лумени направи ли я?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

Власинки по листата не знам от какво са, но не са от осветлението, тъй като осв. е слабо. Ако някой може да ти помогне как да сложиш по силни лампи - добре, но в противен случай трябва да умуваш как ти да го направиш.   Сори , че не можах да помогна , ама не мога. *privet*

trifon81

ЦитатЕ това е добре. Значи може би другаде е причината за нишковидните.
Някак си само една лампа за 100л. ми се вижда малко. Сметката литри - лумени направи ли я?

Ами коя формула от всички, аз правих една, с която излезе 60вата, демек 800-850lm. И друга която е 2 вата към 3л вода. Всичко от статия в този форум съм гледал. Тогава не можах да подобря осветлението, но ми се иска сега да опитам поне да е подходящо за по непретенциозни растения.

ЦитатВласинки по листата не знам от какво са, но не са от осветлението, тъй като осв. е слабо. Ако някой може да ти помогне как да сложиш по силни лампи - добре, но в противен случай трябва да умуваш как ти да го направиш.  Сори , че не можах да помогна , ама не мога. *privet*
Може би ще има кой да ми помогне, но трябва да знам какви параметри ми трябват.

_Kirilov

Дай височина ,ширина и дължина на аквариума .
Според мен опциите са ти две - или купуваш готово някакво китайско осветление с контролер и го слагаш в капака на мястото на тази пура , която имаш (пак не знаем дължината на аквариума )

Или до някъде малко по-евтиния вариант е -купуваш си RGBW или RGBWW  , влагоизолирани, с конртолер и захранване и си ти - регулираш сила , интензитет , дори и така ,че и на окото да ти хареса.

Що е то RGBW/RGBWW

Дори и един до три прожектора от някоя от големите вериги ще ти свършат работа - зависи по колко вата са и и под какъв ъгъл светят ....
За непретенциозни китки става и студено бяла лед ленда от първия магазин -вземаш най-мощната и слагаш 1-2 реда според зависи пак на теб да ти хареса - всичко е по твое осмотрение ако нямаш конкретни намеряния за скейп , китки, сложност на гледане и прочие

_Kirilov

Цитат на: trifon81 - 26.03.2025 09:17Валиснерия, Лимнофила, Анубиас, поне за сега са тези. Лампата е RS600LE - 60 см. 5W.
Разрових се из нета и ги намерих тези лампи - не са евтини , не са и скъпи , но според мен ще ти трябват поне още 3 такива за да светне както трябва - и това е опция на написаните по-горе две

trifon81

Запознат съм тези ленти, зад аквата, шкафове и тв ги имам контролиращи се от Homekit дори. ;) И аз си мисля за лед ленти някак да прикрепя, но въпроса е мощността. Димиращата функция също ми е била в мислите.
Размерите са: дължина 78см, височина 44см от грунда до повърхността и още 5см до лампите, ширина 33см.

_Kirilov

В китай вървят повечето по 5м с конторлер и прочие.
Вземаш си и това профилче, не е нужно да му слагаш дифузера отгоре и останалото е да ти хареса на теб. Както борй , така и сила според димирането.

mushroom

Ей китайците гледам да ги избягвам, ама V-TAC много ги тача. Та в тоя ред на мисли, търся си руския ай фон, ако някой някъде го намери да ми пише на лично. ( - :
Ай наздраве.

Similar topics (5)

52776

Публикации: 1
Прегледи: 2307

49934

Започната от Drago

Публикации: 9
Прегледи: 3491

44693

Започната от Tenlive

Публикации: 2
Прегледи: 1759