• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.11.2024 10:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

система за co2 с киселина и сода

Започната от petyo, 24.03.2013 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Цитат на: Илиян Илиев™ - 31.08.2013 22:02
Ок.

Все пак би било добре да не се впускаме в излишни обяснения кое какво е, а да напишем с какви киселини функционира системата и правилните пропорции за всяка една.

Под видове киселини нямам предвид химичната формула. Под видове киселини имам предвид названието им в търговската мрежа.

До колкото си спомням лимонтозуто е всъщност винена киселина, но както вече казах - не това е важното. Важна е правилната пропорция при употреба на лимонтозу и правилната пропорция с оцет.

Освен това е важно да се напише дали става с друг вид киселина и как се казва в търговската мрежа. И да се напишат пропорциите.

Тези неща е логично да се напишат от човек, който ги разбира тези неща. Та в тази връзка, моля да напишеш нужното, а не да правиш бегли забележки без пояснения. Моля те да го направиш, защото това което си написал не би помогнало на никой с нищо, ако не допълниш какво всъщност е лимонтозуто и какво е лимонената киселина. И евентуално разликите между тях.
Ти си написал стана от текст в която нищо не казваш. Аз ти казах всичко в две думи. Използва се Лимонена Киселина - не Лимонтузу, оцет или бакпулвер. Какви пропорции ?

Илиян Илиев™

Не знам дали казвам нещо, но ти определено не четеш, а само си пишеш. Дори не си чел и упътването на това което си купил от ибей. Иначе щеше да видиш, че там пише оцет.

А освен това, ако четеше всичко написано, щеше да видиш, че съм ползвал оцет, а не лимонена киселина.

И ако може да ми кажеш под какво търговско име е известна лимонената киселина? Демек, като ида в магазина и го кажа това име да не ми дават лимонтозу. Ако изобщо прочетеш какво съм те попитал...

petko

Оцет не става слаб е,оцетна киселина-става.

П.С. Извадка от първия линк ,който пуснах.

В България винената киселина за кулинарни цели се продава под подвеждащото търговско наименование лимонтузу (от турски — limon tuzu, букв. лимонена сол, разбирай ,,сол с вкус на лимон"). (За правописа виж бележка [notes 1]) В много случаи самите опаковки мамят потребителите с информация, че предлаганият продукт лимонтузу е лимонена киселина.

Илиян Илиев™

А като казвам пропорции имам предвид следното:

Лимонена киселина=x, сода=y, вода=z; x=?, y=?, z=?;  Ако лимонената киселина е на прах, колко вода се слага към нея? z е водата на содата.

Лимонтозу=x, сода=y, вода=z; x=?, y=?, z=?;  Колко вода се слага на лимонтозуто? z е водата на содата.

Оцет=x, сода=y, вода=z; x=?, y=?, z=?; Оцета е течен, значи няма да му добавяме вода.
: 01.09.2013г 00:12ч
Цитат на: petko - 01.09.2013 00:20
Оцет не става слаб е,оцетна киселина-става.

П.С. Извадка от първия линк ,който пуснах.

В България винената киселина за кулинарни цели се продава под подвеждащото търговско наименование лимонтузу (от турски — limon tuzu, букв. лимонена сол, разбирай ,,сол с вкус на лимон"). (За правописа виж бележка [notes 1]) В много случаи самите опаковки мамят потребителите с информация, че предлаганият продукт лимонтузу е лимонена киселина.

Петко, както вече казах няколко пъти. Сглобих набързо временна система за проба и сложих оцет поради липса на друго. Ми върви си. Държи си стабилно налягането. Оставих я на около 0,2 бар, защото се съмнявам във връзките.

petko

За лимонената киселина ги има данните какво повече.
Лимонтозу може да се пробва със същите пропорции.
Основното правило е содата да е тегловно повече от киселината.
По-експериментирай и ти,и пиши какви са резултатите.

А така зададен въпроса има още една неизвестна-каква е бутилката.

Илиян Илиев™

За писане, ще пиша. Щом веднъж съм почнал...

В България какво казвате в магазина за да ви дадат лимонена киселина, а не лимонтозу? От къде всъщност я купувате? Течна ли е, на кристали ли е?

: 01.09.2013г 01:01ч
И като се изцепи някой, че сме изостанала нация...

Вчера се регнах в един италиански форум и преди малко пуснах тема за цо2 с киселина и сода. Според първия отговор се оказва, че се получава неконтролируема лавинообразна реакция...  =-O

Може и наистина да са по-напреднали, щом биологичната фементация за тях е по-лесно да се контролира...

