• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 08:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Капак/осветление

Започната от NikolaV, 31.12.2004 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

31.12.2004 17:10 Last Edit: 02.04.2009 12:38 by NO CARRIER
След Нова година ще си правя нов 250 л. аквариум (100х50х50) и съм решил сам да се опитам да си направя капака с вградено осветление. С дизайна още не съм готов. Проблема ми е електрическата част, тъй като съм прост икономист  :oops:
Може ли някой да ми даде схема или да ме светне къде мога да намеря нещо по въпроса как да вържа 3 х 30 вата луминисцентни лампи. И да ме светнете освен самите лампи, ток и жица какво друго ми трябва.
Ама ако може обеснявайте бавно, като на икономист, ако може с картинки :-)

Boby_

Обяснявам като един икономист на друг икономист. Взимаш подходящо количество универсален разменен еквивалент (напр. пачка пари), предлагаш го на човек с нужната квалификация, умения и желание да предложи търсената от теб стока. Ако той приеме предложението, значи сте сключили сделка или двустранен възмезден договор, в края на чието изпълнение ти ще разполагаш с това, което ти трябва.
:wink:

NikolaV

То и това съм го мислел като вариант, но ми се иска да го ползвам в краен случай - след 1-2 неуспешни опита... :-)

niky

Купи си електронно управление за лампите. Може три за по 1 лампа или 2 за 2, и 1 за 1 лампа.

На кутията си пише как да ги свържеш :lol:

Ако решиш да го правиш с обикновени дросели и стартери...ще ти дам схема, няма да се плуашиш  :lol:

NikolaV

Цитат на: "Niky"Купи си електронно управление за лампите. Може три за по 1 лампа или 2 за 2, и 1 за 1 лампа.

На кутията си пише как да ги свържеш :lol:

Ако решиш да го правиш с обикновени дросели и стартери...ще ти дам схема, няма да се плуашиш  :lol:

Значи, ако съм те разбрал правилно може да ползвам 1 управление за три лампи или по три управления за три лампи (отделно за всяка една)?
При електронното управление ще имам ли пак нужда от стартери?
Може ли и съвсем накратко да ме осветите какви са плюсовете и минусите на двата варианта?
И не на последно място, адаш, какви са горе-долу цените?

niky

Почти си ме разбрал.
Едно управление за 2 лампи + 1 управление за една лампа. Или три за три лампи :D
Цената на едно управление за 2х36вт е около 10 лева(има и по евтини).

Предимствата на електронното управление са доста - липса на стартер, по-леко, по добро управление на лампата и оттам по голяма дълговечност, икономичност (за това последното не е много ясно  :lol: ).

Иначе ти трябват 3 дросела + 3 стартера + държачи за лампите.
Ако питаш мен, вземи си електронно управление. Пък ще помагам за свързването.

77

ники какви са тия ел дросели по 10 лева :?: предполагам са китайски :cry: дали работят както трябва :?: по икономични са защото лампата свети с 15-20 процента по силно :idea:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

niky

Ами този който аз имам си е български.
В Бриколаж са пуснали някакви, които определено са турски, но досега не съм чул лоши отзиви.
Изобщо, цените падат. Преди бяха по 20 лева м...ка му :?

