• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 07:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

дънен филтър

Започната от slapp, 04.06.2006 22:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

Бубе,
логично е да, но по- добро решение за растителен аквариум е хранителен грунд. А ако искаш да стане още по- професионално добави и дънен нагревател. Дънния филтър няма да ти помогне така както другите две алтернативи.  :popcorn:

Bube18

Капацитет,

Цитат на: kapacitet - 05.01.2011 18:37
...по- добро решение за растителен аквариум е хранителен грунд... :popcorn:

Не, не е. От това което прочетох от постовете на хора имащи аквариуми повече от година, става ясно че, въпросните "хранителни грунтове" имат годност около година, след което почват темите "Как да си направя глинени топчета с незнамсикаквоси", които да поставяме под корените на растенията, или директно цялостна смяна с нов хранителен грунт(Браво на известните марки които ти ги продават в онези хубави пластмасови кофички.Дали да си взимам всяка година по 4 такива(5кг)?Ммм,не мерси.Най-малкото за мен не е варянт всяка година да си прецаквам аквариумът, който толкова се наиграхме докато си го подредиме,за да му сменям грунта). *CRAZY*

А ако искаш да стане още по- професионално добави и дънен нагревател.

А това пък най-малкото е професионално.И аз залитнах в магазина за такъв защото реших че ще е по-добре да не се вижда, но се оказа че дънните нагреватели нямат терморегулатор и лятото ще трябва на всеки 15мин. (примерно) да го изключвам от контакта за да не вдигне повече от 28С*t. Или може би да вляза в раздела "направи си сам" терморегулатор за дънен нагревател след като си купиш частите за него и завършиш начален курс по електроника. :-D  *CRAZY*

Дънния филтър няма да ти помогне така както другите две алтернативи.  :popcorn:

И точно тук идва да помогне дънният филтър. И познай! Освен тези 2 заека, в нашият случай 'утрепа' и 3ти - сифонирането(казвам нашият защото се спряхме на 3-5мм. грунт, при по-ситните може би няма да работи). Вече 3 месеца от както е пуснат аквариума(рибите храним по 2пъти дневно) и по дъното няма никаква утайка, така че смея да твърдя че си върши перфектно работата.  :popcorn: *DRINK* :popcorn:

kapacitet

Бубе,

ЦитатНе, не е. От това което прочетох от постовете на хора имащи аквариуми повече от година, става ясно че, въпросните "хранителни грунтове" имат годност около година, след което почват темите "Как да си направя глинени топчета с незнамсикаквоси", които да поставяме под корените на растенията, или директно цялостна смяна с нов хранителен грунт(Браво на известните марки които ти ги продават в онези хубави пластмасови кофички.Дали да си взимам всяка година по 4 такива(5кг)?Ммм,не мерси.Най-малкото за мен не е варянт всяка година да си прецаквам аквариумът, който толкова се наиграхме докато си го подредиме,за да му сменям грунта).

Момент, какъвто и грунд да имаш подхранването му е неизбежно. Хранителния грунд помага за по- добър и бърз старт на аквариума и в частност развитието на растенията. След година може да се подхрани, но не мисля, че е задължително, и то не със самоделки глинени топчета, а готови купешки. Нито са скъпи, нито ти трябват огромни количества. Не е нужно подмяната на грунда с друг от онези хубави пластмасови кофички и каквито и да са щуротии за прецакване на аквариум всяка година, които си мислиш или някой ти приказва.  :popcorn:

ЦитатА това пък най-малкото е професионално.И аз залитнах в магазина за такъв защото реших че ще е по-добре да не се вижда, но се оказа че дънните нагреватели нямат терморегулатор и лятото ще трябва на всеки 15мин. (примерно) да го изключвам от контакта за да не вдигне повече от 28С*t. Или може би да вляза в раздела "направи си сам" терморегулатор за дънен нагревател след като си купиш частите за него и завършиш начален курс по електроника.

Е тук просто не можеш да си представиш в какво заблуждение си изпаднал/а. Това нещо е просто едно кабелче което е 5W. Ако мислиш, че върши работата на един нормален нагревател жестоко се бъркаш. Това кабелче подгрява много леко грунда с цел по- добра циркулация на вода и стимулиране растежа на корените на растенията. Имаш ли представа колко грее "главата" на вътрешния ти филтър и колко греят лампите над аквариума и тогава да си говорим как ще се справяш лятото.  :popcorn:

ЦитатИ точно тук идва да помогне дънният филтър. И познай! Освен тези 2 заека, в нашият случай 'утрепа' и 3ти - сифонирането(казвам нашият защото се спряхме на 3-5мм. грунт, при по-ситните може би няма да работи). Вече 3 месеца от както е пуснат аквариума(рибите храним по 2пъти дневно) и по дъното няма никаква утайка, така че смея да твърдя че си върши перфектно работата.

И познай сега кой отрепа и третия заек. Сифониране - със или без хранителен грунд никакъв проблем
Не знам къде си чел/а противното, но моля да ми го покажеш и аз да го прочета

И в крайна сметка разбирам, че вече е готов аквариума с дънен филтър и то от няколко месеца и сега си решил/а да си почешем езиците. Храниш по два пъти на ден и няма проблеми. Ами освен да ни държиш в течение на развитието му друго не ти остава. Не знам дали тук има друг колега с такъв филтър, но аз не съм срещал. Очакваме снимчици и ако има нещо, няма нищо. И малко повече четене му е майката. :popcorn:
Успех

Similar topics (5)

20182

Започната от kdravia

Публикации: 9
Прегледи: 6296

44266

Публикации: 4
Прегледи: 3530

2620

Публикации: 12
Прегледи: 6150