• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 16:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дозирпомпа - DIY

Започната от BLKnight, 19.03.2011 16:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BLKnight

Привет,
благодарение на THz и идеята за Ардуино базираните микроконтролери в главата ми се оформя идеята за самоделна дозир помпа.
За доизбистряне на концпепцията, имам въпроси към ползващите фабрични такива
- какви количества се помпят най-често (5-50-150 мл?)
- колко често (веднъж на ден, Х пъти на ден, постоянно при колко мл/мин, веднъж на Х дни)
- колко добавки едновременно се е случвало да вливате?
Моля за конкретни отговори, не от типа "Ми според аквариума" :)

Благодаря!
Повече инфо следва

terahz

Радвам се, че се зараждат идеи с контролери. Колкото повече, толкова по-малко ние трябва да мислим за аквариума :)

- моите помпи са 1.1мл/мин - според мен, колкото по-бавно, толкова по-добре за да няма шок в системата. Разбира се, ако системата ти изисква над 1.5л на ден дозиране, тогава ти трябва повече поток. Но ако някой може да си позволи да дозира литър и половина на ден от каквото и да било, едва ли ще е по тези форуми :)
- при мен работят на равни интервали в денонощието за да дозират нужното количество (около 25мл на ден за моята система). Някои хора дозират за твърдост на водата след като се изгасят светлините, за да минимизират спада на ПХ.
- аз имам 2 помпи - Alk и Cal. Но в зависимост от солта, може да се наложи и Mg. Затова максимум 3.

Само да добавя нещо. Според мен е много важно помпите да са супер прецизни. Сигурно ще е възможно да се ползва нормална диафрагмена помпичка, която можеш да замериш и т.н., но не бих го препоръчал. Най-добре е перисталтична помпа (тези, които се ползват в медицината за венозни лекарства).

Успех!

п.п. Аз просто забих по едно реле вътре в моите помпи и директно си ги вързах към ардуиното на по един от контролните пинове и само са пограмирани да се пускат по няколко пъти на ден за няколко секунди.

BLKnight

10x! Полезно!
Да, точно перисталтични помпи съм се огледал - не мога да намеря под 3 мл/мин, но за експеримент ще е това. Мислех да им управлявам оборотите, но ми се струва излишно, и главно неточно - затова ще работят на on/off - т.е .твоя вариант. Cal предполагам че е Ca, и водка?

iek

Знам, че не е Направи си сам, но за пример: ползвам на GHL с 4-те  помпи, по една за Са, Mg, Alk и четвъртата ми е за доливане на вода, нямам никакви проблеми, безшумни са, в началото имаше някакъв период на разработване и се чуваха. При спиране на тока уреда си помни настройките, отделните помпи се калибрират с точност до 1мл/мин. Могат да се задават от 1 до 24 дозирания на денонощие, разпределени на равни интервали, всяко по минимум 1мл, максимума не знам колко е, но може да се види на сайта им. Например задава се 8х1мл, ще дозира през 3часа общо 8мл за денонощие. Едновременно никога не се включват две помпи, има поне 5мин интервал.
Дозирам по рецептата на Randy http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php, не е лошо да се прочете, за да добие човек представа по колко ще му е необходимо, в крайна сметка разтворите могат да се разредят, ако помпите нямат чак такава фина дозираща способност.

По-евтино решение са дозиращите помпи на bubble magus, дори съм попадал в ибей на някакви китайски по ~ $150.

BLKnight

Иек, благодаря, точно затова съм питал - да е фабрична помпа. Хехе, малко маркетинг - какво им трябва на клиентите ;) Надявам се, по-нататък ще стигнем и до какво трябва да може едно такова уредче. Полезна функционалност която видях в GHL-a е ръчния контрол (не се бях сетил - записах си) Останалото е малко хардуер и повечко софтуер...

Всъшност това което ме интересува е по-скоро в момента как са настроени твойте? като мл/интервали, броя добавки се изясни.

За сега помпите с които смятам да започвам играта ще са твърдо 3 мл/мин. Така и така хардуера ще е модулен, ако възникне търсене, помпите спокойно могат да се сменят със по-производителни.

iek

Цитат на: BLKnight - 19.03.2011 20:54
Всъшност това което ме интересува е по-скоро в момента как са настроени твойте? като мл/интервали, броя добавки се изясни.

Според рецептата на Ранди, за която споменах по-горе-
Дневно, разпределени на равни интервали (няма друг начин):
1. 10х2мл Са
2. 13х2мл сода (би трябвало да са еднакви количествата, но засега сме все още на два месеца и половина)
3. 24х80мл RO (тази е определена за магнезий по принцип)
4. 24х80мл RO.

Ако нещо съм пропуснал, питай пак.

BLKnight

Точно това ме интересуваше! 10х!

terahz

Цитат на: BLKnight - 19.03.2011 17:37
10x! Полезно!
Да, точно перисталтични помпи съм се огледал - не мога да намеря под 3 мл/мин, но за експеримент ще е това. Мислех да им управлявам оборотите, но ми се струва излишно, и главно неточно - затова ще работят на on/off - т.е .твоя вариант. Cal предполагам че е Ca, и водка?
Ам, просто пръстите пишат по-бързо от акъла :) Само Ca си е.  Не дозирам никакви водки. Бях почнал по едно време с витаним С, но се отказах щото много се замъгли водата и не видях да има полза.

За RO водата, предполагам, че това е за доливане на изпарена вода. Според мен не е добре да е на фиксирана помпа, защото изпаренията варират доста. Само да си кажа :)

iek

Да, по принцип тези помпи не са за тази цел, но имам по-голямо доверие на немеца, отколкото на някое китайско АТО, а 170 евро за Tunze Osmolator няма да дам, та каквото ще да става. Имам си една чертичка на съмпа и по нея сверявам нивото, понякога се налага 1 път седмично да коригирам нивото с половин литър, което е нищо за 220л система, при положение, че изпарението ми е ~3.8л на ден. Ако някога ми дойде вдъхновението, може да си направя една гравитационна с-ма за доливане.

terahz

Хехе, да. Осмолатора е голяма резачка. Аз просто имам два ... плуващи ключа? (float switch http://www.aquahub.com/store/media/MadisonM8000Medium2.jpg ), които казват на ардуиното кога е паднала водата, то включва реленцето, налива малко водичка и готово :)

Coral Master

Метални ли са, че не е ясно от снимката?
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

terahz

Проста пластмаса :).

NikolaV

Тъй като и на мене не ми се дават 300+ лв. за нещо немско, а на китайско електронно баш за това не искам да се доверя моята с-ма за доливане се състои от елементарна помпичка с подходящ щуцер за закрепване в 4/6 мм шлаух, таймер и поплавък тип казанче. Всичко това за под 50 лв. и напълно безотказно. Може и без таймера, но с него прекалено много ще работи помпата напразно.

terahz

Aха! Ето как се казвало float switch на родния език - поплавък! Никога нямаше да се сетя :). Мерси!