• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Един или два?

Започната от hyenna, 01.04.2014 21:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hyenna

Здравейте колеги!
Чудя се следното - един аквариум 210/44/50см или два 100/44/50 един до друг? Това заради рибите - искам да имам едно ято 30-40 неона и много-много гупи до степен пренаселване с гупи. Четох че са съвместими, но досега винаги ми измираха гупите, не могат да изкарат повече от месец (във 180лт. аквариум). Да ги гледам заедно или да ги разделя в два аквариума?

Ако мислите че ще е по-добре в един аквариум, Resun EF-1200U външен филтър с УВ лампа ще ми е достатъчен ли? И изобщо някакви мнения за Ресън, защото местния "снабдител"  :-D разполага с избор от тази марка.

Ако темата не е за тук, нека модератор я премести, но ще се радвам на мнения преди да скоча в "дълбокото" с голям аквариум :-)

_Kirilov

Щом с един 180 л аквариум не можеш да се оправиш какво остава с нещо по-голямо???
Виж къде ти е проблема на сегашния - дай някакво инфо за него . Виж какви профилни теми имаме и ще ти помогнем . Дори и сегашните ти 180л не са никак малко можеш да гледаш доста голямо количество гупи стига водата да е ок. А за да е ОК ти трябва хубава филтрация и чести смени на вода .

hyenna

Сменихме жилището и 180 литровия е изоставен, остана в стария апартамент, не полагам никакви грижи за него  и десетина неона все още си живеят там. Като направя новия може да го ползвам за нещо друго, но засега няма да се занимавам с него. Просто съм го оставил за да има откъде да взема растения. Той беше нещо като тренировка преди по-голям аквариум и разбрах къде са ми повечето грешки с него. Въпреки че не разбрах защо не изтрайват гупите, и в него и в един по-малък 50 литров ги пробвах. Като дете ги гледах в буркан и по-резистентна гад нямаше, не можеш да ги унищожиш  :-D , сега нямат завъждане.

Joro V

наистина, много е странно, че имаш проблеми с толкова непретенциозни рибки като гупите. явно бъркаш с нещо.
иначе да напълниш толкова големи аквариуми само гупи според мен не е оправдано - имаш много по-интересни възможности.

hyenna

Знам какви грешки допуснах - оскъдна смяна на водата и чистене на филтъра, камъните ми са само варовик, прехранване и т.н. Не съм хвърлял много сили по него, защото си бях намислил да правя голям аквариум. Освен това никога не знам кога ще имам свободно време и колко, за да му обърна внимание. Именно и заради това съм се спрял на гупи (и др. живородки) и неони - като по-непретенциозни и изискващи по-малко грижи. Естествено съм наясно че апетита идва с яденето и по-нататък ще скоча в друг филм, ама да понатрупам малко опит ...

Предложете тогава рибки, подходящи за голям аквариум и които не изискват много грижи.   Или поне не изискват редовни грижи

Joro V

ами да започнем оттам, че рибки, които да не изискват редовни грижи няма  :-) а и всеки аквариум, който не се поддържа често, ще изглежда грозно. така, че в случая или правиш нещо както трябва или ако нямаш нужното време, търпение или ресурси - не се занимаваш.. все пак отглеждаме живи същества и трябва да подхождаме с повече отговорност  :-)

Similar topics (5)

55482

Публикации: 2
Прегледи: 2571

1901

Публикации: 17
Прегледи: 11710

51521

Публикации: 2
Прегледи: 2410

20299

Публикации: 20
Прегледи: 9965

35999

Публикации: 12
Прегледи: 4601