• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 03:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Средиземноморски обитатели в рифов аквариум

Започната от trupai, 08.09.2013 08:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Вчера се прибрах от средиземноморието и донесох няколко местни обитатели, които в момента адаптирам на океанска соленост. Гадинките са няколко рака отшелници,няколко скариди (приличат на черноморските), Anemonia Sulcata и червена Beadlet Anemone .С раците и скаридите мисля,че няма да имам проблем ако ги пусна в аквариума, но за анемоните не съм сигурен.Порових с и нета,прочетох тази тема http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2050564, но не намерих категорична информация за това дали ще са съвместими с риби и корали. Ако има някой, който има повече инфо или опит с такива създания, моля нека сподели :)
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Генерално казано, не се занимавай с обитатели от Гръцкото средиземноморие, казвам го не само на теб, но и на масата народ, които ходят до Гърция. Ако искаш да си направиш средиземноморски биотоп - добре, но ако искаш морски аквариум с корали и т.н. недей да си носиш гръцки обитатели, аз съм тествал голям брой животинки от черно и средиземно море, тези които са ми чели темата назад си спомнят за крашовете, които си причинявах тествайки различни обитатели. Най големи проблеми ми причини Anemonia sulcata, която е много агресивна и убива всичко което се доближи до нея - звезди, скариди, риби, особено такива, които не я познават -дори клоуните ми бяха нажилени от нея. Тя е изключително подвижна и често си сменя мястото, при мен беше се преместила върху вортека, докато беше спрял тока, знаете какво стана като дойде тока, всичко измря в аквариума, токсините които отделя умиращата анемония са изключително отровни. Другата която наричаш Beadlet anemone  е  същата като черноморската конска актиния, има хора които тук които са си я гледали в аквариума,но при нея също го има хищническият елемент и е трудно да я накараш да стои отворена през деня - тя е нощно животно принцино. Скаридите нямаш проблем с тях, най вероятно са скални, не правят поразии, дори помагат малко с детрита, но далеч не са така атрактивни като яркооцветените им тропически събратя.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Благодаря за изчерпателният отговор. В момента всички тези обитатели за живи и здрави и вече се намират в аквариума ми, но за момента там има само една пясъчна звезда и една скарида Lysmata Debelius. След твоят коментар явно ще се разделя с някои от тях.
Сега да споделя и аз някои наблюдения :) Раците, които според мен са Clibanarius erythropus веднага след поставянето в танка, се спуснаха на водораслите, които го бяха превзели. За една нощ видимо унищожиха голяма част от тях, което мисля че е страхотно. Скаридите са ок, само че намерих една от тях на пода в изсъхнал вид. Реших да я дам на Анемоната sulcata, която веднага я сграбчи и погълна. Другата Badlet анемоне се отваря и затваря постоянно и когато е отворена е много красива, защото е ярко червена.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Similar topics (5)

27034

Публикации: 6
Прегледи: 4500

21356

Публикации: 4
Прегледи: 7101

35032

Публикации: 2
Прегледи: 4555

7412

Публикации: 11
Прегледи: 24353

33005

Публикации: 3
Прегледи: 6709