• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 10:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Филтър-не е ли тава най-важното за 1 аквариум-ВЪПРОСИ?

Започната от WOLF, 08.06.2005 18:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Здавйте колеги!
От няколко дена чета вав форума (и прочетох едно 60-70% от него) и информацията вътре обхваща почти всички вапроси, но вапреки всичко има няколко нешта за които искам да ви попитам.
Смятам да си взимам канистар за аквариум 165 литра но немога да реша каква марка да е. Разликите в цените са наистина големи и бих се радвал да ми препорачете нешто с добро саотношения цена-качество. Говорим за "Atman"-мися че са по-евтини, "FLUVAL", "EHEIM", "SERA" . И нещо друго, разликите в цените на по-малките модели и по-големите са сравнително ниски, а аз имам планове за по-голям аквариум (450лт. можеби след година или ... ) и много си мисля защо да не си взема филтар за 400лт. аквариум който евентуално да ползвам след време (между "FLUVAL 204" i "FLUWAL404" разликата е 70-80лв. не че това са малко праи) та мисалта ми е по-големият дебит дали ще пречи на аквариума.
Сащо исакм да попитам някои дали може да ми каже нещо за [http://water-world.hit.bg/fram.htm]този филтар (от картинката немога да добия представа какъв му е обема???), защото е наистина е много евтин, дали ще си отговаря на дебита (който е даден в доста широки граници "250-1000" л/ч.) защото ако това дето го пишат е истина, аз имам 4-5 литра керамика (Sera biopur) и сам на сметка да си го купя, макар и без "палнеж".
И една моя мисал която ще се радвам да изкоментираме, не е ли по-добре да се вземи филтар от по нисак клас, а със спестените пари да купиш по-добар палнеж, видях че и тук се споменава прословутата керамика на Sera-Siporax, която е 5 пати по-скапа, а била 35 по-ефективна. Че то ако това е верно значи има сметка да се работи с нея???
И последно. Ако нещо смешно в това, да ви предопредя НАЧИНАЕЩ "акварист" СЪМ - през колко време си чистите промивате керамиката?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Boby_

Здравей и добре дошъл във форума!

Мисля, че филтрацията не се определя само от обема на аквариума, а и от това, което ще гледаш в него. Аз като човек, занимаващ се с малавийци, мога да кажа, че според мен никога филтрацията не е твърде много и никой филтър не е с твърде голям обем или дебит.   :lol:
Лично аз ползвам Флувал 404 за 300 л. аквариум и съм страшно доволен засега (перфектен е като за цената си), но дори него не съм го оставил сам - сложил съм и един вътрешен филтър 900 л/час. Винаги може още.
:wink:
Не мога да кажа нищо за филтъра, който си избрал - дал си линк към заглавната страница на магазина, а не към конкретен продукт.

Колкото до почистването на пълнежите на "канистър" филтрите, битуват различни мнения - чувал съм да се препоръчва всичко от 2-3 пъти месечно до веднъж годишно.  :lol:
Аз лично мисля, че чистене на по-често от веднъж на месец и половина няма да позволи на бактериите да се развият добре, а по-рядко от 3 месеца ще намали твърде много дебита и филтрацията ще стане неефективна. Затова чистя моя на 2-3 месеца и това дава добри резултати.

Успех!

WOLF

There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Boby_

Цитат на: "WOLF"това е филтара за който говорех:
[/img][http://water-world.hit.bg/filtri/fzn.jpg][/url]

Само по картинка е трудно да се каже - не се знае дебит, обем, разпределение и други такива важни неща. Във всеки случай подозрително прилича по форма и дизайн на проджект, което не е много добър атестат според мен.  :lol:

Stas

Въпросът е интересен. Имам някакво мнение, но не е достатъчно компетентно. Имам и намерение да правя скоро 400 л аквариум. Мислех си за два външни канистъра в двата му края, т.к. аквариума е дълъг 170 см. В този случай може и да не са най-мощните...
Следя с интерес отговорите.

