• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 08:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Намират ли се по магазините щуцери ?

Започната от itilien, 03.06.2006 22:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Искам да попитам тези които са си правили или са искали да си правят самоделни филтри, намират ли се по магазините щуцери, и ако се намират от какви материали и размери има. Имам предвид щуцери, които имат в другия си край резба. И също така кранчета някакви дали сте срещали.

77

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

abaro

Щуцери не съм търсил, но с крановете положението е почти трагично според мен. Говоря за кранове изцяло от пластмасови детайли, не за водопроводни сферични кранове. Все пак кранове - различни видове като конструкция - има в магазините за градинска техника и Метро. Те са на фирми като Gardena и т.н. и съответно са скъпи. Друг вариант са кранове за системи за капково напояване. В Бургас открих 2 системи (не помна имената на фирмите) и бяха малко различни като конструкция. Единия вид го продават в склад за ВиК материали, а другия в магазин за гр. техника. При тези системи има също и колена, тетки (тройници) но са основно на ф16мм. Gardena и сие са 1/2 и 3/4 ". Тези за капковото са от полиетилен според мен и схемата на уплътняване е съобразена с приложението им - на открито в градината. Въпреки че си купих за мостра не се реших да ги ползвам във стаята. Така че обикаляне му е майката и дано си намериш това което търсиш. Ако проявяваш силен интерес към капковото напояване след вторник мога да щракна това което имам като фитинги и да ти ги покажа.

PS. Сега видях линка от Пламен. Аз съм ползвал PVC части на NIBCO. Много са хубави но един сферичен вентил на ф16 (по-точно 5/8") беше към 8 (или 15)лв. Абе скъпи са и диаметрите на тръбите са цолови и трябва да ползваш от техните тръби които също не са евтини. Ама са хубави. Ама се лепят само с тяхно лепило. И то не е евтино. Но издържат 16 bar.
Абе както си решиш :wink:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

itilien

Ейй, тая фирма я знаех, но сега видях че имат дистрибутор в моя квартал :). Но все пак въпроса със щуцерите остава, не видях в асортимента им щуцер, но пък филтъра си заслужава да се ползва :)

едит 1: преди няколко часа бях в метро и видях кранчета, но наистина бяха по 8 лева и нещо
едит 2: А какъв диаметър трябва да е системата (маркучи и фитинги) за дебит 700 литра в час ? въобще как се отнася размера спрямо дебита ?

abaro

Щуцери май има някакви на Нибко - така че разходи се до склада. За диаметрите има два варианта - 1. Гледаш някоя сериозна фирма какви диаметри на маркучите ползва за канистър със съответния дебит; 2. Пишеш ЛС на JoroVn и той ще те посъветва - изглежда е специалист по флуидите защото звучи много авторитетно в постовете си. Това е сериозно.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Цитат на: "77"http://www.goa98.dir.bg/

Ейй, що не го даде тоя линк преди 2 седмици, като търсих Нибкото.

Кран за 1 цол е около 9 лева, тръба на половин цол е около 4 лева за 3 метра, тръба 1 цол е около 7 лева за 3 метра. Магазина - някъде в Пловдив, Наско Казаков ни води там, нещо като борса за ВиК материали.

itilien

С 1 цол какво ще правиш ? Ще поливаш царевицата ли :Р.. На тая фирма ми грабнаха окото филтрите за вода. Само не мога да преценя от снимките дали има тръба която да слиза до дъното, за да може да се изплозва това за външен аквариумен филтър, иначе ако е както трябва направен няма какво да се занимаваме със пвц тръби и самоделки.

dido

С един цол тръба си поливам растенията в аквариума  :D