Освен това, хората ползват 5 литрови стъклени дамаджани от вино за ферментация...   =-O  Тук таме на някой му гърми, та ги слагат в термочанти за намаляване на щетите... =-O

Caxapa

Извадка от ГУГЪЛ "E330 - Лимонена киселина (Citric acid)
от дата: 26.11.2012 г.
Безвреден: ДА
Характеристика:
Лимонената киселина е антиоксидант, отнасящ се към органичните киселини. Хранителната добавка може да се получи от естествени съставки и по синтетичен начин. В природата се съдържа в нара, ананаса, боровинките, цитрусовите плодове, боровите иглички и други. Е 330 има изразен кисел вкус и е естествен консервант. На външен вид представлява бял кристален прах, който се разтваря лесно във вода и алкохол, практически неразтворима в диетилов етер, при нагряване до 153°С добавката започва да се топи. Ако е в среда с температура от 175°С, лимонената киселина се разпада на вода и въглероден диоксид.
Употреба:
Лимонената киселина се използва в качеството си на регулатор на киселинността, консервант и хранителна добавка едновременно. Намира място в производството на хранителни продукти, химични миещи и почистващи средства, в медицината и козметиката. Напитки, сокове, сладка, сладкарски изделия - всички те съдържат Е 330. Медиците я употребяват за подобряване на метаболизма и енергийния обмен. Козметиката е немислима без добавката, която е незаменима част от състава на кремове, бои и гелове за коса, шампоани, лосиони и др.
Лимонената киселина е разрешена за употреба във всички страни по света.
Въздействие върху човека:
В малки количества Е 330 влияе положително върху човешкия организъм и участва в жизненоважни обменни процеси.
Опасност за здравето има, когато дозите са високи. Например, контактът на кожата и очите с концентрат на лимонена киселина води до силно химично изгаряне и дори до загуба на зрението. Ако човек приеме много Е 330, това крие риск от появата на проблеми със зъбния емайл и е предпоставка за образуването на кариес. Ако в организма изведнъж попадне голямо количество лимонена киселина се появява кашлица, повръщане с наличие на кръв, изгаряния на хранопровода и стомаха. Силно раздразнение на дихателните пътища настъпва при вдишване на добавката.

Още за: E330 - Лимонена киселина (Citric acid) | Е-тата Framar.bg
от framar.bg " "Лимонена киселина

Лимонената киселина C6H8O7 (Е330) е слаба органична киселина, съдържаща се в цитрусовите плодове. Тя е естествен консервант и се използва също за придаване на кисел вкус на храни и напитки. В биохимията тя е важен посредник в Цикъла на Кребс (наричан още ,,цикъл на лимонената киселина") и поради това участва в метаболизмана почти всички живи същества. Използва се и като екологичен почистващ препарат и действа като антиоксидант. Намира приложение също така в медицината, текстилната промишленост и фотографията.

Киселинността на лимонената киселина се дължи на трите карбоксилни групи COOH, всяка от които в разтвор може да отдели йон. Цитратите са чудесни буфери за регулиране на pH на киселинни разтвори. От химическа гледна точка лимонената киселина има качествата на останалите карбоксилни киселини. Когато се нагрее над 175°C, тя се разпада, отделяйки въглероден двуокис и вода.

Лимонената киселина се съдържа в много плодове и зеленчуци, но е най-концентрирана в лимоните, където може да съставлява до 8% от сухото тегло на плода.

Спецификация:

- Форма и състояние - безцветни кристали
- Разтворимост - в зависимост от изследването
- Разпознаване - в зависимост от изследването
- Прозрачност и цвят - в зависимост от изследването

Съдържание:

-  Барий съгласно ВР                                                                 93
-  Тежки метали (като  Pb)                                                        ppm    < 5
-  Хлориди (като Cl)                                                                    ppm    < 50
- Сулфати съгласно ВР                                                              93
- Сулфатна пепел                                                                       %     0.04
- Калций съгласно ВР                                                                93
- Желязо                                                                                        ppm    < 50
- Оксалати                                                                                     ppm    < 30
- Приспособени карборатни субстанции                             под стандарта
- Анализ на метали                                                                    %    99.73
- Влага                                                                                           %    8.53

Съхранение:           

На прохладно, сухо и проветриво място "

Георги

Илияне, л.к. е сухо вещество и най-лесно се купува от магазин за химически реактиви, не от бакалията.

Penta

Цитат на: Георги - 01.09.2013 13:21
Илияне, л.к. е сухо вещество и най-лесно се купува от магазин за химически реактиви, не от бакалията.

