• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морски аквариум в Плевен

Започната от adelina_e, 17.02.2013 08:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

adelina_e

17.02.2013 08:48 Last Edit: 20.02.2013 12:53 by Георги
Здравейте!От доста време насам една от мечтите ми е да имам морски аквариум вкъщи. В момента проектирам нов дом и в него мисля да реализирам тази своя мечта. Това което искам е рифов аквариум около 400 литра,вграден в стената, подобен на този : http://www.reefkeeping.com/issues/2005-11/totm/index.php . Притеснявам се обаче, като не живея в София дали ще има фирми,на които ще мога да разчитам в обслужването,как да си пренасям рибите и коралите и храната за тях,ако не се продават в града ми? Четох няколко теми и ми се струва доста сложен процес. Също така, доколкото разбирам повечето хора тук си правят всичко сами,а аз не смея да се впускам в това приключение сама,предпочитам да извикам фирма,която да ми направи целия проект и реализация на аквариума. Искам да попитам на коя фирма мога да се доверя,че ще ме снабди с подходящото оборудване?

ogogogo

И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

adelina_e


andreydemon

Поздрави за избора ,ама знаеш ли че цената на подобен проект в този му вид е над 15 000 $. *DRINK* *DRINK*
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

adelina_e

Знам,че е доста скъпо удоволствие,за това възнамерявам моят да бъде по-малък,около 400-500 литра. Исках само да покажа, че не искам да е с шкаф,а вграден.

niky

Не виждам никакъв проблем да идваш до София и да си купуваш риби, корали, техника. За Плевен фирма не знам, ако има да се обади :) Но както ти казах, няма проблем да ги транспортираш до Плевен.

Не съм сигурен обаче, че си подготвена за морски аквариум, още повече с обем 400 литра. Искаш да е вграден, това е добре, но трябва да мислиш и как ще го обслужваш. Да можеш да бръкнеш вътре удобно, да сменяш вода и т.н

Иначе пари имаш ли - фирми много. Можеш да си поръчваш и от чужбина техниката...няма проблем.
Разгледай какво предлагат фирмите с банери по-горе, пиши им ако трябва, ще видиш кое как.

magnit

Вградените аквариуми са доста атрактивни, въпреки техническите трудности. На гореспоменатия проект е представено едно доста симпатично решение с възможност лесно обслужване.
Между другото 400-500л. е добър за начинаещи!
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

adelina_e

Аз в момента проектирам къща и искам да направя специално място за аквариума.Искам да е максимално улеснено за обслужване,за това се чудя как да стане. Зад аквариума може би трябва да има стая за цялото му оборудване и там да има лесен достъп и до самия аквариум,за хранене на рибите и почистване. За това ми е нужна помощта ви! Как се правят подобни аквариуми?


tonino

...

Стоян Михов

Здравей Аделина,
Добре дошла в морската част на форума.
Добре си се насочила към размера на аквариума. Но ми се иска да подискутираме малко вида на аквариума. Знаеш ли че голяма част от хората, които ще си строят нова къща и които имат страст към аквариуми, много често първата идея, която им идва е да направят вграден аквариум. На мен също това ми мина през ума и дори направих едната стена специално подсилена за да мога да монтирам в нея аквариум и я съобразих със сервизното помещение. Впоследствие, благодарение на опита които имам с аквариуми, устоях на изкушението и накарах зидарите за запълнят дупката 1,2 метра висока и 3 метра дълга и сега много се радвам, че го направих. Бих казал че вграденият аквариум е решение за по-опитни акваристи, които вече са имали морски аквариум и знаят какво да очакват. Подобната на картина визия на аквариума е много естетическа, но не е много практична.
С две думи искам да кажа, че ако не си опитен акварист, който от години се занимава с аквариуми и е твърдо убеден какво иска и знае какво да очаква, е по добре да не проектираш къщата си около нещо, което може и да не ти хареса да поддържаш или да нямаш възможност. Аз знам няколко случая на продупчени стени, и подсилени площадки за големи аквариуми в средата на хола, които си стоят така с години в очакване на по-добри времена.
Бих те посъветвал да планираш аквариума не като вграден, а като обикновен и да го разположиш близо до сервизно помещение, което така или иначе си планирала да имаш, но не мисля че е разумно да проектираш отделно сервизно помещение за обслужване на аквариума.
Другият проблем е, че явно не се чувстваш сигурна, че ще можеш сама да поддържаш аквариума. За правенето на аквариума и пускането му във функциониране няма проблем, сигурно ще намериш много хора (фирми) които да ти помогнат с това, но поддръжката, факта че си на 150 км от София ще прави поддържането му от фирма много скъпо, ако някой се навие да го прави това.
Морския аквариум иска всекидневно внимание и проверка на разни неща. Според мен е добре, ако времето което те дели от проектирането до построяването на къщата да го отделиш за разучаване на морската акваристика и да поемеш поддръжката му сама. За това ти казвам че по-добре е да не проектираш къщата около аквариума, а просто да му отделиш някакво кътче за него, което може и да не реализираш.

