• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 10:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Водна лампа самоделка.

Започната от BPEMETO, 17.12.2010 00:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BPEMETO

Здравейте!   : )


Наумих си да направя водна лампа от що годе подръчни материали. Материалите са следните:  светодиодна лампичка тип луничка, шише от безалкохолно, маркуч, камъче. Лампичката е на 12V и се захранва с адаптерче. Тя ще се позиционира с поставчица от малка консерва, която ще седи на дъното на нещо ( къса широка тръба или саксия ), което ще е на две нива, за да се постави над лампичката шишето.  В самото шише ще се постави камъчето, от което ще  излизат мехурчета и ще се издигат осветени от светлината отдолу. Може да се напълни с различни цветове течности. Като се погледне към тавана над съоръжението също ще се забелязва светлинен ефект.

Сложното сега е, след като направя отворче и вкарам маркуча, с какъв силикон мога да го запуша. Четох за санитарния на едно място, че не трябва да се лепи полипропилен с него. До колкото знам от такъв материал са шишетата от безалкохолно. Веднъж се опитах да залепя стирипор със силикон и той направо го разяде. Да не се получи същото и с шишето сега?  Според вас с какво е най-подходящо да залепя и уплътня около входа на маркуча?

Друго, което си мислех около тази водна лампа е, че ако водата стане по-плътна, мехурчетата ще се издигат по-бавно и ще е по-интересно. С какво мога да повиша плътността на водата ... нещо, което се разтваря на 100% ... може и да не е безцветно? Друг вариант е, да сложа нещо по-плътно и тежко от водата, което да пада на дъното и  после мехурчетата да го издигат нагоре и пак да пада ...     : )




155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

Joro Vn

   Темата не е за този форум, ама ...  
  Относно идеята- доста нискотехнологична е, поне според мен.  :-) С тази РР- бутилка едва ли ще получиш добър ефект. Слабото място е дъното- там ще имаш разсейване, няма да се получи очакваното "проникване" на светлината вътре в бутилката. Подобни светлинни ефекти може да се изработят на "ниво" с прозрачна тръба от плексиглас или поликарбонат- кръгла, квадратна и т.н. Става също така и с поликарбонатна плоскост с клетъчна структура- т.н. водна стена. Всичко може и да е от стъкло, но ограниченията са повече. За други материали няма да споменавам- скъпи и труднодостъпни. Има тънкост и при "вкарване" на светлината- за да не се получи разсейване, пречупване и разни други нежелателни ефекти. Ако височината на съда е голяма, ще ти трябва и мощен компресор за въздух. За поставката отдолу въображението е голямо- не само саксия върши работа.
    Водата няма как да стане по- плътна. Точният израз е да направиш воден разтвор на нещо друго. Или да ползваш друг флуид- например глицерин. Но ми се струва, че този вариант няма да е сполучлив, а и ще се наложи още по- голяма мощност на компресора за въздух. Водата или водният разтвор трябва да е устойчив във времето- да не променя цвета си, ако е цветен, да не се отлагат впоследствие соли или други твърди фракции, да не реагира с материала на корпуса и т.н. Не трябва също така да е летлив или да има възможност за големи изпарения.  

click

Тази луничка ще ти бъде трудничко да я направиш подводна. Много по-лесен и осъществим вариант е: купуваш си единичен диод и прозрачен силиконов кабел. Запояваш кабела, заливаш мястото на спойките м/у задния край на диода и началото на изолацията на кабела със силикон или епоксидна смола и си готов. Според мен 0.25Вт диод ще ти бъде достатъчен за нощен ефект. Направеното по този начин осветление е много малко по размери и можеш да го пъхнеш навсякъде. Можеш да сложиш и по-мощен диод, но имай предвид, че доста греят. За зимата е ОК, ама лятото....
Относно идеята ти за повишаване плътността на водата.... :-) Това все пак е аквариум, а не лава лампа.
There is no place like 127.0.0.1

BPEMETO

Joro Vn, колкото по-нискотехнологична се получи, толкова по-добре, защото замисълът ми е да се направи нещо с що-годе подръчни материали. Идеята е това да седи на масата, така че няма смисъл да е по-високо от една голяма бутилка от Пепси. С прозрачна тръба и малко други по-скъпи материали, ще стане по-така, но не е там идеята. Като изключим помпичката за въздух и адаптерче 12V ( които повечето хора имат ), направата ще струва под 10лв ( ако е с едно диодче под 5лв), което е немислимо, ако седнеш да правиш "високотехнологична" версия.

click, луничката няма да е подводна, а просто ще стой под шишето.


Утре я монтирам и ще покажа клипче. Мисля, че се получава доста ефектно. Особено като вземем предвид съотношението  цена/ефект. =)

155л  Африкански цихлиди +
->Аквариуми<-
->Жаби<-

click

Извинявай, сутринта съм чел по диагонал.  :-[
Относно повишаването на вискозитета на течността, можеш да прочетеш тук: http://www.google.bg/#sclient=psy&hl=bg&q=diy+lava+lamp&aq=0&aqi=g1g-o1&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=ebcad96fb18fcd48
Почти същото е като това, което искаш да направиш.
There is no place like 127.0.0.1

Similar topics (5)

20937

Публикации: 9
Прегледи: 4821

8516

Публикации: 10
Прегледи: 8546

4388

Започната от manolito


Публикации: 49
Прегледи: 19124

12265

Публикации: 2
Прегледи: 3048

6195

Публикации: 6
Прегледи: 6078