Сашо

Аз си взех от бриколажа електронни дросели Vito - това е китайска, но явно доста сериозна фирма. Изделията и са направени съвсем прилично - отворих единия дросел, личи си, че не са правени в час по трудово или на някой кораб, плуващ към Европа :).
Тестовете, които проведох със светломер показаха до 20% увеличаване на светлинния поток в сравнение със схема на включване с обикновен, магнитен дросел и стартер. Лампите светват веднага, светлината е стабилна - няма трепкане. Дроселите практически не загряват - като се има предвид, че при мен са на практика лишени от вентилация - три дросела са разположени един до друг в горната част на капак, който няма вентилация засега и след непрекъсната 12 часова работа температурата им не надвишава 50 градуса. Работят вече почти месец - проблеми няма...поне засега.
Цената им е съвсем прилична - на практика не се различава сериозно от това, което ще дадеш за магнитен дросел, стартер и куплунг за него. Върху капака съвсем разбираемо е нарисувана схемата на включване. Все пак ако го правиш сам - внимавай. 220 волта са си 220 волта, а и имай предвид, че всичко ще работи в доста влажна среда.
Има и други модели електронни дросели - споменатите вече в тази тема български, маркови (на Филипс, Силвания, Шнайдер и т.н., които естествено са почти на порядък по-скъпи от китайските) в същия бриколаж има турски. С тях не съм експериментирал, но функционално са същите, схемно - вероятно също, поне филипсовите. За свързване използвай едножилен проводник със сечение 1/2 кв.мм, добре изолиран с пластмасова изолация...желателно двойна. Закрепването на кабелите към корпуса в НИКАКЪВ случай не прави с метални скоби, гвоздеи, тел и т.н. Или използвай специализирани за тази цел скоби от изолационен материал или го прави с т.нар. "свински опашки". Може да ги залепиш и със силикон. При всяко положение трябва да е надеждно и здраво - мотаещи се жици не трябва да има. Електрическите ключове, с които ще пускаш и гасиш лампите трябва да комутират (изключват) задължително фазата - определя се с фазомер. Много удобни са ключовете, които са с вградена светлинна индикация. Много добре е да има един централен ключ, който да изключва цялото електрическо оборудване, работещо за аквариума и той да се ползва, когато се налага бъркане във водата. Негова роля може да играе щепселът на кабела. Имай предвид, че 220 волта трудно убиват здрав човек при нормални условия, дори и ако е затворил веригата т.е. хванал фазата с една ръка, а нулата с другата, което се счита за един от най-неблагоприятните случаи, но когато кожата е мокра същите 220 волта лесно могат да убият, при това само с докосване на фаза. Ако капакът е метален или има масивни метални части - например рефлектори - задължително го занули!
Всички връзки трябва да са много стабилни - във влажна среда медта се окислява и електрическите връзки се нарушават и най-важното ИДЕАЛНО изолирани. Ползвай термосвиваеми шлаухчета, изолационни накрайници или изолационна PVC лента (тя има лошото свойство понякога, след време да се отлепва)!  Много добра, надеждна и дълговечна изолация, осигурява самовулканизиращата се каучукова лента.
Друго не се сещам засега, ако имаш въпроси - питай!

П.С. Който ти казал, че старата ти лампа е стимулирала низшите водорасли, а новата помага само на растенията те е излъгал. Такива лампи просто НЯМА, а и май не може да има! И висшите растения и водораслите имат еднакви изисквания към светлината от гледна точка на спектъра и...уви.

Сашо

Извинявам се за П.С. - останх с грешно впечатление, че това за заменената лампа беще от тази тма :)

Raven

във връзка с предупреждението за безопастност- снощи пак ме изпердаши тока  - ама много яко,както си бях бръкнал в аквариума и с рамото пипнах края на лампата,лампите са ми вързани без патрон , просто навивам края на жицата около крачето,та мисълта ми беше че рибките ми изиграха много готин туист ,а и аз също :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

Ами изолирай ги де! Имаш и стимул.

Освен всичко друго, дори и да не те убие има голяма вероятност заради мускулния спазъм да строшиш стъкло...с всичките му последици...за целостта на ръцете ти, рибките и съседите отдолу...

Все пак си имал късмет, че си се докоснал до проводника със суха кожа.

Longanlon

бе каква е разликата дали със суха или с мокра?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Доста е голяма - съпротивлението на суха кожа е няколко десетки или стотици килоома, на мокра може да падне до килоом - два...Оттам по закона на ом се променя и протичащия през тялото ток...а именно той е определящ за пораженията.

NikolaV


Сашо

Цитат на: "nikolav"За нещо подобно ли става въпрос:
http://www.alisa33.com/scripts/goods/details.asp?id=202&cat=0

да, нещо от този род, въпреки че това, което са показали тук си е комплектовано с кабели и свързани фасунки, които изглеждат доста добре направени особено за аквариум...Ако нямаш опит с електрически уреди е доста добро като решение... Само внимавателно провери дали е подходящо за лампите, които си избрал, защото терминът "спектърни лампи", даден там ми звучи меко казано странно...

