• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 00:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

изолация за таванска стая

Започната от marian90, 19.01.2008 14:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marian90

намислил съм да отгледаждам риби за продаване на таванската ни стая каже те с какво тряба да я оборудвам да стане стаята перфектна за развъжда на риби и тряба ли да имам фирма или не да продавам рибки те на зоомагази ни

Живко

19.01.2008 15:51 #1 Last Edit: 19.01.2008 15:53 by Живко
Първо добре дошъл във форума.

Не мисля да ти давам тон в живота, но все си мисля, че да се захванеш с фермерство се искат доста познания. Да не стане да дадеш куп пари и после, като някой други потребители, да пускаш теми "супер оферта" - разпродавам оборудване на половин цена.

Закона изисква да си с регистрирана фирма.
За изолация можеш да ползваш почти всичко, което е на пазара. Зависи колко ти е пълен джоба.

Едва ли някой ще седне да пише в подробности, какво е необходимо за такова начинание. Ще му отнеме поне няколко часа. По-добре опиши какво мислиш да направиш и ще получиш критики и съвети.

Ще те помоля да не попълваш полето с анкетата, когато пускаш мнение. Ако си искал да пуснеш анкета, знай че потребителите могат да дават своят глас, за някой от изброените варианти. Нещо като гласуване на избори ;-)
Никой не се е родил научен.

igra4cs

това съм аз мариан 90 но си смених ника еми мисля да направя 10-12 аквариума по 150-200 лт. тряба да прекарам ток да ми направи дърводелц равтове и да пусна 30 молинези 30 скалари 30 хелра 30 гупи и една родилка и един аквариум за нея и да я разделя родилката на 30 клетки да зема нагреватели само незнам за пречистване на водата какво да зема и за въздох ,ако някои знае кака се прави хубава родилка или нещо друго да пише

zambo

Не , че ми е работа да ти давам съвети , но що не натрупаш малко опит с  един аквариум , пък след година например пускай фабриката .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

igra4cs

аз от година и полувина гледам риби имам 5 аквариума малки и продавам от време на време и баща ми е гледал преди когато съм бил малак но само живородки а сега искам и хаиверни да гледам но незнам дали ми трябва фирма защото в града има магазин и ги давам без пролеб и нямам фирма и на плевен пак съм давал

NO CARRIER

Само искам да те предупредя да не правиш повече регистрации и да си сменяш ника.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

Колегите ти дадоха някои съвети, НИКАК не са за отхвърляне. Едно е да обслужваш няколко аквариума по около 50-на литра, друго е базичка, дори и малка с тези 1000-2000 л вода. Регистрацията на фирма ще ти бъде най- малкият проблем. Не си въвел местоживеенето си, но предполагам, че си от малко населено място. Опитен акварист с 2 тона вода в аквариумите си може да произвежда сносно количество риби. А ти ще го имаш ли пазара в този град? За да пласираш голямо количество риба, задължително ще трябва да се съобразяваш и с останалите играчи в този бизнес. И да се наложиш пред тях. Защото, ако в града ви няма друг производител, не значи, че няма гастролиращи доставчици или риба не се получава по друг начин. Ще трябва да гарантираш постояннство на този пазар. Под думата "пазар" не разбирам само местното зоомагазинче, а че трябва да обхванеш доста голям периметър на действие от татковината ни. И рибата трябва да бъде КАЧЕСТВЕНА и ЗДРАВА- изобщо няма да го коментирам. Няколко издънки в тези направления, и си аут от този бизнес, особено когато прохождаш. А тези две качества на рибата ти ми се струва, че няма да може да ги постигаш винаги. Съдя по това, което чета като въпроси от другите ти постове във форума. Не те познавам, че да ти давам конкретни съвети, но мнението ми е за сега да си останеш с няколко малки аквариуми, в които да произвеждаш един или няколки вида рибки, в количества колкото за градския/те зоомагазин/и. Да се утвърдиш с тях, а през това време да трупаш опит и информация, ако все още искаш да се хвърляш в дълбоките води. И още един съвет- не разчитай изцяло на баща си, вкл. и за опита му с живородки. Нещата са се променили в доста отношения отпреди 30-на години. Дано не съм те обидил с нещо, но между другото, ще трябва да свикваш да понасяш и това, пак в интерес на бъдещия бизнес!  :-) *DRINK*

