• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 21:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лъвът ми е болен

Започната от Черешка, 18.01.2012 23:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Черешка

Здравейте, не се ориентирах много добре в новата подредба, та ако ми е на грешно място публикацията, моля да я преместите :-[
Та, на въпроса, лъвът ми от няколко дни не изглежда добре, май май не отиват надобре нещата ... :(
Диша много учестено, седи при пясъка (а преди си седеше по-нависоко в аквариума, до някой камък или нещо друго) и преди малко забелязвам, че "крилата му" от ципи са станали на нещо като косми ...
Чудя се дали някой се е сблъсквал с подобно нещо и дали може да даде някой и друг съвет :)
Водата е с добри показатели, давам и витамини (Atvitol).
Ето и няколко снимки:

камен чочев

Дай малко повече инфо и ако може някоя снимка

Черешка

Леле, аз една снимка не мога да прикача, а лъва съм тргнала да спасявам  :duvar:

камен чочев

Колко литра е аквата? Колко и какви обитатели има? Как сменяш вода? От колко време го гледаш? С какво го храниш? Възможно ли е да е изял някой обитател? Кои параметри мериш и какви са стойностите? Нещо променяно ли е скоро?

Черешка

Аквариумът е 100 литра. В него си живеят само лъва и един пораснал групер. Сменям водата веднъж месечно по 10-20 литра. Гледам го от юни миналата година, т.е. 7 месеца вече. Храня го предимно със замразени скариди, защото само това яде, много ми е претенциозен :). Няма как да е изял някой, защотото групера расте със скоростта на светлината и вече са почти еднакви по размер. Меря KH - 6 (знам, че не е добре :( ), PH - 7.5, NO2 - 0.3 (и това е зле, но капа капки всякакви и не се променят нещата) :(. Промени няма от около 2 месеца.
П.С. Много благодаря за интереса към темата :)

камен чочев

Имаш ли съмп и с какъв скимер си. Мога да ти дам съвет: този аквариум е прекалено малък за такава риба - нуждае се поне от 400 л аквариум. Същото се отнася и за групера. Най-вероятно е амонячно-нитритно отравяне - смени 50-60 л веднага. Сменяй всяка седмица 20-30 литра, защото това ще се повтори. И ако му мислиш доброто му намери друг дом

Черешка

Скимер имам съмп, за съжаление, нямам засега. Събрах хищниците в този, но лъвът ми е много на сърце, защото си го нося в пликче чак от Истанбул. С удоволствие бих направила 400 литров аквариум, но за момента нямам тази възможност :(
Много странно са му се оголили перките и реших, че е някакво специфично заболяване. Благодаря за съветите :)))) Отивам за кофите :)))))

камен чочев

Поразрових днес из нета и по описание най-вероятно се касае за бактериална инфекция, причинена от мръсна вода. Лечението е с антибиотици, но какви не знам. Най-добре попитай в магазин, където продават и соленоводно. Успех

Черешка

Камене, много ти благодаря за информацията и интереса!  *thanks
Предполагам, обаче ще ми е необходим карантинен аквариум, за да осъществя акцията с антибиотиците, а аз за съжаление и това нямам ...
А освен всичко останало преди 2 часа и кучето ми роди и е лека лудница вкъщи :) 

fgames

Цитат на: Черешка - 20.01.2012 01:16
Камене, много ти благодаря за информацията и интереса!  *thanks
Предполагам, обаче ще ми е необходим карантинен аквариум, за да осъществя акцията с антибиотиците, а аз за съжаление и това нямам ...
А освен всичко останало преди 2 часа и кучето ми роди и е лека лудница вкъщи :) 
Пробвай да се консултираш с Аквасвят със сигурност ще ти бъдат много полезни със съвети и всичко необходимо за морската акваристика.

изгубеният рай

END!!!

камен чочев

Мисля, че няма да ти е необходим карантинен аквариум при положение, че не гледаш безгръбначни. И спазвай указанията точно

Черешка

Смених водата, лъвът като че ли има малко подобрение, но да не казвам голяма дума, защото перките му още са голи  :-)

mi6okalkana

за да отглеждате рибата дълго време и да не и опадат перките е задължително да се храни с живи рибки това е трябвало да ви го кажат продавачите на рибата.Успех

изгубеният рай

Цитат на: mi6okalkana - 01.03.2012 10:18
за да отглеждате рибата дълго време и да не и опадат перките е задължително да се храни с живи рибки това е трябвало да ви го кажат продавачите на рибата.Успех

Това не е вярно!
END!!!