• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 06:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

какъв аквариум да купя

Започната от moonshine, 04.08.2010 10:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

moonshine

Здравейте,
разглеждах няколко дни различните готови комплекти, които се предлагат, и сега съм се спряла на няколко модела. Доста много отговарят на моите условия, но ги ограничих до четири - пет.
Първият ми избор е Cayman 60 Professional на Ferplast - 75 литра -при него ме притеснява това, че е с два сантиметра по-широк от предвидения шкаф, както и факта, че не съм сигурна дали си заслужава цената.
Вторият ми избор е Бrillux 60 овален на Aquael - 60 литра - в същата ценова група, най-много ми харесва като дизайн. Обаче все пак е на Aquael, за които четох доста оплаквания, и е с 15 литра по-малък от първия.
Третият ми избор - Eheim - Aquabay 60 oval - 58 литра - добър производител, по-ниска цена, малък литраж, няма много екстри за завеяни акваристи.
Четвъртият е пак на Аquael - Pearl 60 oval - 54 litra - по-ниска цена, най-малък като литраж, няма автоматични настроики, отново колебания относно производителя.
Петият е Record na Jwuel - най-не ми харесва като дизайн, не мога да преценя дали производителят е добър.

И така, ако имате лични впечатления или пък сте по някаква причина запознати, моля да ми кажете кое е най-добре да си взема. Цената не ме притеснява, ако качеството съответства. Така, че ако първите два си заслужават - кажете ми кой от тях е по-добър? Ако не е такъв случая - препоръчайте ми някои от другите три.
ще гледам в тях три златни рибки, които вече имам - затова е малко спешно, и може би две сомчета докато са малки. Докато израстнат планирам езерце в градинка, затова не ми се карайте, че ще им е малко пространството :)
Благодаря предварително.

tomatomov197

   Здравей, от всички изброени най-добре звучи ехайм ,  но доколкото видях струва 132 паунда. Защо не видиш някой готов комплект в магазините, ще добиеш по-реална представа когато го видиш на живо.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Лора

А към какви риби си се насочил? Мисля, че трябва да се съобразиш и с това, т.к  едни риби изискват височина, други дължина, трети обем...
: 04.08.2010г 10:10ч
Опс, пак съм чела м/у редовете.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

iek

400лв за 70 литров аквариум с пластмасов капак и 2 Т8-ци с общ рефлектор?!  =-O *STOP*.
Автоматични настройки- ??? Може би един ел. таймер за осветлението- 11-13лв.
И всичко това, за да отгледаш временно 3 златни риби?

jommy

Аз лично имам комплект на Eheim 84л. За, което лично мога да кажа, че беше грешка - не заради самият Eheim, аквариума/комплекта е супер като за общ аквариум, просто за тези бюджети е по-добре да се инвестира в по-голям обем. Има много ограничения в тези комплекти като се почне с осветлението и се стигне до филтрите, които са в комплектите.
Какво се случи, при мен: Взех Eheim-а, след 2 месеца филтъра от комплекта беше заменен с канистър, пурите на осветлението бяха подменени и добавени рефлектори. С филтъра ок, но в осветлението, при тези размери и капаци избор няма, ако искаш да си направиш по-добро осветление капака и той заминава.

Моят съвет е: Определи си мястото/размери, ако имаш шкаф вече поръчай си съд/аквариум съобразен с размерите на шкафа, отделно си вземи филтър и си направи/поръчай капак с осветление според това, което ще отглеждаш. Бюджета ще е същият, а може да се окаже спокойно, че и по-малък(по примера по-горе филтър и пури от комплекта бяха излишни) Във връзка с осветлението, ако размера на шкафа ти позволява направи си аквариум, който позволява размер на осветлението/пури - 60см(за този размер има T5 28W и T8 18W) ще имаш избор в последствие. И не на последно място обема на съда/аквариума - вземи/поръчай си аквариум с максималният обем, който може да си позволиш според пространство/шкаф.

moonshine

Благодаря на всички за отговорите.
@tomatomov197
Мислех да разгледам и по магазините, проблемът е, че сега съм в Благоевград и тук няма магазин, където да продават. Като си ида в Пловдив следващата седмица ще разгледам, наистина е добра идея.

@iek
Естествено, след като преместя златните няма да оставя аквариума празен. Казах го по-скоро да имате предвид, че ми трябва нещо с добра филтрация и възможно най-голям обем. Да, парите не са малко, обаче нямам нужните знания да комплектовам сама. Пък и като гледах горе долу мисля, че пак толкова ще излезе, ако сложа качествени неща, включа разходите по обикалянето и загубеното време.
@jommy
И аз си мислех първоначално да си избера всичко по отделно - за да мога да използвам докрай мястото - понеже шкафът е 61 на 47. После обаче прецених, че така ще е по-лесно, а и аз не разбирам от филтри, лампи  и въобще от акваристика. Съвсем начинаеща съм, с гимназиални познания по физика и биология, т.е. мога да ги свържа по схема, разбира се, и да изчисля горе-долу какво и колко, обаче за всяко нещо по отделно трябва да преценявам и да ровя по сайтове да гледам спецификации. Затова прецених това да го отложа за следващия си аквариум, а сега да взема готов.

Пък и точно заради евентуалната последваща нужда нещо да се ъпгрейдва съм се спряла най-вече на  Cayman 60 professional - филтърът е Bluewave05 с дебит 350 литра/час и осветлението е две лампи Philips T8 x 15W; и на Brillux - също го водят професионален, лампата е Т8 24W, за филтъра инфо не мога да видя надеждно (но е много красив и затова се колебая :)

dafil

Всичко което ще ти  трябва можеш евентуално да го намериш от базара на форума ;-)
Разгледай,но първо реши какво наистина търсиш
*THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

митко

Много добре си се спряла на Кайман на Ферпласт.Най-качествено е от всички фирмени комплекти.А иначе качественото си струва и повече.Блууейв филтъра с който е окомплектован е добър за този обем,но недостатък според мен е размерът му.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Similar topics (5)

16000

Започната от kamenov


Публикации: 0
Прегледи: 3196

42110

Публикации: 9
Прегледи: 4323

49496

Публикации: 31
Прегледи: 11763

3770

Публикации: 14
Прегледи: 10090

34071

Публикации: 8
Прегледи: 5879