• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 13:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Да е..ш дявола

Започната от kdravia, 18.08.2010 00:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Цитат на: stanilabg - 18.08.2010 19:55
kdravia,
а защо не помислиш над варианта, целия аквариум да лежи на някаква подставка/подложка, през която минава серпентината. Така ще избегнеш проблема с скриването й вътре в аквариума, прекарване през капака и т.н. Със сигурност съществува някакъв материал, който може да изпълни ролята на подложка, да издържа на високи температури и същевременно да отдава топлина.
Да, но той ще излъчва топлина дълго, след като е спряна водата. Наистина е доста трудно за изпълнение и не виждам смисъл от това нещо. Както каза колегата, близо е до камината, тя ще го топли достатъчно, а пък ако не е така- един нагревател за всеки случай и така... :-)

Асен Евгениев

Ако е близо до камината, тя ще го топли, ама трябва и постоянни градуси да се поддържат.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

SashoPhoto

Според мен е рисково, но ако е изпълнено правилно може да стане. Със сигурност трябва нагревател за бекъп, както и управление на цялата система с интелигентен PI контролер.

archer

И моето мнение е че :
Няма да ти е нужно да правиш каквото и да е допълнително отопление при  факта че ще бъде в стаята с камината.
Само едно едно нагревателче със съответния термо-регулатор разбира се.

А това което искам основно да те предупредя  -
Помисли аквариума да не е близко до камината !

Виждал съм стъкла  напукани  от печки на повече от метър растояние, както и сериозно деформирани PVC дограми ...


 
Обичам да експериментирам , но не и да ми излиза   СКЪПО   :duvar:
Човек вижда толкова, колкото знае !     *DONTWORRY*

YAROSHKH

20.08.2010 02:20 #19 Last Edit: 23.08.2010 11:30 by YAROSHKH
И аз смятам , че се обезсмисля идеята, освен ако аквариума не е поне половин тон ... И пак е грозно - тръбички, подложки.... Ако в стаята е достатъчно топло, както предполага камината, то електрическият нагревател ще се включва достатъчно рядко, и разходите които ще се направят по инсталацията ще надхвърлят много повече отколкото разходите за ток ...
150 литра - 80x38x50 (ДхШхВ)
2 Стъклени сома
6 - син неон
1 - Птеригоплихт (дано съм го написал правилно)
1 - САЕ
3 - Зелено Лабео
2 - Златна рибка
ХХ - Red Chery
1 - Трихогастер - неизвестен

yri

Темата ми е особено интересна. Аз от известно време обмислям нещо подобно, само че аз съм не с камина, а с локално парно. Аквариума ми е в неотопляемо помещение и зимата става страшно като дойде сметката за ток. Все още нищо не съм измислил по въпроса, освен да взема да сложа един радиатор наблизо, така че стаята да се отоплява и поне малко да намалеят сметките ...
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