Не знам дали те разбрах правилно.. Аз си я купувам от Пикадили, пакетчета от 50г. Содата е в разфасовки от 100г.

Илиян Илиев™

Ако се слага повече сода и повече киселина това ще удължи ли времето до следващото зареждане?

С 200 грама сода по колко време карате?
: 02.09.2013г 10:10ч
Най-после открих лимонена киселина. Малко е скъпа обаче - 2,50 евро за 200 грама. Взех два пакета за проба, но ще продължавам да търся по-големи опаковки и съответно по-евтини.

unior

Три седмици, и съм още на половината. Но зависи по колко въглерод подаваш в Аквата!

Илиян Илиев™

Да, така е. Добре би било, ако някой пише по колко време му кара системата да напише и по колко балончета подава и евентуално колко литра е аквариума.

unior

Аквата е стотина литра, в момента подавам около 2-3 балончета в секунда при налягане в системата около 3.5атм. Наскоро сложих и ел. магнитен клапан вързан към осветлението, но системата работи и без него добре, разтварям със самоделен реактор.
Както мисля казах по нагоре клапана не е задължителен може да работи и без него, а при това и оскъпява системата безмислено. на мен ми падна аванта  и затова го сложих . Единственото предимство е че увеличава времето на презареждане на системата.Говоря за такъв който работи на 220V!

Нещо МНОГО ВАЖНО което се сетих!
Ако слагате балансен клапан, го сложете на шишето за КИСЕЛИНА!
Защо?
Защото ако е на бутилката със сода при повишаване на налягането над допустимото от клапана, той ще отвори и изпускайки налягането ще позволи изливането на киселината  към содата, и така докато свърши киселината!
Препоръчвам ви шлауха да не е забит в содата ниско долу!
Ако се използва варианта с шлаух забит ниско в содата има опасност содата и водата да се прелеят при киселината, гарантирам ви го !
Използвайте шлаух от ПОЛИУРЕТАН , тези които масово се предлагат са Наелонови или масовите за аквариуми са Силиконови. Тях секундните и други лепила не ги лепят, даже и епокси смолите! Лесно се разпознават на тях си пише какви са, отивате в магазин за пневматика и питате !
Преди да лепите и уплътнявате , почиствайте  добре повърхностите със спирт или ацетон!
Може и лакочистителя на жената или гаджето, ама не поемам отговорност за последствията относно редовноста на  положия ви живот  :-D :-D

Илиян Илиев™

Аз не изтърпях и сглобих пръскачките. Заредил съм с доза за двулитрови бутилки. Шлауха е забит заводски на дъното и сложих трипътник, но пак си засмуква сода и вкарва при киселината.

Всъщност това проблем ли е, че връща сода? Нали пак става на СО2, което си остава в системата и си го оползотворяваме?

Аз не бих могъл да надуя на 3,5, защото предпазните винтили на пръскачката са на около 3 атмосфери. За сега съм оставил системата на около 0,8.

Още има да слагам иглен клапан с кранче и брояч на мехурчета.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F29prfqp.jpg&hash=d2faab36e4630e428604c1b71f208bbb3a9fbb51

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F33pfz9i.jpg&hash=77138ee42b18bbac4e67894a9b9300047552d3b4

unior

Проблем до толкова че разрежда киселината, което пък увеличава разхода на същата. Тъй като при намалена концентрация на същата реакцията е слаба със содата и продължително време подава киселина.
Не смея да си помисля да ли ме разбра какво казах, като взема да обяснявам чак аз не си разбирам :-D

Махни предпазния клапан от бутилката със сода, както казах горе.Макар  едни и същи пръскачките, клапаните със сигурност отварят на различно налягане макар и с малка разлика, което ще ти доведе главоболия само.
Принципно системата може да работи на 0.2атм. стабилно.Мисля че руснака споменаваше 1.5атм. при разход 1-3 балончета в сек. при това съотношение: 50гр.Л.К. в 100мл. вода 60гр. СОДА в 100мл. вода

Аз използвам по наситена смес в съотношение 1/1, мисля го споменах по назад в темата.

Друг недостатък на системата е че при веднъж зададен разход на СО2 ако се опитате да го повишите или намалите, това води и до повишаване на налягането в системата.

Ето как стигнах и до 3.5атм. при мен,като се е случвало и доста по високо налягане :-D

Similar topics (5)

12910

Започната от Атанасов

Публикации: 3
Прегледи: 4868

3956

Публикации: 7
Прегледи: 7421

48048

Публикации: 26
Прегледи: 10873

32543