• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.12.2025 20:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов живот за стар канистър

Започната от Bat_Genyo, Днес в 12:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bat_Genyo

Привет, колеги,
пиша с молба за съвет.

Стария ми канистър sunsun hw302 започна да се предава след 11 години вярна служба, реших да не го тормозя повече и го замених с нов.
И тогава ми дойде гениалната идея да го преработя и използвам отново за филтрация.
Изгледах доста клипове в интернет, но всички подобни изпълнения включват дупчене на корпуса за изваждане на кабела на помпата, а на мен не ми се иска да го правя.
Прочетох темите тук, но не намирам правилното решение за моя случай.

Спрях се на вариант да го захранвам с powerhead, но провала ми беше грандиозен. Купих най -мощната помпа, която имаше в магазина - 3000 литра на час и 2 метра воден стълб по документи. Напълних кофата с керамика, свързах маркучите, затворих канистъра. Потопих помпата в аквариума, свързах я с единия маркуч, напълних го с вода, обезвъздуших, другия също напълних с вода, за да елиминирам въздушния джоб,сложих му в края флейта в аквариума и зачаках чудото.....Но не би.
Явно съпротивлението на водния стълб, маркучите и медиите е прекалено голямо и водата не може да се върти, въобще не стигна обратно до аквариума.

Минах на втория план - външни (сухи) помпи. Цените им са по -високи от на нов канистър.. Няма смисъл. Само една е с нормална цена от малкия канистър sunsun, но много силно ме съмнява, че ще успее да върти водата.

Аквариума е в комплект с шкаф и общата им височина е 140 сантиметра, което явно прави циркулацията на водата много трудна.

Ще бъда благодарен за насока и работещо решение.

tays

Това ще ти свърши работа https://www.aliexpress.com/item/1005004034431146.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.28.726e1802aTjw7G
Може да се регулира, може да се ползва във водата и извън водата.

Bat_Genyo

Много благодаря за отговора.
Помпата изглежда много подходяща, но за тази цена мога да си взема направо нова резервна глава за филтъра, която като му сложа и ще го направя нов.
Ще продължа да търся, в момента нямам нужда от него и мога да експериментирам на воля.

a__andreew

Здравейте, ползвам метален филтър китайски тип АДА и там монтирането на помпата е върху капака на канистера, но за вашия случай може  да го ползвате самостоятелно за биофилтрация само с керамика. Много помпи предлагащи се на пазара ще ви свършат работа и от тему и алито, но е препоръчително да могат да се регулира дебита електронно според мен. Помпите обикновенно са монтирани на изходящия маркуч и по този начин реализирайте движението на водата такава схема са май повечето филтри. При добре организирана керамика без вати и ситни гъби ще се получи дебит и махнете ротора на стария филтър за да не пречи

dimo _ss

А струва ли си да го ремонтирате и да рискувате от евентуален теч или още неуспехи ? Ако има резервна оригинална глава по-добре я подменете и да сте спокоен че ще работи правилно и надеждно. Скоро и аз имах подобен проблем . При мен се оказа перката на ротора . Замених я с нова и всичко си дойде на мястото.

Similar topics (5)

10953

Публикации: 30
Прегледи: 19808

49388

Публикации: 0
Прегледи: 3149

36428

Започната от svetlyo_89

Публикации: 2
Прегледи: 4473

29317