Boby_

Цитат на: "Stas"Въпросът е интересен. Имам някакво мнение, но не е достатъчно компетентно. Имам и намерение да правя скоро 400 л аквариум. Мислех си за два външни канистъра в двата му края, т.к. аквариума е дълъг 170 см. В този случай може и да не са най-мощните...
Следя с интерес отговорите.

Аз си падам малко мегаломан на тема филтрация - бих праснал на един 400 л. два канистъра с дебит 1200 л/час или нагоре и бих го напълнил с камъни и 50 малавийци. Екшън!  :lol:

Но както вече казах, нивото на адекватна филтрация зависи много от това какво ще има в аквариума.  :wink:

Stas

Boby_ - приемам го сериозно. А кажи някакви модели, които са лесни за обслужване и не са прекалено скъпи. За малавийците - ще видим :) Засега съм планирал дискуси и т.н. Мисля да ги махна от сегашния си аквариум. Много камъни, декори, дърво, малко едри растения... това е.

Boby_

Цитат на: "Stas"Boby_ - приемам го сериозно. А кажи някакви модели, които са лесни за обслужване и не са прекалено скъпи. За малавийците - ще видим :) Засега съм планирал дискуси и т.н. Мисля да ги махна от сегашния си аквариум. Много камъни, декори, дърво, малко едри растения... това е.
Ами не съм кой знае какъв спец по филтрите - по-скоро някой търговец може да е по-полезен, минавали са му повече модели през ръцете.
Аз ползвам Хаген Флувал 404 и съм адски доволен - около 300 лв. ми излезе, но си струва. Има недостатъци, но се преживяват лесн. Иначе е изключително ефикасен филтър.
Гледах, че доста хора препоръчват SeraFil 1300, но не съм го ползвал лично и не мога да кажа. Но е малко по-евтин от флувала при сходни характеристики. Малко по-малък полезен обем има, както и няма обща система за спиране на водата като флувала, но това са дреболии.
Това е в средния ценови клас. За "мерцедесите" като ехайм няма да говоря - те нямат нужда от реклама. А разни китайски истории като Атман не мога да препоръчам на никого с чиста съвест.

:wink:

77

стасе Eheim PROFESSIONEL III 2080 е проектиран за твоя аквариум :wink: от две места смуче и от едно го връща :lol: цена...при краси 450 евро и чакаш :wink: може и от европата някой да ти го донесе,там струва към 300 евро :shock: иначе на сера филтрите са с отлично съотношение цена-качество :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Boby_

Цитат на: "77"стасе Eheim PROFESSIONEL III 2080 е проектиран за твоя аквариум :wink: от две места смуче и от едно го връща :lol: цена...при краси 450 евро и чакаш :wink: може и от европата някой да ти го донесе,там струва към 300 евро :shock: иначе на сера филтрите са с отлично съотношение цена-качество :D

Абе много е нова третата серия на ехайм. А даже и те правят грешки - не бих препоръчал да се избързва с купуването им.
Примерно Флувалите 4-та серия имаха в началото конструктивен дефект - течаха при уплътнението. По-късно го остраниха в хаген, но някои хора се опариха в началото. Никой не е застрахован. Да мине още година, да има отзиви за експлоатацията, пък и аз ще си взема едно ехаймче номер 3.  :lol:

77

рашаните не са пинтии(ах този краси) като нас и ги ползват вече 7-8 месеца :D няма проблеми :D ехайм правят външни филтри вече 30 години :shock:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

WOLF

и аз сам чувал за FLUVAL 404 че са доста добри филтри, а и ж момента са на ниски цени, онзи ден го видях в магазина 230 или 240 беше което е доста добре спрямо 300 евро за "Мерцедеса" Eheim. Разликата в цената явно наистина е огромна.

