• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

01.08.2025 21:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Дебелина на 432 литра?

Започната от Outball, 24.11.2005 21:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Понякога кото ни блъсне някоя наука и докато се възстановим забравяме основните понятия. Човешко е!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Outball

Цитат на: "Joro Vn"
Щом все пак си запознат със "Съпротивление на материалите", май е било излишно да питаш за дебелината на стъклото :) .
Е да ама не ми е известен модулът на Юнг за стъклото  :D  :D  :D  :D  :D  :D Ако го знаеш,ще съм ти благодаен да ми го кажеш и ще си направя изчисленията  :D  :D  :D Иначе каде си имал взимане-даване със "Съпромата" ?Инженер ли си?

dido

E=72 гигапаскала за стъкло, приблизително. Очаквам изчисленията ти. Иначе тука инженери няма да намериш и с лупа да ги търсиш  :lol:

Outball

Цитат на: "dido"E=72 гигапаскала за стъкло, приблизително. Очаквам изчисленията ти. Иначе тука инженери няма да намериш и с лупа да ги търсиш  :lol:
Тъкмо щях да те питам от къде го знаеш-и ти ли си инженер,но се сетих че интернетът е голяма работа  :D А за инженерите-защо и с лупа не се намират?Какво имаш впредвид-не стават за акваристи ли?Ако е тъи да се отказвам докато е рано  :D ОК нямаш проблеми ще ти направя изчисленията,обаче кажи какво точно те интересува-срязващо усилие и огъващ момент стигат ли? :D  :D  :D  :D

abaro

Виж тук http://www.aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2215
Може да намериш нещо полезно.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Това беше майтап, разбира се. Доста инженери има тук ;-)

Интересува ме каква дебелина стъкло да сложа при даден размер на аквариума. Ако знаеш някаква добра методика за изчисляването на тази дебелина и ти се пише, давай.

Joro Vn

Не си крия професията, просто трябва да погледнеш на нужното място:
Цитатhttp://aquariumbg.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=364
Само дето не съм завършил стъкларска специалност :wink: . Но и там май има доста хляб. Във Флоренция доста време зяпах триизмерна стъклена пластика, изобразяваща два морски ската. Наистина, страхотна беше. Само че при обем около 0,3 м3 цената и беше 6500 евро. А за Венеция... няма да говоря.
Outball, по интусиазмът, с който коментираш Съпромат-а, човек би си помислил, че си студент максимум 3-курс машинна специалност :D . Защото след това следват по- интересни неща. Аз лично тази дисциплина я ненавиждам още от следването, и до сега. Не съм виждал методика за пресмятане на аквариуми, която да покрива при пресмятане всички мои критерии. И да се получат същите дебелини и начин на оребряване. Предпочитам при правене на аквариум да се опирам на база собствен опит и практика, също и този на колеги. А във Варна и курортните комплекси има какво да се види /и направи/ :wink: .

aquamalawi

Личното ми мнение е че опита за сглобяване на такъв аквариум не трябва да е подкрепен само с теория, освен ако не живееш в мазе или на 1-ви етаж : :cry1  
А иначе 10-ка с разпънки ще свърши работа

Boby_

Подкрепям aquamalawi в случая - аз лично посмъртно не бих се захванал с изработка дори на далеч по-малък аквариум. За всяко нещо си има хора с подходящи умения и опит.

Joro Vn

Outball, хайде изплюй камъчето бе, човек, и не ни мъчи повече :D . Сам ли смяташ да лепиш аквариума, или само проучваш за сравняване на оферти? Не си губи времето с изчисления за създаване на методика :wink:. Ако твърдо си решил, че ти ще го работиш, ще можем да помогнем с конкретни съвети и препоръки, стига да желаеш, разбира се.

Outball

Цитат на: "Joro Vn"Outball, хайде изплюй камъчето бе, човек, и не ни мъчи повече :D . Сам ли смяташ да лепиш аквариума, или само проучваш за сравняване на оферти? Не си губи времето с изчисления за създаване на методика :wink:. Ако твърдо си решил, че ти ще го работиш, ще можем да помогнем с конкретни съвети и препоръки, стига да желаеш, разбира се.
Ами! :D  И през ум не ми е минавало :D Просто питам ,за да си направя сметката и да знам какво да кажа на майстора :D А за съпромата що така-проблемчета нали? :lol: Иначе не си губя времето с това-достатъчно други работи имам за смятане сега.Иначе в тази задача не е само съпрмата,но е решима и не е сложна.Просто щях да кажа на dido че по-просто от таблицата ,която ми даде sho-няма.И ако някой тръгне да го смята това,ще стигне до не по-различни изводи от тези в таблицата:дебелината зависи от натоварването(   d=f(F)   ),натоварването зависи от налягянето и площта ( F=f(p,A)  ),налягането зависи от дълбочината ( p=f(H)  ).Или с две думи d=f(F)=f(p,A)=f(H,A) ,A=H.L =>d=f(H,L) ,което е изведено в таблицата и навярно е достоверно.

dido

Това ние го знаем  :lol:

Вържи ги нещата с разпънките, това е по-интересно - надлъжни стъклени ленти по горните хоризонтални ръбове и хоризонтална стъклена лента, по-широка, която свързва двете дълги страници горе.

niky

E ти пък сега.  То не е толкова сложно, ако на някой му се занимава :D

Просто се променя сечението, оттам съпротивителния момент, от там напреженията.

Ако искаш може да направим модел с крайни елементи, но не си заслужава.
Защото ти ще получиш някаква добелина, но по конструктивни съобръжения ще вземеш по-дебело стъкло.
Така че...следвайте препоръките и няма да сбъркате.

dido

Абе не ми се вижда чак толкова просто честно казано. Примерно може ли да се сметне колко ще е бяга от правата дългата страница по горния си ръб ако няма укрепвания? Ако сложиш разпънки горе ще е права, но ще има изтумбване около средата или малко над средата на дългата страница - колко ще е отклонението от плоскостта в този случай според размерите и дебелината на стъклото... и такива ми ти работи.

Преди известно време ми дойде музата да симулирам такова чудо на някакъв софт, дето изкопах от някъде - ANSYS Mechanical или някоя там от хилядите и вариации. Примерно правиш модел на стъклен аквариум и го пускаш на симулатора - показва ти с цветове как са разпределени усилията. Слагаш стъклена лента тук-там, усилията се променят и т.н. Рових по нета за някакъв модел ако някой се е сетил да рие в тази насока, ама нищо не намерих...

aquamalawi

А има и друг-БЕЗОТКАЗЕН начин.
Започваш да лепиш, и лепиш, лепиш......, и някъде към аквариум №200 почва да ти става ясно, без таблици и други теоретични глупости, щото най-големия майстор на аквариуми в БГ, беше залепил перфектен 530 литров(висок55см) аквариум от 6мм- точно по този метод.
Аз от него съм се учил (...е и винаги хвърлям по едно око на "теоретичните глупости") :lol:  :lol:  :lol:

Similar topics (5)

3747

Започната от mariobg

Публикации: 35
Прегледи: 13433

303

Публикации: 20
Прегледи: 12498

47521

Публикации: 6
Прегледи: 6284

23521