• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.05.2024 21:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Компоненти за СО2 система

Започната от batvale, 16.11.2009 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Цитат на: batvale - 09.12.2009 15:49
Така на догадки и проби не те съветвам да продължаваш, такъв хубав аквариум имаш, вземи си един постоянен СО2 тест и го сложи в другия край на аквариума. Струва около 20 лв., но за мен е перфекто решение. Функционален е, много е малък - не загрозява "фасадата" и във всяко едно време имаш представа какво ти е нивото на СО2.

Това е най лесното. Все още нямам вентили за да мога да подавам СО2 цивилизовано, а не по този спартански способ с захар и мая. :-) Постоянния тест съм го мислил, но сега е безсмислено да го слагам, след като не мога да регулирам притока. Пък и бих казал, че е на последно място - веднъж хванеш ли цаката, колко балончета да подаваш в аквариума, тест си мисля, че не е нужен. ;-)

Все още никой не е отговорил на въпроса ми зададен в първият ми пост, дали има разлика в редуцир-вентилите, т.е. на какво налягане издържат.

Raven

Според всички отзиви на разни светила като Амано и Том Бар- разпръскването на мехурчета е най добрият и ефективен метод за насишане с СО2, не  знам защо при теб не е проработило обаче.

Системата трябва да изглежда така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Famania.110mb.com%2FImages%2Flily_pipe_scheem.png&hash=0422972250a21a46d1d7185dda079c01fa3467ec

Идеята е че когато балончето се лепне на листът на растението , то веднага започва да контактува с концентриран, неразтворен във водата СО2.
На листат на растението има отвори наречени stomates през които растението всмуква директно концентрираният газ.
За това според всички изследвания и експерименти растенията започват да фотосинтезират много по бързо и активно при метода на балончетата.
Много е важно да  се спази точно схемата на движение на водната струя, така балончета "обливат" растенията.

При мен винаги се е получавал резултат идентичен с описваният- при перлинг системата / с балончета/ винаги имам по активно кипене на растенията, а и кипенето започва много по бързо.
При реакторът на Том Бар кипенето не е интензивно въпреки че разтварям апълно около 2 балончета в секунда.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stanilabg

И аз се чудя защо не работи по този начин. Може да пробвам пак да сложа коляното (кой знае, може да е някакво съвпадение с започването на кипенето и махането на коляното) и да видя дали ще се промени ситуацията. Възможно е да продължи известно време да кипи по инерция, но не съм сигурен....така започнах да се радвам на това кипене.... *BRAVO*
Това, което описваш и на мен ми изглежда по логично. Не ме разбирай грешно, не съм против този способ. Просто така ми се получава. Въпреки, че по твоя начин (и моят предишен) много балони, много нещо. Целият аквариум побелява. *NO* Не ми изглежда много естетично. Да не кажа, че пък въобще не видях никъде аквариумите на Амано побелели от мехурчета...  :-) Това не е важно разбира се....

Да допълня, че както сигурно знаеш, аквариума ми е само 13 см дълбок/широк и бягане на балончета няма накъде. Всичко много ясно се вижда. Със сигурност ги облива растенията. Дори както си показал на скицата, много от балончетата минават през отвора от където се оттича водата.

Повече се придържам към идеята, че с моята малка дълбочина/ширина се получава голямо развихряне ( въпреки, че филтъра ми е намален на половина), нещо от сорта на "вълна" и по този начин дори обогатената водата с СО2 достига до повърхноста и се "обезценява".

И като допълнение към твоя способ, за разлика от теб, където струята раздухва балончетата почти веднага след като излязат от дифузера, при мен се изкачват почти 50 см вертикално и след това струята ги разпръсква по целия аквариум. Насищането би трябвало да е още по голямо. Не е ли така?

Similar topics (5)

4611

Публикации: 46
Прегледи: 68333

50363

Публикации: 18
Прегледи: 6584

37893

Публикации: 4
Прегледи: 3286