Joro Vn

     Дори и с ентусиазъм, граничещ с инат, пак ще е доста трудно за практическо осъществяване. Количеството топлина е в пъти повече за единица време, отколкото е необходимо за отопление на един аквариум, да кажем дори и 500 л. Има една проста зависимост- 861 ККал за 1 час вдигат температурата на 1 м3 вода с 1 С, разбира се, без да се отчитат загубите в системата. Но дори и с тях, количеството топлина в камината е много по- голямо от необходимото. Ще трябва наистина да се правят поне ориентировъчни разчети и пресмятания, в противен случай на финала може да сме много, много далеч от желаното. Най- удачно е системата да има два кръга. Първият е топлоприемащия елемент, разположен в камината, тръбни връзки и топлообменник, разположен някъде непосредствено до аквариума /напр. в шкафа под него/. Конструкцията на този топлообменник е проточен тип, като целият трябва да бъде изпълнен от неръждаема хром-никелова стомана, или поне частта от него, където водата от аквариума има контакт с него. Което значи, че ако е някакво класическо и по- опростено техническо решение, целият да бъде неръждаем. Аквариумната вода циркулира през него по затворен кръг, условно да го наречем втори. Движението на водата се осъществява от канистъра или отделна помпа.  На този кръг трябва да бъде разположен температурен  датчик, част от автоматиката, която ще управлява цялата система. В зависимост от няколко фактора, може би ще се наложи да се изпълнява и байпасен участък, през който водата да заобикаля топлообменника, а може и да се наложи спиране на циркулацията, което пък значи отделна помпа за този кръг.
    Основните технически трудности ще бъдат за първия кръг- през камината. Топлоносителят тук също може да бъде деминерализирана вода, като най- достъпна, или друг подходящ флуид. Вече споменах, че количеството топлина ще бъде в излишък и е необходимо да се помисли как да се отвежда, без да се спира камината. Ако системата на този кръг е затворена /херметична/, флуида ще трябда да се движи с помощта на специална помпа / намират се в изобилие на пазара/. Но поплоприемащия елемент, който се намира в камината, ще бъде подложен на топлинно претоварване- дори това да бъде серпентина /което може би е излишно/ или дори прав тръбен участък. Тук може би е ключовият момент- този елемент ще трябва да се пресметне така, че да НЕ приема повече от необходимото количество топлина. За това споменах, че може да бъде и минимален по дължина и диаметър участък от тръба. При всички варианти тази тръба трябва да бъде от топлоустойчива стомана, за да се удължи мах живота и. Недостатък на такъв затворен кръг е, че ако топлоприемащия кръг допуска ,,вкарване" на излишно количество топлина, флуида ще започне да прегрява до опасни стойности. В един момент ще стана на пара и ще вдигне налягане вътре в този крък- до колко, трудно е да се каже, може и до момент на пръскане на системата в най- слабото си звено. Този момент може да стане опасно близо и при положение, че откаже циркулационната помпа на кръга или тя се спре в резултат на погрешно действие, спиране на ел. захранване и др. В този кръг също ще трябва да има термодатчик, част от някаква логика, която да отвежда излишното количество топлина- да включва към кръга втори топлообменник, да байпасира топлоприемащия елемент и т.н. Байпасирането на термоелемента означава в него после да не остане флуид, защото отново може да се очаква взрив- от увеличеното налягане, когато флуида, останал вътре, стане на пара. Вариантът тук става вече доста сложен.
    Възможно е този кръг да е отворена система, с преливно- кондензиращ съд, разположен някъде в най- високата точка, където може да се разположи. Но това значи отново усложняване- такъв съд обикновено в опоплителните системи се разполага на таванно помещение или друго подходящо място.
    Обсъжданият вариант с директно подгряване аз бих го изключил- серпентина в аквариума и поплоприемащ елемент в камината. Това означава много прецизно и гъвкаво регулиране, което ми се струва невъзможно при тези количества топлина. Също и цялостно изпълнение от неръждаема стомана, като топлоприемащия елемент трябва да бъде и от топлоустойчива- напр. най- достъпната 1.4571 /316 Тi/ или от по- висок клас /от групи, известни с търговското наименование ,,инконел", ,,инкалой" и т.н./. Трудна задачка за обикновен акварист. Комбинация неръждаема стомана- въглеродна стомана не е добра, най- малко заради разликата в ел. потенциалите, което води до проблеми след заварка една за друга. 
     Надявам се, че все пак не съм разколебал никого в това начинание!  ;-)

yri

Леле Жоро ти направо ме разби. Аз мисля нещо много много по простичко - да използвам една тръба от тези пласмасовите (те не са точно пласмасови де) които ги ползват за парното. Независимо колко е висока температурата в камината трабата се нагрява сравнително малко. Посредством експерименти да се определи колко от дължината на тръбата да бъде в аквариума така, че да потдържа горе долу постоянна температура през времето през което работи камината или локалното парно както е в моя случей. Идеята ми е да спестявам работата на нагревателите през деня, а нощно време парното като не работи те да имат само потдържаща функция.
Вярно, грозно ще стои в началото и ще пречи, но смятам че един 3D фон ще оправи работата поне с красотата :)
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496