ВЕЛИНСКИ

Моят съвет е да стоиш далече от турските електронни дросели - бяхме купили 30 броя 2х36 вата такива за едно производствено хале и 10 се споминаха след 6-8 месеца. А бяха купувани още като струваха по над 20 лева парчето!

Аз си купих 3х36 вата електронен дросел на Tridonic за 33 лева и с него захранвам 3х30 вата пури без проблем. Излиза само 13 лева по-скъп от 2 турски, но място за сравнение няма. Tridonic е един от най-големите и най-качествените производители на дросели в Европа. Мога да кажа и къде е магазина на представителя ако някой се интересува.

discus

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"Моят съвет е да стоиш далече от турските електронни дросели - бяхме купили 30 броя 2х36 вата такива за едно производствено хале и 10 се споминаха след 6-8 месеца. А бяха купувани още като струваха по над 20 лева парчето!

Аз си купих 3х36 вата електронен дросел на Tridonic за 33 лева и с него захранвам 3х30 вата пури без проблем. Излиза само 13 лева по-скъп от 2 турски, но място за сравнение няма. Tridonic е един от най-големите и най-качествените производители на дросели в Европа. Мога да кажа и къде е магазина на представителя ако някой се интересува.

ми давай мсля че ще е полезно все за някой, а по въпроса за дроселите аз съм с едни турски и нямам проблем плюс това бяха с година гаранция

ВЕЛИНСКИ

Магазинът е на Симеон и Веслец - продължава се по Симеон в посока Раковски и на 30 метра вдясно е един малък и грозен магазин с решетки - вътре продават осветителни тела и други електроматериали.

Тази фирма е вносител на Tridonic - имат единични, двойни и тройни ел. дросели.

dido

Благодарение на 77 се снабдих с дросели на Vossloh-Schwabe - http://www.vossloh-schwabe.com

Дроселите са много яки, цена на такъв за 2 лампи по 36 вата е 33 лева. Палят от раз, без никакво премигване, не греят и т.н. За разлика от китаише боклуците, дето ги имах преди, тия са години напред. Вътре изпълнението е 'немско' качество - със SMD компоненти на единия слой, маса дроселчета - филтри, специализирани чипове за управление на ST и т.н..

NikolaV

Сега ако кажеш и от къде ги купи...

dido


77

само да уточня че имах един излишен и го пробутах на дидо :wink: иначе се продават в един търновски магазин за оветителни тела :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

За мой късмет де :-)

NikolaV

Открих сайта на вносителя. Сега остава да им се обадя...
http://www.hitlighting.com/bg/

77

за фирмения магазин на тая фирма говоря :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

NikolaV

А, сега малко за дизайна...
Поотказвам се да правя специален капак с панти и тн. не само от мързел, който при мен е много решаващ фактор :oops:, а и понеже малко ме притеснява валгата. Дойде ми друга идея.  Да си направя само осветително тяло, което ще виси (по някакъв начин...) на 15-тина сантиметра над аквариума. Така ще мога да бъркам в него, без да махам лампата, а и ще имам светлина през това време. Какво ще кажете за идеята?
Гедал съм на картинки, на Dupla, а и други лампи, коуто висят от тавана. От там ми дойде идеята...

tishovsx

Малко да се намеся и аз в темата  :wink:
При мен аквариума е с капак и съм го правил АЗ и влага няма, но когато го поръчвах обърнах внимание за това на майстора и той се справи великолепно. Със панти е, и осветлението е вътре ще пусна снимки  :D
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

Това е по-голяма играчка от капака.

Освен това фактора разстояние от лампата до грунта става още по-голям проблем така. За този вариант се слагат HID лампи, не луминисцентни - HID лампите имат доста по-голямо светлоотдаване и компенсират по-голямото разстояние.

Longanlon

бях си направил едно тако нещо, което висеше на стената  - дървена основа с 3 spotlights от ония малки лампички дето могат да се въртят накъдето искаш ама това беше преди да разбера, че за аквариум трябват специални лампи... сега стои в мазето.

