• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.03.2024 01:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Labroides dimidiatus

Започната от logner, 17.01.2015 18:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

logner

Винаги съм се чудел нещо за тази риба Labroides dimidiatus или казано риба доктор и накрая реших да попитам.Тя почиства останалите обитатели ,а кой почиства нея и въобще тя имали нужда от почистване?

Caxapa

Без да съм спец в морската акваристика то тази риба има имунитет  и се нуждае точно от това което пречи на останалите обитатели.  И от там идва обяснението за мен, че тя не се нуждае от такова почистване, понеже   има имунитет.

magnit

Вашето любопитство, относно това изключително създание, не може да предизвика интереса на соленоводните съфорумци.
Затова ще ви дам малко, но достатъчна информация, подходяща за всеки заинтригуван.
Тя няма нищо по- различно в имунитета от повечето морски костни риби. Хрущялните(акули, скатове) и хрущялно-костните(есетри) представители имат по-просто устроена, но в много случаи по-ефикасна имунна защита. Съществото с най-универсален имунитет е примитивно ракообразно, съществувало стотици милиони години без особени изменения - limulus poliphemus.
Димидиатусът принадлежи към врасетата, които са чувствителни към резки промени във водата и много болести, предимно бактериални и amiloodinium. От външни паразити се предпазват косвено - през нощта спят в създаден от тях самите слузест пашкул, който държи настрана хищници и досадници. Той е за еднократна употреба и в него често остават дребни паразити и болестотворни организми, които нямат възможност да се разпространят. Ако все пак имат нещо по кожата, на помощ идват скариди и други врасета. От рибата - доктор  се гледа само по една в аквариум поради вътревидовата им конкуренция. Адаптират се трудно в изкуствена среда и често загиват още първите дни. Въпреки това е много желан обитател с интересно поведение и много ползи.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!