• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

11.07.2025 01:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Цитат на: kinsman - 07.07.2025 14:46Няма как да стои затегнато. Все пак се стяга на ръка, а и резбата е пластмасова - при мърдане на маркуча, ще мърда и резбата.
Това е най-лесния проблем за решаване, ще го измисля след като сложа филтъра.

Това ми беше резервния вариант. Обаче не ми харесват маркучите и касетата с мех. филтър. Колкото и да я разглеждам, все си мисля че водата ще се байпасира и ще заобиколи цялата касета през горния край.

Няма такова нещо, разгледай клипчетата из нета как работи гъбата като предфилтър.Нали даже капака на пропелера има силикон от долната страна и директно ляга върху извода , който е направен на кошницата. Даже на вече използвани филтри си личи добре къде ляга.  За момента около мен се ползват 3 такива филтъра и затова ти пиша за него. Най-големия плюс според мен конкретно на тази серия на флувал е допълнителните вати , които са импрегнирани със смоли за премахване на вещества - нитрат, нитрифт, фосфат и още някакви други имаше и за цената си са ок според мен. Колко действат аз лично не мога да кажа , но на пазара май са филтрите с най-много допълнителни и леснодостъпни медии (оригинални за тях си).
И другото според мен - масово хората изхръвлят гъбите с цел да вкарат повече медия ... аз съм също от тези хора - да , ама не .. По мои наблюдения по-добър материал от гъбите няма. Взех да си връщам по старите филтри гъбите намаляйки керамиката и ефекта от по-чиста вода поне на визия е наличен.  Сега като параметри не меря и не мога да коментирам , но според мен н ещата са навързани...

Колкото до маркучите - и мен ме дразнят много.. но не съм имал проблеми с тях конкретно за момента. мисля ,че ротора им е слабото звено съдейки по стария 406 от дългия аквариум , но все пак говорим за филтър на 7 години и не ясно колко пъти чистен за тези 7 години ...
Отделно ,че новите ги водят уж с много подобрения ... конкретно в пропелера не виждам такива,но скоро ще купувам да сменя този  на406-цата с нов от 407 и преди това ще измеря дебита със сигурност да видя ще има ли ефект новия, или ефекта ще е изцяло намален шум от филтъра  *bg* му работа

mushroom

То не е казано, че при някаква профилактика/чистене, може нещо да се разхлаби, но просто трябва да се изгради някаква рутина и да се проверяват всички връзки дали да добре затегнали преди пускане. : - )
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

Той просто им няма вяра /доверие/...

kinsman

Цялата информация я взимам от нета. Нямам възможност да ги разгледам наживо. Ако имах някакво сигурно мнение или опит, нямаше да пиша в тази тема. Затова ви благодаря за мненията.
11.png 22.png

Това са снимки на Fluval 07 серия. С червената линия съм отбелязал ръбчето на главата и мястото където ръбчето ляга върху касетата. Там мисля че ще се получи байпас. Как ръбчето което опира в гъбата ще уплътни това място и ще попречи на водата да заобиколи кошниците?

_Kirilov

Не ги защитавам , но това , което е показано не е просто възможно там да опира  :-D   чисто физически, загледай се по-добре . Ръба на лявата снимка преминава средата на филтъра (синята стрелка) а в дясно като видиш къде е края на другата стрелка - просто някой крайно неориентиран се е объркал с петното , което наподобява наистина кръг , но повярвай ми - не е .
Вкъщи имам 206 и 407
В офиса на дългия се използват 406 и 407 - водата е кристална и няма помен от това , което някой е описал и качил тези снимки в нета .

06 серията са имали някакви бъгове - не ги знам признавам си , не съм се интересувал, не мисля и да задълбавам опредлено. В момента просто така се стекоха обстоятелствата и това ползвам ;)

M14iro

Ако не си взел филтър , ето едно предложение .Филтрите са нови. *privet*
Филтър за аквариум (канистър)-тип ADA
👉 Метална кофа 5л. с метални закопчалки направена от 4мм. алуминий,гумено уплътнение
👉Помпа с електронен дисплей с 2000л.ч. 18 вата
Водния поток се регулира от електронния дисплей
Опция за автоматично включване и изключване (за хранене на рибите)
Алуминиеви тръби със скимер(вход ,изход)
👉Две торбички с цип за медия
Два маркуча по 1,5 метра
🎈Цена 325лв.
http://www.rastenieto.kingeshop.com/%D0%9D%D0%90%D0%A7%D0%90%D0%9B%D0%9E-jchaaaaaa.asp
Снимки.https://www.facebook.com/profile.php?id=61557443643207&mibextid=ZbWKwL

kinsman

Мерси за предложението, но за тези пари ще си купя Ехайм или Флувал. Някак си имам повече доверие на тези марки, особенно на първата.

_Kirilov

Затова сме се събрали да коментираме и да си помагаме  *privet*

Аз си признавам ,че хобито ми е интересно максимално до там,че да си правя нещата сам и да наблюдавам работят или не(типичния инженер),обаче типично и по български ако може и да е без пари  *bg*  таа да , затова ината е по-голям от мен ..

M14iro

Цитат на: kinsman - Вчера в 11:52Мерси за предложението, но за тези пари ще си купя Ехайм или Флувал. Някак си имам повече доверие на тези марки, особенно на първата.
*THUMBS UP*

a__andreew

Здравейте, предложения метален филтър е копие на АДА, кайто пък е копие на Ехайм класик, като концепция май към 60-70 годишна. Хубавото е, че са метални и вместо три уплътнения имате едно, като шансовете да го счупите клонят към 0. Препоръчвам ехайм класика, с него може да се забавите единствено при почистване и подновяване на керамиката при другите модели имат кошници и става по лесно.   

Similar topics (5)

15360

Публикации: 6
Прегледи: 7482

48454

Публикации: 15
Прегледи: 8720

33892

Публикации: 72
Прегледи: 32136

27266

Публикации: 0