А за този филтар които ви показах никой нищо ли незнае? И за Sera-siporax какво ви е мнението някой от форума не е ли ползвал такава керамика?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Longanlon

Мдам, както неведнъж спомена Боби, за да узнаеш какво значение има филтрацията за твоя аквариум  е добре да се съобразиш с това, което ще гледаш в него. Общо взето колкото повече риби - по-голям филтър. Колкото по-малко растения - по-малък филтър. В гъсто засаден с растения и с малко рибки аквариум филтърът може и дори е добре да е с дебит само 2 - 3 пъти обема на аквариома на час, докато при повечко риби 5 и повече пъти е добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

WOLF

да предполойим че сам запознат с тези неща, а и вапросът не ми е филтар с каква големина да взема (т.е. и тва го имаше но от гледна точка на преспективата за по-голям аквариум) а марката му, информация която явно никоя няма за филтарчето дето ви показах, и за SeraSiporax.
А кой кога си чисти канистара пак никой не казва :?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

abaro

Това което си показал Wolf-е съм почти сигурен че е Aquael. Те доколкото съм запознат имат два размера външни филтри и дори само поради тази причина аз не бих си взел техен филтър. Това е съвсем субективно мнение което не е базирано на никакъв личен опит.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

77

не е аква ел :!: те имат много особена форма,неможеш да ги сбъркаш :D но е доста по различен от проджект(аз съм с такъв) :wink: проджект много приличат на класическата серия на ехайм :D според мен е китайски или някой стар модел...и защо точно този модел :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

WOLF

просто питам сали някой има информация за този филтар, защото е доста евтин 60лв. а за марката нензам каква е ама онези от магазина го водят "FZN". То аз попринцип исках да го видя на място и днес ходих до там ама се оказа че в магазина ги няма даржели ги някаде другаде, и тия дни пак ще намина.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Longanlon

Ами виж сега ясно и просто:

препоръчвам ти филтрите на Sera. Те са немски, качествени, цената им не е ниска, но не е и висока - заслужава си. В зависимост от дебита е между 100 и 200 лв.

Пълнежите на външния филтър се почистват рядко - на 2-3 месеца най-често и то не всички наведнъж. Примерно ако филтърът ти има 4 камери с пълнежи добра идея е всеки месец да почистваш по една камера, като ги редуваш. Така за 4 месеца ще си почистил всички и ги почваш отначало.

Колкото до тази керамика на Sera, не съм чувал отзиви за качествата й - всичко, което знам са само хвалбите на производителите за 35 пъти по-голяма повърхност, но съм се научил на такива изхвърляния да не вярвам много. Преди да си дадеш парите за нея виж дали обикновена ще ти свърши работа. А тя ще ти свърши.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Това е филтъра, който си дал на снимката:

http://www.aquael.pl/en/akwarystyka/filtryzk.php?id=52&PHPSESSID=1300ef37a33613ecc6c10a8503199c17

Забравих да напиша - филтъра на снимката е модел FZK. Рекламираните в този сайт филтри FZN-1, FZN-2 и FZN-3 са нещо съвсем различно от това на снимката:

http://www.aquael.pl/en/akwarystyka/filtryz.php?id=24
http://www.aquael.pl/en/akwarystyka/filtryz.php?id=25
http://www.aquael.pl/en/akwarystyka/filtryz.php?id=234

Stas

Понеже няколко пъти попита за Sera Siporax: ами Sera го препоръчват горещо за свойте филтри. Може да ползваш механичните филтри + сипоракс и с това си ок. Ако не ти е скъп пълнежа, разбира се.

NikolaV

Абе за Сипоракса... Аз не бих дал толкова пари. Заложиж на порестата керамика на Продак. Около 2-3 пъти по-евтина е.

NikolaV

Абе да не отварям нова тема... Някой има лични впечетления от Sacem. Maraton филтрите им има впредвид. Май са по лиценз на Project.
http://www.sacem.it/_portal/contenuto/user_contenuto.php?f_codpag=MARATHON&f_codlingua=EN
Интересуват ме конкретно големите - 1500-2000 л/ч.
Аквазавре, чух, че ти бачкаш с такива. Дай инфо! Шумни ли са, и тн.

niky

За аквариум 400 литра с достатъчно растения и не натъпкан с риби един филтър 1200 л/ч е достатъчен.

