• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Горещ Електромагнитен Вентил?

Започната от Roll, 23.05.2007 00:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Roll

Днес си купих Електромагнитен Вентил от Camozzi. Забелязвам, че като е включен се загрява доста!!! Това нормално ли е? Също така се чува леко жужене от него като го допра до ухото си но това най-вероятно е нормално заради релето. Жегата обаче не ми се струва нормална почти не може да се пипне  =-O

igenov

Аз ползвам електромагнитен клапан за автомобилни газови уредби, по-точно този който спира и пуска бензина. Също се нагрява така, че не може да се пипа и отначало се притеснявах, дори му бях направил охлаждане с вентилатор. После ми казаха, че това му е нормалната работна температура, а лакът на изолацията издържа около 300 С. Махнах охлаждането и вече два месеца работи без проблеми.

Roll

Офф мерси успокои ме! Хич не ми се разкарваше пак до Camozzi. Търсих в нета дали и някой друг не се е оплаквал от подобно нещо, но не можах да намеря. Явно хората си знаят, че това е нормално. И все пак тъпо ми се струва *NO*

miTko

Захрани го с по-ниско напрежение.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

Е той си е направен за 220V не би трябвало даи ма проблем. Ще пробвам с 12V да видим дали ще работи.

NO CARRIER

Не, на 12В изобщо няма да "откине". :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: Roll - 23.05.2007 16:38
Е той си е направен за 220V не би трябвало даи ма проблем. Ще пробвам с 12V да видим дали ще работи.
Май ще се наложи да го оставиш така. Не че не може да се свърже последователно с крушка(трябва да пробваш с каква мощност), но ако не чаткаш поне малко електротехника, не се бъзикай.
Друго за което се сещам е да се монтира на радиатор с някаква скоба.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Joro Vn

    Предполагам, че си купил от серията А. На корпусът му има буквени и цифрови означения- би трябвало да изглеждат така: А _ _ _ - _ _ _ . Бобината за него също трябва да има три- разрядно означение. Последният разряд трябва да завършва на J или Е- тези са за 220-240 V и мощността им е от 3,5 VA /~3,5W/, 4 VA и 5 VA. Ако тези означения съвпадат с твоите, няма причина заради избора да грее толкова.Това е серия електромагнит-вентили с едни от най-маломощните бобини, респ. най-малко греещи. Аз също ползвам два електромагнит- вентила на CAMOZZI точно заради тези 3,5 VA. Ако няма някаква повреда все пак, нямаш основание да си недоволен от отделената топлина. Нямаш си предствава какво се казва греене, ако бобината е например 12 или 16 W.  :-)

Roll

P G 1/8
DN 2.5 mm
W 8.0
ED 100%
14.0 bar AC
---------------
21A3KV25
---------------
V220/230 Hz50/60 8W

Явно е 8W което означава, че е нормално да грее (така ли е Joro Vn?)
В момента не мога да си задържа пръста върху бобината за повече от 2-3 секунди  =-O
За сега се опитвам да разбера дали това е нормално. Ще се радвам ако не ми е повреден клапана, но пък не ми харесва идеята да има още един източник на топлина в стаята ми  ]:-> и без това са ми твърде много.


Joro Vn

   Според мен за 8 W си е нормално да грее така, че да не може да я държиш по-продължително време. Дори и при 3.5 W също си грее. Чрез пипане обаче е малко субективно всъщност какво количество топлина отделя бобината. Това зависи и от общата и външна площ, конструкцията на вентила и дали той е например на твърди /метални/ връзки към други елементи, където може да се разсейва известно количество топлина. Зависи и от количеството и температурата на газа, който минава през вентила и също поема част от тази топлина, и най-малко от температурата на околната среда.
    Обаче по този код: "21A3KV25", Гугъла ми даде ето това:
    http://www.granzow.com/valves/solenoid/21A3KV25-12W/
    Електромагнит-вентилът ти не е CAMOZZI. Но не се коси, по данни и този е добър.