igra4cs

Цитат на: Joro Vn - 19.01.2008 18:48
    Колегите ти дадоха някои съвети, НИКАК не са за отхвърляне. Едно е да обслужваш няколко аквариума по около 50-на литра, друго е базичка, дори и малка с тези 1000-2000 л вода. Регистрацията на фирма ще ти бъде най- малкият проблем. Не си въвел местоживеенето си, но предполагам, че си от малко населено място. Опитен акварист с 2 тона вода в аквариумите си може да произвежда сносно количество риби. А ти ще го имаш ли пазара в този град? За да пласираш голямо количество риба, задължително ще трябва да се съобразяваш и с останалите играчи в този бизнес. И да се наложиш пред тях. Защото, ако в града ви няма друг производител, не значи, че няма гастролиращи доставчици или риба не се получава по друг начин. Ще трябва да гарантираш постояннство на този пазар. Под думата "пазар" не разбирам само местното зоомагазинче, а че трябва да обхванеш доста голям периметър на действие от татковината ни. И рибата трябва да бъде КАЧЕСТВЕНА и ЗДРАВА- изобщо няма да го коментирам. Няколко издънки в тези направления, и си аут от този бизнес, особено когато прохождаш. А тези две качества на рибата ти ми се струва, че няма да може да ги постигаш винаги. Съдя по това, което чета като въпроси от другите ти постове във форума. Не те познавам, че да ти давам конкретни съвети, но мнението ми е за сега да си останеш с няколко малки аквариуми, в които да произвеждаш един или няколки вида рибки, в количества колкото за градския/те зоомагазин/и. Да се утвърдиш с тях, а през това време да трупаш опит и информация, ако все още искаш да се хвърляш в дълбоките води. И още един съвет- не разчитай изцяло на баща си, вкл. и за опита му с живородки. Нещата са се променили в доста отношения отпреди 30-на години. Дано не съм те обидил с нещо, но между другото, ще трябва да свикваш да понасяш и това, пак в интерес на бъдещия бизнес!  :-) *DRINK*
аз съм го намислил да го правя този бизнес и търговия за риби те ще се намери но първо ще трябва да събера пари те и септември месец живот и здраве ще го правя с брат ми и за начало ще завъдя скалри молинези гупи хелери и данио аз във момента завъждам само молинези и гупи и що годе ги разбирам живородки те незнам как ще е и с хаиверни те но ще видим сичко с време то

theater

Ако ще го правиш на таван трябва да направиш поне вътрешна изолация на помещението.
Добре е да топлиш с климатик, защото лятото ще трябва да охлаждаш помещението.
При 1-2 тона вода забрави дърводелец да ти прави стелажи. Направи ги при заварчик от винкели.

П.С. Защо при множественото число слагаш интервалчета. Пример "хайверните" - "хайверни те". Не е правилно и внася объркване.
140л - харацини
http://starividri.org

igra4cs

защо трябва лятото климатик неможе ли да отварям прозорци те да се проветрява

миа

Защото може отвън въздуха да е още по-горещ.Все пак 1 тон вода да го охлаждаш с кубчета лед като дребните акваристи с по 100-тина литра вода никак не е лесно.Лятото на терасата на първия етаж става 40 градуса,на последния не съм живяла,незнам как е.

