• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Каква е природата на рибата-клоун в контекста на половете?

Започната от schmatka, 10.05.2008 17:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

schmatka

Въпрос: Каква е природата на рибата-клоун в контекста на половете?

Отговор: Рибата клоун е хермафродит. Тя е първо без полова. След това  те сменят пола си от безполови  на мъжки после на женски. Тов е едно пътешетвие само  напред, никога назад. От безполова рибата клоун може да стане мъжка, но не може след това да стане безполова. И от мъжка, може да стане женска, но никога пак мъжка.

Въпрос: Така, че, какво е необходимо за рибата клоун да си смени пола?

Отговор: Две неща трябва да са спазени. Първо , рибата трябва да е физически зряла, тоест  на възраст 12-24 месеца . Също, трябва да е на лице  "подсещане" от околната среда. Това означава, ако има повече мъжки риби в околната сред (аквариума), рибата ще има подсещане да стане женска.  Обратното е при мъжките. Ако женските в околната среда доминират, подсещането ще бъде рибата да стане мъжка. А, пък подсещането да си остане безполова, ще дойде ако има вече установена двойка мъжка и женска. Така  примерно третата риба ще  остане безполова.

Примери за смяна на пола на риби-клоуни

Много риби-клоуни в група.
Когато рибите клоуни живеят в група, доминиращият ефект е от значение. Най-доминиращата риба в групата, ще стане женска и следващата най-доминираща в групата, ще стане мъжка. Другите риби също ще се подредят в йерархия след тях, но няма да узреят сполово.

В такава група, ако женската риба умре, мъжката риба ще стане женска, а следващата най-доминираща  безполова риба в йерархията, ще стане мъжка.

В природата, ако сексуално зряла риба се присъедини към вече установена йерархия, тя ще бъде прогонена или убита. Ако тя надделее, ще измести една от рибите в двойки и тя ще изгони или убие другата риба от двойката.

Две клоун-риби заедно.
Ако две клоун-риби  живеят заедно, отново доминиращият фактор е от значение. По-доминиращата риба ще стане женска и съответно, другата ще стане мъжка.

Една риба, държана самостоятелно.
Ако една риба е държана самостоятелно, тя ще стане женска.


Въпрос: как да различим  пола на рибите-клоун?

Отговор:  В някои видове е много лесно да кажеш коя риба е женска и коя – мъжка, защото наблюдаваш, че стават двойка. В други видове е почти невъзможно да се определи пола. Ако се гледа една риба, не е възможно да се каже по външния вид, каква е полът.

Различаване по Размер:
Някои видове, например кафеникавата риба-клоун (P. Biaculeatus )не съм виждал мъжка по голяма от 2 инча. Оцеларис пък не съм виждал мъжка риба повече от 3,5 инча, но съм виждал женска 3,5-4 инча. Така, че може и по размера при тях да се познае.

При някои видове по размера може да се определи полът, при други видове размерът няма никакво значение.
Например при Кестеняво-кафеникавата (P. Biaculeatus) повечето мъжки ще бъдат на половина или малко по-малки от женската. При типична двойка от този тип  женската е 6 инча, а мъжката е под 2 инча.

Но при други видове като Белия нос (муцуна) (A. Mccullochi) и Широката ивица (A. Latezonatus) често мъжкият е същия размер като женската. Но знайте, че Рибата-Клоун не чете книги и няма Интернет, така, че често може да противоречи на знанията за себе си.

Различаване по Цвят:
Цветът може да е индикатор в някои случаи, Например , кафеникавите (P. Biaculeatus) ще бъдат и двата пола ярко оцветени, докато женската не остарее и тогава ще стане по-тъмен цвят. Същото важи за Доматения Клоун (A. Frenatus). Кларки клоунът (A. Clarkii) са изключение.  Много Кларки женски ще имат бяла опашна перка, докато млади риби и мъжки ще имат жълта опашна перка.

Разпознаване по поедението:
Женската  риба-клоун ще бъде доминираща, мъжката ще бъде подчинената. Мъжката ще показва своето подчинение с поза на подчинение, което е покорност и мърдане на тялото съответстващо на размера му. Тоест няма да се мърда много бързо и да се прави на важен.  Те са също много грижовни. Например при кафеникавия клоун(P. Biaculeatus), мъжкият може дори да "целува" женкста по бузите.  Това е уникално за този вид риба.

При някои видове, поведението е следното, женската се втурва и атакува подчинения мъжки. Той от своя страна се обръща с корем към нея и започва да трепери , сякаш изпада в нещо като епилептичен шок. Женската веднага ще разпознае това поведение и ще спре атаката.

При кафеникавите клоуни когато женската направи подобна атака, мъжкият ще спре атаката, ще се извие покрай нея и нежно ще я целуне отстрани по бузата.

Доказателството:

Доказателството, за един кекс дали е хубав е както се казва ... в кекса. В случая в яйцата. Ако една риба снесе яйца, тя е женската, ако след това друга риба отиде и оплоди яйцата, тя е мъжката. И в крайна сметка, това е най-сигурният начин да знаете, коя риба е женска и коя мъжка.


превод от http://reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=215088

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbanners.wunderground.com%2Fweathersticker%2Fgizmotimetempbig_metric%2Flanguage%2Fbulgarian%2Fglobal%2Fstations%2F15552.gif&hash=df443b72d56f39bff389ee619c750bb413ec9100

MeTogu

Евала! *THUMBS UP* *thanks Много интерестна статия,прочетох я с интерес и много ми помогна.
Само не знам дали мястото и е в Соленоводния раздел.Сигурно ще я преместят.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

botan


MeTogu

Еееее .... че се зарадвах.Абе и аз се замислих какво ще прави статия за боция клоун в соленоводни.Ето какво било!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mmax

Поздравления. *BRAVO*

Similar topics (2)

47581

Започната от refer


Публикации: 4
Прегледи: 13360

7563

Публикации: 4
Прегледи: 6022