мисълта ми е, че ако намериш подходящо тяло, може и на стената да го закачиш, имам пред вид, че на тавана е по-трудно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Е, за стената си мисля да го правя. За тавана се отказах. Доста по-голяма играчка е...

NikolaV

Та сдобих се вече с елецтронния дросел: 3х36 вата Tridonic. Продавача ме увери, че не е проблем, че лампите са по-слаби - 3х30 вата (представям си как са му звучали въпросите ми отстрани  :oops: ).
Купих си 6 бр. ... фасунги ли им се вика???
Мда... Уж има някаква схема нарисувана на дросела. Като тръгна да сглобявам май пак ще питам...
Сега остава да си избера материал за самото тяло...

dido

Прати снимка на схемата, да ти даваме акъл :-)

NikolaV

Ще го снимам довечера... Тамън ще пробвам bgphoto.net, дето го похвали някой днес :wink:

NikolaV

Ето снимка на баласта:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F1790%2Fo632409938802656250.jpg&hash=222989ab40cfb3104959380cf7b5c16022cb43f0
Ето и какво пише на него:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F1790%2Fo632409938854062500.jpg&hash=b75e526297e17ed19e876de72e4c99347268a449
Май като последователност на свързване няма нищо кой знае колко сложно. Току виж и аз се справя :-) Въпроса е по-скоро как да муна жичките в тая джаджа. Няма нито винчета, нито нещо друго познато на икономист  :oops:
Ето това са конекторите:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F1790%2Fo632409957307656250.jpg&hash=a453ed2bebee2b170dd403d791ea8d5f7ae222c4

N.Nobs

Купуваш си едножилен кабел 0.5-1.5 мм2 и го бухаш директно в дупките.Вътре има ск0оби който го държът.Внимавай само,защото вкарването е много по-лесно от ваденето-ще ти трябват много тънки отверки :wink:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Наистина подчертано - ползвай едножилен кабел. На снимката май не се вижда - трябва да снимаш терминалите отгоре, не отпред - като втикнеш кабела в дупката, можеш да си помогнеш с много тънка отверка или шило ако кабела не влиза - да избуташ скобичките. (неясно е, ама как да го обясня туй дето се не вижда :-))

Освен неясните обяснения, за което се извинявам (виното на баща ми си го бива :oops: ), струва ми се, че този баласт трябва да работи с три лампи задължително - демек ако сложиш две май няма да работи.

77

аз първо бях с едножилен кабел ,но след година и половина се скъса (край пантата на капака се гъне на всяко отваряне)и сега съм с многожилен,калайдисан накрая :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Добро решение, вярно, че го има този проблем.

Моите дросели са с многожилен кабел, бая зор видях, докато ги натикам в дупките.

Сашо

Цитат на: "nikolav"Та ...
Сега остава да си избера материал за самото тяло...

Сравнително подходящ материал са плоскостите ламиниран паркет. Материалът е лек, здрав и лесно се обработва (реже). Плоскостите, които ползвах аз не бяха лакирани от долната им страна затова старателно ги намазах с водоустойчив лак. Същото трябва да се направи и с кантовете, защото от там също лесно може да проникне влага, която ще предизвика раздуване, загниване и други нежелани последствия.. аз използвах двукомпонентен синтетичен лак за паркет на Оргахим май. Съхне за 5-6 часа, не е особено миризлив, но все пак е желателно да се работи навън или в добре проветряемо помещение.
По-леките части можеш да закрепваш само със самонарязващи винтчета, по-тежките фиксирай освен това и с лепило ("Момент" на Хенкел е добър избор) или със силикон. Рефлектираща повърхност над лампите можеш да оформиш с тънка, полирана алуминиева ламарина, домакинско фолио или самолепяща, отражателна лента.
Ако цветът на ламината не ти харесва можеш да облепиш цялата конструкция със самолепящо фолио с цвят, който ти харесва. Боядисването на ламинираната плоскост май не е добра идея - според мен трудно ще намериш боя, която да хване върху нея!
Външните ръбове, които ще се виждат можеш да оформиш с някакви декоративни ъгълчета, дървени, метални, пластмасови...

