• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 17:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

за странен карнистър

Започната от stanis_r, 27.08.2010 16:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanis_r

Здравейте,
спрях се на карнистър за първият ми соленовеоден аквариум. Имам следната идея. Да направя карнистър от няколко съда,свързани с тръби, за всеки един филтър и една помпа. Така, ще може да се чисти определеният вид филтър през определено време и няма да се отварят другите. На практика, ще върше ли работа това чудо или не ? Досега никъде не видях подобно изпълнение.

ico

Какво пречи отварянето на филтрите, ако са в един съд? Такова изпълнение никой не е правил,вероятно защото е достатъчно трудно да се затвори сигурно херметически един съд за целта, а ти ще си ослужниш живота с няколко...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

stanis_r

доколкото знам всеки филтър се задръства за определен период от време,но не и всичките. целта е да се отваря само този, на който му е дошло времето. Примерно механичен на 1 месец, биологичен на 2 месеца и т.н. Досега не съм се занимавал с подобно нещо, но какво пречи да се херметизира, с малко ВИК практика. ако беше трудно щяха тръбите вкъщи да текат отвсякъде :)

ico

Нали не смяташ, да го правиш с тънки водопроводни тръби? А и тръбите в къщи нямат капак за често отваряне..  Там затягаш и забравяш. ;-) С това често отваряне няма да се получи добре филтрацията, но все пак какво ти пречи като отвориш кофата, да изчистиш само това което искаш, без да чистиш другото?  *dontknow*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

stanis_r

какво искаш да кажеш под това, че няма да се получи добра филтрация, кофата или ще тече или не, и при двата варианта ми се струва че ще филтрира :)

ico

Казвам, че ако чистиш материала на месец два, няма да ти работи добре филтрацията. Та какъв е проблема според теб, ако се отваря кофата в която са всички пълнежи?
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Асен Евгениев

Явно никой не го е правил, щом ти е мерак изпробвай и после ще споделиш. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

hanuman

Абе направи си един съмп и забравяш за всичко. Все пак за соленоводен става въпрос. Много по лесно и удобно се подържа не само съмпа, а целия аквариум така.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

stanis_r

Цитат на: ico - 28.08.2010 15:06
Казвам, че ако чистиш материала на месец два, няма да ти работи добре филтрацията. Та какъв е проблема според теб, ако се отваря кофата в която са всички пълнежи?

ако карнистъра е направен по този начин, според мен няма да се получи добра филтрация, защото няма да се чисти определения филтър ами всичко при отваряне. чувал съм че някои филтри се отварят веднъж на 6 месеца. а други на 1 месец. няма смисъл да бутам този на 6 месеца заради другите. искам да получа обнадеждаващо мнение и има ли смисъл да го правя. също най-важното е помпата и дали дебита на филтрите ще бъде по малък, в сравенение с стандартния карнистър направен от няколко филтъра в един съд. другата дилема е дали ще излезе по евтино от купешкия. ако няма ще си купя карнистър. харесал съм си според мненията на други хора, ето този http://www.bg-pet.com/Fish/Equipment/filterEH.htm 2213. аквариума мисля да е не повече от 200 литра, все още не е купен и този. а колкото до съмпа, и по този въпрос съм мислил, но ми е ясно че ще мирише на блато, и ще има повече изпарения, а аквариума ще бъде в магазин, в който и без друго има леко мухал от влага.

ico

Ама то само с отваряне няма да се почисти пълнежа, така че може да си чистиш само това което искаш, а другото не го чистиш. Няма да излети духа на неизчистения пълнеж... Но до колкото разбирам ти искаш само одобрителни мнения... Няма да те лъжа обнадеждаващо, в замисъла ти има само минуси според мен. Дори и само с един съд да го правиш, ще излезе близо до цената на по-евтините марки, но ще е много по неприятно за окото и още по-несигорно  и неефективно.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...