Аз лично чистя филтъра на около 2,3 месеца. Понякога и повече.
То се вижда и с просто око кога да се чисти (почват да летят разни микроотпадъци във водата)

А колкото до EHEIM 3....хайде не говорете глупости  :lol:  :lol:  :lol:
(Гроздето е кисело  :D )

Stas

Вярно! Какви са тия цени от Eheim! Като ги свалят ще се замисля. Сега даже и не мога да си го помисля за дам 300 евро (а за 450 ... цъ!).

Аз основно си мислех за 400 литров, но почти без растения.. може би трябват два филтъра по 1200 л/ч. Или 2 броя Serafil 1100. Само дето Sera не са прекрасно измислени, не че имам наблюдения върху другите, но Sera имат малко сложно вадене и слагане на кофите. А да не говорим, че според мен покрай кофите може да минава и нефилтрирана  вода.

Това е лично впечатление.

niky

Никой не е казал, че трябва да си купим EHEIM 3.
Вземи си ЕHEIM 2 , към 170 евро е заедно с пълнителите в Германия.
Е, трябва някой да ти го донесе.

При Краси изобщо забрави. Там цените не са европейски  :lol:
За мен два филтъра, пък било и за 450 литра са прекалено.

Предполагам, че ще гледаш цихлиди, но пак е прекалено.

P.S. При 1700 мм дължина аквариум 450 литра ще ти е тесен. Помисли върху това. Да не си  чукаш главата като мен. Моя е само 450мм широк и просто не мога да си го простя :(

Raven

брей- 45 см. - късметлия,на широко се простираш буржуа :twisted:

а аз със моите 30см. питаш ли ме колко съм се псувал.

мисля да правя  155 см. дължина и 60 височина- колко според вас да е дълбочината/м-у предното и задното стъкло/,мисля около65 см. дали ще е добре.много ми е чудно височина 60 см. как ще се върже със металхалогенни прожектори- нямам представа каква е разликата с лум. лампи. казват че съотношението ват към литър е същото ама това че в прожектора има някакви рефлектори взима ли се в предвид - изобщо ватовете са ясни а ми лумените :?:
и на какво расояние колко се разсеиват и падат тези лумени- изобщо много неясни неща има с тези МХ прожектори.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tishovsx

Разумния човек с достатъчно пари купува EHEIM, със времето се изплаща...и той не иска след една година да купува пак :!:  :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

niki033

Цитат на: "Niky"Никой не е казал, че трябва да си купим EHEIM 3.
Вземи си ЕHEIM 2 , към 170 евро е заедно с пълнителите в Германия.
Е, трябва някой да ти го донесе.

Ники,аквариума ми                       рибите.,растенията,тестовете,нагреватеря,термометър и Serafil 900 струва толкова!!!

penchod

Простете, за лаишкия въпрос, ама нямам никакъв опит с канистъри, та затова питам, под чистене на керамиката, какво се разбира- изхвърляне на старата и копуване на нова, или просто промиване на старата?

77

само се промиват :wink: може да я смениш чак след 1-2 години :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

WOLF

Абе и аз не сам от опитните, от това което сам правил е просто промиване с хладка вода (не гореща че ще измрат гадинките дето варшат цялата работа)
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

WOLF

Това маи не е за тук, ама така или иначе вече се отклонихме от темата.

Намерих нещо интересно и в нета а и в магазина. Доколкото сам запознат система за СО2 в момента излиза около 250-300 лв. а наи-саществената час от нея май е бутилката, а винтила и маркучите не са много скапи.

Вижте това.

тук има бутилки по 2 кг. за 74лв и 62лв ако и електро магнитния вентил е около 25лв. (някой от форума беше дал тази цена) всичко обшто ще излезе кам 100-110лв.
те ги ползват хората за пожарогасители но ако винтила стане не невиждам други пречки да се ползват и за аквариуми

снимка

някой има ли идея дали обаче могат да се палнят :?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

77

системата струва даже повече,но скоро говорих по тази тема с мой познат който работи в завод който правят прахови пожарогасители :wink: и той твърди че тези бутилки са доста по тънкостеблени от истинските со2 бутилки,и в пожарогасителя  налягането е доста по ниско от стандартните 56 атмосфери при нормалната бутилка :shock: ако е истина ,а аз мисля че е така няма кой да се навие да напълни  бутилка от пожарогасител,освен това тя няма и авариен клапан (да изпуска при по голямо от нормалното налягане)за разлика от стандартните :roll:  кадърен редуцир вентил също струва немалко пари :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

моята система ми излезе около 100лв.
бутилка втора употреба-20лв. но по принцип са по скъпи - около 40лв.