Roll

Тамън свикнах с мисълта, че магнитната ми клапа ще грее като печка ти ми сервира свежа новина :) Всъщност няма голямо значение дали е точно "Camozzi" важното е да върши работа и то добре, че като гледам съм се изхвърлил малко с тоя клапан (48лв.) можело е и по-тънко да мина.
А снимка на клапана и цялата система можеш да видиш тук:

Joro Vn

    Казвам ти да не се ядосваш, че нали знаеш поговорките за язви и др. подобни радости, но ти сега се хвана пък за цената! Че народна си е. :-) Преди два дни поръчвахме от местна варненска фирма, дистрибутор на CAMOZZI, електромагнит-вентил от серия А. Цената за целия комплект- клапан, бобина и цокъл за нея, се получи 69 лв.

bengan

 Принципът на деиствие на електромагнитните вентили (клапани) е малко по особен, при тях за задържането на клапана в отворено положение се използва и силата на самия флоид които минава през него, от налягането котвата се изтласква в отворено положение а бобинката само го задържа да не се върне обратно тогава токът през бобината е много малък и няма загряване. В нашия случаи налягането на флуида( СО2) е много малко (под 0.5 атм.) и не е достатъчно да задържи клапана отворен затова тази работа се върши от бобината и през нея минава по голям ток, от там идва и прекомерното загряване. Ползвал съм такива клапани и знам че наистина греят ненормално. Намалянето на напрежението (чрез последователно свързана лампа или диод) не дава добри резултати защото тогава мощноста пада и не е достатъчна за отварянето на клапана. Когато се избира ел.маг.клапан трябва да се има предвид и работното му налягане, колкото е по малко толкова по близо ще е до нашите нужди,обикновено такива клапани са и с по малка мощност.
Загледах се в данните от клапана на Roll и виждам че тои е за налягане 14 бара естественно този клапан ще работи без проблеми и на 12,10,8,6 дори може би на 4 атм.(аз ги смятам грубо 1бар= 1атм.) но 0.5 е прекалено ниско за него.
  Roll aко желаеш може да направиш един експеримент:
1. Затвори нацяло дросела (аз му викам иглен кран);
2. От малкия кран на редуцирвентила  повиши налягането (ти имаш манометър на ниската страна ето че ще ти потрябва) почти до 10атм. (разбрах че при теб тои показва в литри за минута но виждам че имаш и друга скала в барове )но не повече от максималното което може да издържи дросела;
3. Остави магнит вентила включен (след кото е изтинал) и го следи дали загрява;
4. Ако не загрява направи същото при по ниско налягане и така докато постигнеш наи ниско налягане при което магнит винтила работи с нормално загряване (трябва да можеш да го държиш в ръка това е около 45гр.С);
5. Следкато си постигнал стабилна работа на винтила освободи от дросела толкова колкото мехурчета са ти необходими.
Така системата ти ще работи при по високо от необходимото налягане(в участъка от редуцирвентила до дросела) но ако нямаш изпускане на газ това няма да е проблем.
Ако решиш да експериментираш пиши. Желая ти успех.

Joro Vn

     bengan, може и да няма ефект от повишаване на налягането или той да е просто незабележим за намаляване на греенето. След като котвата, която е и клапан, отвори, налягането в камерата и ще се изравни с това на входа. Котвата по цялата си външна площ ще бъде подложена на еднакво налягане и няма как да се формира аксиална сила, която да я бута назад. Евентуално би имало ефект, ако освен налягането и дебита е голям- това ще рече голяма скорост на флуида, който ще натиска в челото на котвата, ако все пак и конструкцията допуска. А в нашия случай дебит не е налице.
     Но дори и да има външна сила, която да задържа котвата в отворено положение, мисля, че бобината пак ще си грее. Ходът на котвата назад е минимален, не повече от 0,5-1 мм. Така че котвата, която затваря електромагнитното поле, ще си остане в почти същото положение /на фона на общата и дължина/ и няма да промени съществено това поле. Мощността на бобината би трябвало да се изчислява така, че електромагнитното и поле да е достатъчно мощно, за да може да издърпа и задържи котвата назад стабилно, преодолявайки силата на пружината/ите/. Тази пружина/и връщат котвата и я задържат стабилно в затворено положение, преодолявайки силата от налягането на флуида в челото на котвата. Големината на тази сила пък е равна на налягането по площта от челото на котвата, където то действа. Значи прижината/те ще е толкова по- силна, колкото вентила е за по-високо налягане и за по-висок дебит . По-висок дебит значи и по-голямо сечение на отвора, който котвата затваря. По обратен път на разсъждение би трябвало колкото вентила е за по-голям дебит и налягане, толкова бобината му да е по-мощна, респ. да грее повече. Изводът, поне за мен е, че при закупуване на електромагнит-вентил ще трябва да се търси такъв за минимален дебит и налягане- колкото се може по-миниатюрен. 

Roll

Пробвах номера с налягането пак си загрява клапата  *SORRY*

Similar topics (5)

1662

Публикации: 23
Прегледи: 13218

45491

Публикации: 51
Прегледи: 23668

47184

Публикации: 0
Прегледи: 2120

17338

Публикации: 15
Прегледи: 7478

1729

Публикации: 7
Прегледи: 4072