прозорци те

Emsi

Като се напече покрива, и навън е 40-50 градуса и да отвориш пак ще е непоносима жега за рибите.
Без климатик просто лятото ще си правиш яка рибешка чурба  :-D
Виж за зимата, се с по мощни нагреватели ще спасиш положението ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Joro Vn

igra4cs, обикновено при споделяне на такива, бих казал, спонтанни намерения, реагирам с мнение откъм черногледата страна. Но поне съм откровен и не свалям лъжливи звезди. Просто доста неща са ми минали през годините. За акваристиката като бизнес също имам и личен опит, и наблюдения- все пак живея в град, където тя е на едно от челните места в страната ни. Искам да ти кажа, че не най-важното за успешен старт са добрите родилки, стелажи и друго оборудване. Дори и парите. Иска се и нещо друго. Може би по-лесно ще бъде да отвориш и зоомагазинче, което в голяма част ще успяваш да зареждаш от твоя продукция. Само като производител ми се струва по- трудно, особено ако ще разчиташ на този бизнес като единствено препитание. А обикновено производството на риба трудно се съвместява с нещо друго, особено да имаш професия с работодател.
    Спирам дотук с негативизма. Ще опитам да бъда в полза със съвети или нещо друго. Всеки е почвал от някъде, ще видим какво ще се получи. Само че се опитай да бъдеш максимално конкретен, когато задаваш въпросите си. Ще бъде по-лесно за отговарящия. Например:
Цитатнамислил съм да отгледаждам риби за продаване на таванската ни стая каже те с какво тряба да я оборудвам да стане стаята перфектна за развъжда на риби
Даже не правиш бегло описание на тази стая- от апартамент ли е, къща, от горе таванът и само керемиди ли е /и гредоред/ или нещо по-сериозно; имаш ли там канализация, вода, електричество, понася ли товар пода, изложение, прозорци, материал на стените и пода, площ /размери, височина/, и т.н. Просто от тези неща се почва. Стана ми чак смешно, като още от втория ти пост се започна с родилки. Може би оттук тръгнаха и моите постове, и тези на колегите. Има една приказка- всичката мара втасала, останаха само тези родилки да направим. Та, давай вече по- сериозно и за съществените неща, ако ще купувам от теб рибки за попълнение на аквариума си.  :-)

batRambo

Igra4cs искренно те съветвам да се вслушаш в съветите на Joro Vn. НАИСТИНА има доста неща за които не можеш да си представиш, че са важни в момента, но те ше ти се изяснят ако започнеш това начинание. Аз лично почнах с подобна идея преди близо година и още съм до никаде. Ако започвах сега вече щях да го направя по съвсем друг начин, което и ще направя но на пролет - пълна реорганизация на базичката ми (около 2 тона вода е). Правилно ти е казал Жоро от каде да започнеш и все пак НИКАК не е изчерпал темата. Така че мисли много преди да започнеш. Направи си и финансов план ... само едната изолация на помещението и климатик може да е 2000 лв. стилажи и аквариуми поне по 1 лв и нещо на литър ... да не говорим за останалото оборудване (аератори, филтри, нагреватели, осветление, храни ...). И още един съвет ако приемеш от мен - във всеки един бизнес най-важен е ПАЗАРЪТ. Иначе ти желая успех. Ако имаш въпроси мисля че бих могъл да помогна.

barabata

И все пак за такива цели е удачно да се ползва мазата, а не тавана. Като строителен техник ще ти кажа че каквато и да е конструкцията на таванското помещение е далече от необходимото за такива натоварвания. Най-подходяща е мазата понеже пода (замазката) е директно на земята и винаги може да сложиш някаква стъпка на краката на стилажите за да разпределиш товара на по-голяма площ. Още повече че и ако ще си много сериозно в бизнеса може да си закопаеш в пода една цистерна (навремето това се правеше за нафта) която да си я пълниш с маркуч за престояла вода и с една или повече обикновени водни помпички ( които се ползват за басейнчета ) с един бутон може да си пълниш аквариумите когато ти трябва. И отопление може да си направиш да е темперирана водата.
В маза температурите не са така високи и винаги може да се сложи изолация.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.