кран за пълнене-25лв.

редуцирвентил със вграден клапан-брояч за финна настроика - 50лв.

отделно си взех електромагнитен клапан за спиране на газът през часовник - тои е 65 лв. но не е задължителен.

във никакъв случаи не използваи други бутилки освен тези за СО,всъщност няма значение - така или иначе в никои пункт няма да ти напълнят  такава бутилка.а пък не е и възможно- налягането на СО2 е много по голямо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

raven - щр ми кажеш ли откаде взе твоята бутилка и каква точно е тя, втора употреба но за какво е била предназначена преди това за аквариумна СО2 система или?
И по-принцип каде се намират такива бутилки, ако все още ги има и необходимо ли е да минават през някакъв "тест" (както беше с газовите уредби) в смисал дали са годни, да не стане да се ваземе и да неискат да я палнят.
А за останалите части мисля че ако намера бутилка и трагна с нея по магазините ще сглобя системата :lol:
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

77

марияне много си се изръсил за ел клапан :shock: аз моя го взех за 25 лева :wink: италиански е от газова уредба на автомобил,вече година бачка без проблеми :D друг е въпроса че  купих за него марков адаптер за 30 лева :lol: хубавото е че газажийския клапан заспа на серажииският редуцир вентил(все едно един за друг са правени hug )
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

77

бутилка за со2 се пълни около 56 атмосфери няма значение дали коли ще заваряваш,   лимонада ли ще правиш или ще я използваш за аквариума :wink: аз съм виждал бутилки от 0,5 литра до 20 литра ,но мисля че за нашата цел най подходящи са от 2 до 5 литра :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

Цитат на: "77"марияне много си се изръсил за ел клапан :shock: аз моя го взех за 25 лева :wink: италиански е от газова уредба на автомобил,вече година бачка без проблеми :D друг е въпроса че  купих за него марков адаптер за 30 лева :lol: хубавото е че газажийския клапан заспа на серажииският редуцир вентил(все едно един за друг са правени hug )

моят клапан си е  комплект с адапторче и пак излиза горе долу толкова.италиански е - камоци,и е много добър,вобще не грее и си работи перфектно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Raven

Цитат на: "WOLF"raven - щр ми кажеш ли откаде взе твоята бутилка и каква точно е тя, втора употреба но за какво е била предназначена преди това за аквариумна СО2 система или?
И по-принцип каде се намират такива бутилки, ако все още ги има и необходимо ли е да минават през някакъв "тест" (както беше с газовите уредби) в смисал дали са годни, да не стане да се ваземе и да неискат да я палнят.
А за останалите части мисля че ако намера бутилка и трагна с нея по магазините ще сглобя системата :lol:

бутилката е от пожарогасител за СО2,купих я от едно магазинче за пожарогасители на бул. Найчо Цанов 19.от там взех и крана за пълнене.
редуцирвентила е специален за СО2 и го купих от пункта за пълнене в Х. Димитър.
честно казано бутилки втора употреба е желателно да минат на проба и да им се сложи печат че са годни- моита ми я прекара човека които ми я продаде - това струва 18 лв. ако не греша,но къде става самата проверка нямам представа.
като тръгнеш да събираш системата ще ти обясня по подробно на кюто или по телефона ако искаш , че аз доста се помотах а и докато намеря правилният редуцирвентил обиколих София три пъти.

ако решиш да взимаш и елвентил с адаптор ,също ще ти дам адреса на магазина на Камоци.

номера е да намериш бутилка- нататъка няма проблем.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

raven - последно  :(

Тези бутилки които ви показах са точно от пожарогасители сас СО2 не са ли като твоята.