Дано съм помогнал с нещо :)

mistar_ti

Здравейте аз понеже нямам време от едно скоро време. И не влизам много често но да изкажа мнение за лампите може да са директно вързани до момента в който не ги вклучите в програмируемо реле което е доста по удобно за всички нас и м-ду другото ми се струва че с паркета ще стане доста тежък самия капак ама дано да не се лъжа де  :oops:
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

NikolaV

Някой беше препоръчал някаква "пореста" пластмаса, използвана в рекламните фирми. Благоверната работи в такава и донесе мостра. Има 2 вида - 3 и 6 мм. Решил съм с дебелия вариант. Взех си самозалеващо се отражателно фолио. И аз си мисля за калайдисан многожилен кабел, заради огъването.

dido

Този някой съм аз :-)

Сегашния ми капак е от такава пластмаса. Нещо обаче не ми е удачна конструкцията, затова реших да го преправя. Новия е от чамови дъски обаче - страничният обков, горната част - самия капак ще е от същата пластамаса, че там е много влага.

Материала е много добър за обработка и лепене и е сравнително здрав.

ВЕЛИНСКИ

nikolav, ползвай многожилен проводник - пъхай го директно в дупките и не си играй да го захващаш със скобите отгоре без специален инструмент

иначе схемата на дросела е ясна като бял ден :)

Дроселът на Tridonic може да работи и с 1 лампа без проблеми - ползват се изводи 1,2,3 и 8 (1 и 2 за единия край на пурата и 3 и 8 за другия).

NikolaV

Предполагам, че знам отговора на въпроса, ама да питам. Някой виждал ли е у нас подобни водонепромокаеми фасунги за луминисцентни лампи:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.arcadia-uk.info%2Fimg%2Fproduct%2Ficons%2FIP67-lamp-leads.gif&hash=b7dd34e8461894d7499bedd8da3be40643182c7f https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.arcadia-uk.info%2Fimg%2Fcontent%2FiP67_Lampholder.JPG&hash=97625f5b2a1bd4aebafb46feb29538f6bd45f35b
IP67 is a completely water-proof cap, which once fitted to the tube, would not allow any water ingress, even if accidentally dropped into the aquarium.
Въпросните са производство на Arcadia. Taкава лампа си бях взел от Краси, но там ме е страх да дори и да питам  :lol:

dido

Това е много яко, не бях виждал подобно изпълнение. Можеш да минеш и без него обаче - ако си монтираш лампите на капака, дето се отваря нагоре - трудно ще се получи да ти падне лампата във водата :-)

NikolaV

Цитат на: "dido"Това е много яко, не бях виждал подобно изпълнение. Можеш да минеш и без него обаче - ако си монтираш лампите на капака, дето се отваря нагоре - трудно ще се получи да ти падне лампата във водата :-)
E, там ще са... А за трудното падане... Не ме знаеш на какво съм способен :-)
Всъщност съм решил капака да се отваря на два пъти. Първо малка част отпред - около 15 см, която ще се отваря само като храня рибите и по-голяма част (която ще държи и малката), на която ще са лампите, в случай когато бъркам по-сериозно вътре. Най отзад ще е неотворяема част, където ще е баласта. Тя най-вероятно ще е затворена отдолу и отворена или поне с нещо като отвори от горе с цел по-добра вентилация и избягване на влагата от аквариума.
Някой разбра ли какво имам впредвид?  :shock:

N.Nobs

Цитат на: "nikolav"
Някой разбра ли какво имам впредвид?  :shock:
Идеята е чудесна,но ако затворш баласта отдоло няма ли да затрудниш вентилацията :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

NikolaV

Цитат на: "N.Nobs"
Цитат на: "nikolav"
Някой разбра ли какво имам впредвид?  :shock:
Идеята е чудесна,но ако затворш баласта отдоло няма ли да затрудниш вентилацията :?:
Еми той ще заторен само отдолу. Отгоре ще е отворен или с нещо като решетка. Разчитам, че един вид топлия въздъх ще отива нагоре.