Но ако твърдо си решила да го направиш вграден в стената, аз съм готов да ти помогна, както казах моят проект беше същия, в по-големи размери, пък съм и на 50км от Плевен.

В Плевен доколкото знам няма фирма, която да ти свърши работа.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз не бих отделил цяло помещение, нито пък бих минал 500-600 литра. По-скоро се ориентирай към дълъг и висок аквариум (което е благотворно за рибите, в някаква степен ще зажубиш обем за коралите, но ще отбележа защо не е важно) - така реално наблюдаваното ще изглежда много повече. По отношеие на ширината - дебелите стъкла достатъчно пречупват светлината така, че и 60 см широк аквариум, гледан отпред, ще изглежда много по-малък. Ако се гледа отстрани е лесно да се види, но при една стена за наблюдение - видимо няма да има разлика дали е 35-40 или 55-60, ако акваскейпът е подходящо направен, а това позволява да направиш много по-малък като обем (съответно тежест, финансова тежест на обслужване и заселване) аквариум, който не ограничава живите същества вътре и същевременно - изглежда голям.

Казвам го от гледната точка на това, че имам един 150х39, вдигнат на нивото на очите, и един 130х50 на стандартна като височина стойка и първият изглежда много по-голям, когато застанеш пред него, въпреки само 20 см разлика в дължината. Ако съмповете ми бяха еднакви (направих висок съмп на втория аквариум, за да добавя обем, но пък стойката го позволява, понеже имам 1.2м само в нея), обемът на първата система щеше да е с 200 литра по-малко.

Колкото до проектирането - просто остави задната страна на аквариума достъпна, т.е. част от стената да е изрязана (дали ще я направиш като шкаф - можеш, просто отчети влагата, не е маловажна). Ако може да направиш помещение - става, но, както каза Стоян - утре ако решиш, че не искаш да го поддържаш, ще имаш доста сериозен проблем. По-скоро вгради стойка в стената (не разчитай на тухли, желязото си е желязо) - един вид аквариум със стойка го вкарай в стената. Отстрани ти трябва пространство за чистене на страничните стъкла, отгоре - за осветление (ако нямаш сервизно помещение - и вентилация, понеже иначе стената ще се овлажнява. Заради осветлението и температурните разлики аквариумите изпаряват много вода.

Ако все пак отделиш сервизно помещение (така поне ще има къде да държиш всичко, свързано с аквариума) - самото помещение трябва да е с вентилация. Ако не искаш да мъкнеш кофи с мръсна вода - канализация, вода може да вкараш с пластмасовите маркучи директно от осмозна система с помпа, те почти като кабели се теглят, така или иначе надали ще ти трябва друга течаща вода на място.

Между другото, нали знаеш, че какъвто и да го направиш, ежедневното или въобще - редовното чистене поне на скимера е нещо неизбежно, а то си е смрад, по какъвто и начин да го почистваш? Това няма как да го поеме фирма, ако не е в града.