виж ги тук.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Raven

по принцип да,само дето моита е една остъргана такава а тези са новички.
обаче тези бутилки на пожарогасителя са без кран отгоре и така не могат да се напълнят.
този кран се взима допълнително и се завива върху бутилката именно за да се пълни през него в пункта ,отстрани на крана има клапан против високо налягане - примерно от прегряване,а вече на крана се навива редуцир вентила.
иначе тези бутилки стават,аз звънях в тази фирма преди да си намеря бутилката - в лозенец им е адреса,срещу софияленд,но нямаха втора употреба бутилки,но пък имаха кранове и редуцирвентили на добри цени- италиански маи.
само гледаи като взимаш редуцирвентила да е със  финна настроика,иначе трябва да се набутваш отделно за него.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tishovsx

И понеже аз съм гъзар, моята система е SERA ориджинал... whistle  punk
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Stas


Raven

някои да знае откъде мога да си напълня СО в събота- гледам че бутилката ми е свършила,днес е късно а в неделя пътувам.

тази база в Х. Димитър дали работи в събота.
вече за трети път ми свършва 2 л. газ за около 4-5 дена ,направо не знам какво да мисля вече- уж от никъде не изтича а все се губи.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

А сигурен ли си че там кадето ти я палнат ти слагат наистина 2лт.

А между другото колко струва едно палнене и ако ясичко е наред и дозата СО2 е нормална с тези 2лт един 200лт. аквариум колко време трябва да изкара.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

tishovsx

За моя аквариум...моята бутилка е 0.5 литра, втори месец карам с нея, като си пускам по мехурче на секунда... 8)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Цитат на: "tishovsx"За моя аквариум...моята бутилка е 0.5 литра, втори месец карам с нея, като си пускам по мехурче на секунда... 8)
Маркова ли ти е бутилката или от пожарогасител?
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Цитат на: "tishovsx"За моя аквариум...моята бутилка е 0.5 литра, втори месец карам с нея, като си пускам по мехурче на секунда... 8)
Ей, радвам се, че не съм те заблудил. При мене изкара 3 седмици докато се мъчех да правя газирана вода в аквариума.

Raven

Цитат на: "WOLF"А сигурен ли си че там кадето ти я палнат ти слагат наистина 2лт.

А между другото колко струва едно палнене и ако ясичко е наред и дозата СО2 е нормална с тези 2лт един 200лт. аквариум колко време трябва да изкара.

литъра е 90 ст.
нищо пари ама разкарване
иначе ти я пълнят на кантар и си гледаш,не е от това- някъде ми испуска.

с 2 л. трябва да искараш около година.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Ще се отровиш бе. Това за 5 дни 2 кила СО2 на 50 атмосфери е адски много.

Raven

сега е добре спим на отворено,ама зимата това ми се случи два пъти през ноща а бях на затворени прозорци.
добре че се събудихме все пак на сутринта.

казват че от това умирали мозъчни клетки ,ама не е верно,аз си се чуствам се толкова умен tooth
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

отново за СО2 - абе гледам има едни такива нещица дето ги лепат от ватрешната страна на аквариума и разправят че с тях се измервала концентрацията на СО2. Представлява малка стъклена кутиика или нещо от сорта.

Някой може ли да ми каже какво точно е това и колко струва, а и каква е разликата между него и обикновенния СО2 тест.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Живко

аз взех бутилката на бирения кран в кръчмата. :D
тя е 10-15л.
притесняваме само едно.да не вземе да изгние докато свърши и да гръмне. shit  punk  w00t
Никой не се е родил научен.

N.Nobs

Цитат на: "WOLF"отново за СО2 - абе гледам има едни такива нещица дето ги лепат от ватрешната страна на аквариума и разправят че с тях се измервала концентрацията на СО2. Представлява малка стъклена кутиика или нещо от сорта.

Някой може ли да ми каже какво точно е това и колко струва, а и каква е разликата между него и обикновенния СО2 тест.

Тази малка стъклена кутийка е вътре в този тест :arrow: http://www.petshop1.com/?m=f&a=4&e=view&d=326
Вътре има реагент който слагаш в кутийката и според промяната на цвета следиш за насишането с СО2.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".