• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 12:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Изпробвах 5 филтъра и никой не работи, нормално ли е?

Започната от GinGar, 09.09.2009 16:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BOJO

Сливен: Аз си имам аквариум/и от Март тази година, не претендирам за капацитет. Просто имах подобен проблем и аз в началото. За мен мехурчетата са излишни, само свалят дебита на филтърчето. Подаването на мехурчетата през филтарчето или т.н. Ефект на Вентури ускоряват циркулацията на водния поток в аквариума, но както споменах намаляват дебита.

За мехурчетата, ето малко допълнително инфо. Лично проверено при това неколкократно *DRINK*

http://www.zoolubimci.com/t-47-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%B8_%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8

http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=504.0

Освен това при мощност на филтърчето 250л/ч при аквариум 16 литра се получава 15 и повече пъти преминаване на водния обем през филтъра. Водната циркулация е повече от добра. Нали не мислиш че при подобен обем ще има мъртви зони?
Да , аз лично съм привърженик на силна филтрация. Така ме научиха колегите от цихлид форума.

Мия: пишеш неясно. Имаш предвид аквариумна помпичка за подаване на въздух - аератор. Мисля че бъркаш, аератора си работи, но има възможност за наводнение при спиране на тока. Принципа е на скачените съдове. За да се избегне това или аератора се поставя по високо или се добавя едно предпазно клапанче.  


миа

...понякога.
Казвам го от личен опит-случвало ми се е да се прибера вкъщи и да видя засмукана вода в маркуча,а аератора да не работи(това беше с един стар RESUN).Обясних си го с факта,че явно нещо се е повредил.След време включих същия този аератор в ел.мрежа и той наистина не работеше.Някъде из форума прочетох,че това явление се е случвало и при други хора.Причина:спирал е токът.Не мога да кажа дали наистина е било така.След тази случка за по-сигурно слагам устройството на капака на аквариума и нямам проблеми.

Divane

такаам...аз имам същият филтър -АкваЕл Микро и го ползвам за 40 л аквариум.Работи перфектно,само трябва да се почиства редовно от прилепналите буклучета(ако имаш растения).
Обърни внимание на две неща - има един червен плъзгач отпред - с него се регулира дибита , и второто - в края на маркучето за въздух има една черна дюза- тя също се завърта и регулира притока на въздух.
За тези 16 л други филтри не ти трябват,нито допълнителни аератори.

Не се шашкай изобщо! *THUMBS UP*

ПС : Не каза какви са двете рибки в 16 литровия?

BOJO


GinGar

Златни са, да. знам че им е малко, но дано потърпят още малко и вече ще има къде да се ширят.
Иначе съм усилила на макс въздуха и от двете места за регулиране, и пак не е кой знае колко много.
Няма растения.

Joro Vn

   Коментарите тук се вихрят около двата основни начина на вкарване на въздух в аквариума- с помощта на водна помпа или компресор за въздух. Компресорът вкарва само въздух и принципът му на действие е различен от този, когато се използва водна помпа. Всъщност водната помпа не вкарва директно въздух, а се използва енергията и за придвижване на водата през т.н. ЕЖЕКТОР. Това устройство се намира на изхода на помпата /нагнетателната страна/. Може да е част от помпата, може и да се монтира като допълнителна приставка. Ако помпата е окомплектована с филтър, той няма пряка връзка с работата на ежектора. Косвено може да влоши работата му при замърсяването си, с намаляване на потока вода при него.
    За да функционира нормално един ежектор, той трябва да е добре оразмерен още при проектирането му. Друго важно условие е скоростта на течния флуид през него- в случая аквариумната вода. При ниска скорост е възможно той изобщо да не заработи или да работи, като успява да засмуква по- малко количество въздух. Висока скорост на водата през него всъщност означава висок дебит на помпата, а той зависи освен от самата помпа като конструкция и мощност, също и от смукателната част, вкл. филтри и т.н. Там не трябва да се получават условия за ограничаване на дебита- замърсен филтър, запушени тръби и т.н. Ежекторът също трябва да се поддържа чист, като не се допуска прекалено стесняване на отвори и сечения в него от замърсявания. Ограничаване на количеството вкарван въздух може да става освен като се намали скоростта на водата /дебита/, и като се стесни сечението на тръбичката /маркуча/, през която става засмукване на въздуха от повърхността. Стесняването може да се извършва на практика с вентилче за въздух, същото, което се монтира и при употреба на компресор. При слаб дебит или недобре оразмерен ежектор в момента на пускане същия не може да "преодолее" водния стълб, с който е пълен маркуча за засмукване на въздух. Това е една от причините да не може понякога да функционира при по- голямо потапяне.
    Надявам се, че при друга подобна сутиация с неработещ ежектор ще съм бил в полза.

sliven

На мен не са ми излишни мехурчетата.Предпочитам да са много и ситни.Повечето предпочитате течение-О.К.Не съм съгласен!(Благодаря за статията)Нека, всеки избере начина за филтрация и аерация.И т.н. и т.н. :coffee:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Similar topics (5)

57790

Публикации: 0
Прегледи: 1375

48793

Публикации: 4
Прегледи: 3655

12306

Публикации: 4
Прегледи: 2692

10510

Публикации: 10
Прегледи: 5800