ЦитатДругият проблем е, че явно не се чувстваш сигурна, че ще можеш сама да поддържаш аквариума. За правенето на аквариума и пускането му във функциониране няма проблем, сигурно ще намериш много хора (фирми) които да ти помогнат с това, но поддръжката, факта че си на 150 км от София ще прави поддържането му от фирма много скъпо, ако някой се навие да го прави това.
Доколкото ми е известно, Дискус и Аквасвят поддържат такива отдалечени системи, даже за една нейде из плевенско, в която имат пръст и двете фирми (последователно) се сещам, ако нещо не се лъжа. Нямам идея какво струва това, разбира се, но ако говорим само за базова поддръжка и зареждане с гадини - сигурно не е много, явно е, че няма как да идват през ден, но с чистене, хранене, тестове и т.н. вероятно всеки може да се оправи.

tonino

...

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 20.02.2013 13:11
И Стоян и Ники имат своите обосновани съвети, но ми се струва, че изхождат от положение на вече завършен дом.
За Ники не знам, но всъщност при мен не е точно така, къщата си я проектирах с ясната мисъл, че в нея ще има аквариум. Аквариума беше поставен в къщата още преди да е довършена  *JOKINGLY* (тя още има какво да се довършва по нея) и преди да се нанесем, което се случи преди година и половина мисля. Аз затова обяснявах, че първоначално бях оставил при строежа отвор за аквариум 300/120 см в стената, който накарах после майсторите да зазидат. Сервизното помещение също е съобразено с аквариума, но то не е за аквариумните принадлежности само, за тях съм отделил единия ъгъл, иначе в него ми се помещава складчето, парното на пелети, инструментите, бурканите, пелетите, мишките, киселото зеле, суджуците и т.н. Аз винаги съм бил фен на изнесения съмп, улеснението е огромно, затова и посъветвах Dede да използва, ако има възможност мокрото помещение и винаги съм препоръчвал на хората които са ме питали на по-предварителен етап, ако имат възможност да се ползва такова.
Това което казвам е, че не е практично да предвиждаш сервизно помещение само за аквариума и не е нужно да приспособяваш стената. По-скоро да съобразиш мястото на аквариума със сервизното помещение и да проектираш  по-нататък оборудването и разположението на нещата. В смисъл не да решиш че аквариума е като картина и да го сложиш над дивана, защото там изглежда най-добре и за тази цел да жертваш цялата стая зад тази стена, където  си си мислел че принципно е най-хубавото място да си сложиш спалнята примерно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Много съм щастлив, че послушах Стоян да си изнеса съмпа в съседната стая (перално помещение) където имам ВиК и е с плочки.
Не мисля, че е правилно да правиш компромис със архитектурното разпределение на къщата, заради аквариума. Да, хубаво е да предвидиш къде ще ти бъде аквата и да се има едно на ум, но не и целия проект да се върти около това, това ми е мнението като вътрешен  дизайнер (висше) и строителство и архитектура (средно). Но не мога да си изкривя душата и да не си призная, че като акварист много пъти ми е минавало през акъла да местя стени, да прекарвам тръби и тнт.
И аз като Стоян съм от Белене, и ако имаш нужда от съвет с радост ще се опитам да помогна с каквото мога.

geniusloci

Според мен това дали да се върти около аквариума би трябвало да се завърти първо около това - знае ли какво иска и дали ще го иска. Ако ще е увлечение докато ти писне да чистиш (щото се случва) - лошо, няма смисъл от част от къщата, отишла за аквариум. Ако ясно, че е влечение и няма да отмине е друга бира.

Similar topics (5)

57409

Започната от venciasq


Публикации: 7
Прегледи: 10558

21412

Публикации: 26
Прегледи: 23955

55495

Публикации: 2
Прегледи: 3962

57463

Публикации: 4
Прегледи: 12007

33415

Публикации: 20
Прегледи: 16870