N.Nobs

Топлия добре,но откаде ще влиза студения за да охлажда :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Добре де, що не сложиш баласта отвън и отзад на капака - много по-лесно става и не му мислиш за вода, охлаждане, сложни конструкции и т.н.

N.Nobs

Цитат на: "dido"Добре де, що не сложиш баласта отвън и отзад на капака - много по-лесно става и не му мислиш за вода, охлаждане, сложни конструкции и т.н.
Естетика,другарю инжинер,естетика :!:
Пък и се губи очарованието на "направи си сам" ако го направиш по най-лесния начин.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Тъй де, ама ако е сложен отзад не се вижда. :-)

NikolaV

Капака ще е с размерите на аквариума 100х50, а аквариума ще е до стена - 2 - 3 санта от нея. За това съм предвидил едно "помещемне" на гърба на капака 10х10 см. вш примерно, което ще хермртически (надявам се) отделено от предното помещение с лампите и отдолу. А от горе и като ви слушам отзад с решетка (същаат пластмаса направена на швейцарско сирене). Така как ви звучи?

N.Nobs

Tака ще е по-добре.Ако 77 беше тук щеше да каже че за разлика от механичните,електронните почти не греят и щеше да реши въпроса правилно :D
А мен не ме слушай,аз си чеша езика.Днес съм го ударил на спам(какво ли не прави човек за още една рибка :twisted: )
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

NikolaV

Цитат на: "N.Nobs"Днес съм го ударил на спам(какво ли не прави човек за още една рибка :twisted: )
A, аз от много писане не съм усетил втората :-)

77

Цитат на: "nikolav"Предполагам, че знам отговора на въпроса, ама да питам. Някой виждал ли е у нас подобни водонепромокаеми фасунги за луминисцентни лампи:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.arcadia-uk.info%2Fimg%2Fproduct%2Ficons%2FIP67-lamp-leads.gif&hash=b7dd34e8461894d7499bedd8da3be40643182c7f https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.arcadia-uk.info%2Fimg%2Fcontent%2FiP67_Lampholder.JPG&hash=97625f5b2a1bd4aebafb46feb29538f6bd45f35b
IP67 is a completely water-proof cap, which once fitted to the tube, would not allow any water ingress, even if accidentally dropped into the aquarium.
Въпросните са производство на Arcadia. Taкава лампа си бях взел от Краси, но там ме е страх да дори и да питам  :lol:
в търново има такива струват към 3-4 лв бройката :D немски са влагоостойчеви
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Ейй, в това Търново всичко има ;-). И е по средата на България. Лесно ти е на тебе... :-)

77

то няма начин да го няма в софия,ама неможе да го намерите :wink: сега се сещам че тая търновска фирма май има магазин в софия(някой беше дал линк за сайта на фирма хит че там ми се струва че видях нещо такова) :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

NikolaV

Ами, пич, ако се сетиш името на фирмата... Цена няма да имаш :-)

77

фирмата както написах си казва ХИТ :wink: ти си дал линка ама нямат магазин в софия :cry: какво ти трябва :?: ако не бързаш много ще дойде до софия :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

по въпроса за охлаждането - аз си сложих вентилаторче от копютър с адаптор за 12 волта и си реших всички проблеми с охлаждане и конденс.работи безшумно и непрекъснато вече няколко месеца.закрепяш го отвън ,някъде отзад с 4 винтчета и повече не му трябва,а въздух си влиза - колкото и плътно да е затворен капака - не е херметик.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

и аз  :lol:ама заради лампите :D иначе климатикът си върши работата :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

аз съм със парно и температурата в апартамента ми е постоянна 24-26 градуса,дори не отоплявам аквариума и в него си е постоянно24-25 градуса. :lol:
през лятото се качва до 28 гр.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Цитат на: "raven"през лятото се качва до 28 гр.
Поне тогава изключвай парното :idea:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

chaykov

a kak da si napravia kapak.... ?
niakoi ideia da dade chertejche snimchica...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

NikolaV

Цитат на: "chaykov"a kak da si napravia kapak.... ?
niakoi ideia da dade chertejche snimchica...
Ами зависи и от размера на аквариума. Също така какво очакваш от него. Само да свети? Или да служи и като капак и да се отваря?
Тук може да видиш снимки на моя, който си направих наскоро. Дай малко повече инфо!
И пиши на кирилица, пич - по-лесно се чете :wink:

chaykov

аз си направих взех си размерите резнах си едно гипс-картонче
облицовах го със PVC фолио и си завинтих лампата за него !!! перфектно е !  :D
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

chaykov

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "chaykov"a kak da si napravia kapak.... ?
niakoi ideia da dade chertejche snimchica...
Ами зависи и от размера на аквариума. Също така какво очакваш от него. Само да свети? Или да служи и като капак и да се отваря?
Тук може да видиш снимки на моя, който си направих наскоро. Дай малко повече инфо!
И пиши на кирилица, пич - по-лесно се чете :wink:
малко ли инфо съм дал ICQ малко ли ти е ???  :D
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

FLEXX

:)    Здравейте ! :)
 Искам да попитам, дали може да се направи нещо  с електрониката на енергоспестяваща лампа 22 вата (да я свържа някак си с луминисцентна тръба)? Каква мощност трябва да е пурата ? Как да я свържа ? Колко ще издържи ? :?:  :?:

Живко

Никой не се е родил научен.

FLEXX

добре де, видях го това, но там енергоспест. лампа е 13 вата :?
все пак нямам кой знае какъв опит в електрониката, просто питам дали може да се направи, дали ще е удачно и разбира се, дали си струва. Тази енергоспест. лампа ми е българска титан ли е там...

NO CARRIER

Ами връзваш я по същия начин. Щом е работела с 22W, значи ще работи и с 18, но най-вероятно ще *** мамата на лампата по-бързо. Нищо не пречи да опиташ.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

Добре, ще задам въпроса по друг начин.
 Кое е по добре за стартера и за лампата ? Пурата да е по-силна от 22 вата или да е по слаба ? Коя ще изкара по дълго време ??? :?:
А също не искам да експериментирам защото имам само UV - пури а те са бая скъпи :!:  :?: :?:
  Предварително благодаря на колегите акваристи  :wink:

FLEXX

Цитат на: "raven"във връзка с предупреждението за безопастност- снощи пак ме изпердаши тока  - ама много яко,както си бях бръкнал в аквариума и с рамото пипнах края на лампата,лампите са ми вързани без патрон , просто навивам края на жицата около крачето,та мисълта ми беше че рибките ми изиграха много готин туист ,а и аз също :D


 :lol:  :lol:  :lol:   ахахахаха  :lol:  :lol:  :lol:
 
   кефиш ме бате !

NO CARRIER

Цитат на: "FLEXX"Добре, ще задам въпроса по друг начин.
 Кое е по добре за стартера и за лампата ? Пурата да е по-силна от 22 вата или да е по слаба ? Коя ще изкара по дълго време ??? :?:
А също не искам да експериментирам защото имам само UV - пури а те са бая скъпи :!:  :?: :?:
  Предварително благодаря на колегите акваристи  :wink:
Това съм го пропуснал, моля за извинение. :(
Ако става дума за енергоспестяваща лампа, в нея няма нито дросел, нито стартер. В интерес на истината съм виждал такива щуротии, но и двете неща бяха навкарани в матовия балон на лампата и този случай не се брои.
Ако електрониката е била за 22W и сложиш по-мощна пура, тя ще свети по-слабо. Няма да изгори. Ако сложиш по-слаба пура (18W), тя ще свети нормално, като се има напредвид, че енергоспестяващите лампи са с по-къси разстояния между електродите и изискват по-ниско напрежение за работа. Някъде из форума имаше линкове към различните стандарти - T5, T8 и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

Цитат на: "NO CARRIER"
Цитат на: "FLEXX"Добре, ще задам въпроса по друг начин.
 Кое е по добре за стартера и за лампата ? Пурата да е по-силна от 22 вата или да е по слаба ? Коя ще изкара по дълго време ??? :?:
А също не искам да експериментирам защото имам само UV - пури а те са бая скъпи :!:  :?: :?:
  Предварително благодаря на колегите акваристи  :wink:
Това съм го пропуснал, моля за извинение. :(
Ако става дума за енергоспестяваща лампа, в нея няма нито дросел, нито стартер. В интерес на истината съм виждал такива щуротии, но и двете неща бяха навкарани в матовия балон на лампата и този случай не се брои.
Ако електрониката е била за 22W и сложиш по-мощна пура, тя ще свети по-слабо. Няма да изгори. Ако сложиш по-слаба пура (18W), тя ще свети нормално, като се има напредвид, че енергоспестяващите лампи са с по-къси разстояния между електродите и изискват по-ниско напрежение за работа. Някъде из форума имаше линкове към различните стандарти - T5, T8 и т.н.


Т.Е. да не си правя опита ? Или ? Видях че ти си правил подобно нещо, но не с пура. Та значи, като я вържа пурата 18вт. ще свети добре, но ще се скапе бързо така ли е ???

niky

Не хаби напразно време и пари, а си купи електронен дросел за твоята лампа.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Ако става дума за енергоспестяваща лампа, в нея няма нито дросел, нито стартер.
Ако става дума за тези в Е27, грешиш, има дроселЧЕ, което на китайските често прегрява!
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Цитат на: "FLEXX"Т.Е. да не си правя опита ? Или ? Видях че ти си правил подобно нещо, но не с пура. Та значи, като я вържа пурата 18вт. ще свети добре, но ще се скапе бързо така ли е ???
Направи го, ще работи. Няма да изгори, не се притеснявай. Аз палих и пура и не пура. От датите, когато съм поствал до сега, три лампи работят с такава електроника: Две са с такава за лев и половина - една 8Вт и една 18Вт (свети слабо, разбира се), а третата електроника е от лампа Филипс, която е била с мощност 22Вт и пали пура 8Вт. Режимът на всиките е 11 часа светене на ден.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

NO CARRIER, Мерси за инфо-то :)

FLEXX

Цитат на: "Niky"Не хаби напразно време и пари, а си купи електронен дросел за твоята лампа.


Имам 4 такива лампи, с електроника купени, една 30 см две 45 и една 60 см. Просто чух че е удачно и исках да пробвам, имах и пура имах и такава електроника :)

FLEXX

Цитат на: "Niky"Не хаби напразно време и пари, а си купи електронен дросел за твоята лампа.


Имам 4 такива лампи, с електроника купени, една 30 см две 45 и една 60 см. Просто чух че е удачно и исках да пробвам, имах и пура имах и такава електроника :)

riboka

споделете какви релета използвате за включване и изключване на осветлението

NikolaV

Цитат на: "riboka"споделете какви релета използвате за включване и изключване на осветлението
Аз, механичен. Цена около 8-9 лв.

riboka

ако някой има схема на електронно :D

niky

Схемата е лесна, но дали има смисъл.
Аз имам електронно. В МЕтро са около 20 лева

riboka

някой беше написал-като си го направиш сам е по друго :idea:

tishovsx

Цитат на: "riboka"някой беше написал-като си го направиш сам е по друго :idea:

Виж са...така е по принцип, на мен това ми е специалноста, и едва ли ще тръгна да си правя електронно реле, при положение, че ще ми излезне повече пари отколкото ако си го купя готово !
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Longanlon

Бе имаше една тема за електронен контролер за акварим, в която дидо и още някой обсъждаха някакви магии, от които нищо не разбирах.


Ето я:

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=432
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Dimitree


itilien

Ако не бързаш и изчакаш известно време ще пусна и аз обяснение как се прави капак от разпенено PVC. Не започвай да го правиш от паркет, той е хигроскопичен и се измята. То моя капак си е доста прост де, няма отварящи се части, но засега мога да ти покажа само няколко снимки:
http://bgphoto.net/photos/17838/o632880875408906250.JPG
http://bgphoto.net/photos/17838/o632880876367656250.JPG
http://bgphoto.net/photos/17838/o632880877661406250.JPG

Dimitree