• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 07:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

съботния пазар - за и против

Започната от 2001, 03.04.2005 18:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

2001

Може и да си прав, DISCUS, но според мен пазара не е само място където отиваш и пазаруваш.Аз мисля че точно там е мястото където всеки начинаещ, (а и не само) акварист би трябвало да може да получи някаква свестна и правдива БЕЗПЛАТНА информация.За това може би там трябва да е мястото където любители и начинаещи да обменят информация и опит.Никой не оспорва ролята на Интернет, но все пак живата връзка е друго.Един от начините да се заформи някакво кружество или клуб на акваристите-любители, според мен е въпросния пазар.Та в момента доколкото знам има само един клуб на любителите на " кили ".А и той несъм сигурен доколко функционира.
Дори и само както писа SHO, " да се видиш с колеги да пиетте по нещо си там и да утепате някой час в приказки".Като начало все пак е нещо !
А това че има такъв форум като този тук, е много хубаво.Но мисля че само той не е достатъчен.

niky

Сега рабрах тезата ти.
Така е. Там голяма част нищо не разбират от акваристика и са си просто търговци.
Има и една друга част, добри акваристи, но наистина се държат нелюбезно, и не си губят времете, да обяснят на някого какво, как.
Да не говорим, че все още мислят, че има изключителни тайни, които не споделят  :lol:

Но това сме го обсъждали тук.
Добре дошъл във форума :lol:

tishovsx

Ми много зависи от кой пазаруваш, аз лично мога да имам вяра само на един или двама от търговците, които наистина имат читава стока, а за съвет ...книжки и форума  :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Живко

Цитат на: "2001"
Цитат на: "Niky"Виждам, че имаш своя позиция, но нещо не разбирам каква е?!!
Ако си търговец  - ясно. Ако си любител акварист - много странни разсъждения.
Кое му е странното бе, Niky ?Странно ли е един човек, (или дете например), който по една или друга причина се е запалил по акваристиката, да отиде на въпросния пазар, и там да зададе свойте въроси ( които най-вероятно са доста ), и да получи отговори които да го накарат да се запали още повече.А не да го окастрят с отговори от типа : " нищо не разбираш", "това така нема да стане", "о-о-о-о, ти луд ли си ?" и т.н.И между другото да му вземат и 2, 3, 5 или "колкото може там" лв. за някакви боклуци които само ще са му от вреда.
Моето мнение е че магазините са комерсиалната част от акваристиката.
А  пазара би трябвало да има и някаква пропагандна, просветителска ако щеш цел.
Според мен акваристиката не е само търговия. :wink:

discus много добре ти обясни.
нали не очакваш,човек който си изкарва хляба с тези знания,от които се интересуваш,да ги разкрие на първия непознат.
а по въпроса за цените-нали си на пазар.там става пазарлъка.
не казвам,че е приятно.и мен понякога се опитват да ме правят на балалайка,за сега номера не минава(защото съм чел  FAQ секцията) :D
Никой не се е родил научен.

Жоро

според мен ако познаваш търговеца (акварист) няма никакви проблеми да ти даде някой и друг безплатен съвет.а тъй като аз нямам щастието да познавам някой от акваристите на пазара (а също и от форума) не си позволявам да питам тъй като на тях не им се занимава с бастуни като мен.чета във форума и в нета но най много се уча от собствените си грешки.за съжаление този опит е натрупан с много жертви (от страна на риби и растения)!

niky

Е то и аз не познавам много от форума.
Ама ще взема да организирам някоя сбирка скоро :lol:

aquamalawi

Пазара ще съществува докато няма свестни магазини в София (с 1-2 изключения) :cry:
Някой замислял ли се е защо няма пазар за обувки (например) .

2001

Здравейте !
Наистина съм от скоро тука, Niky  и явно съм пропуснал доста интересни теми  :(  за кото съжалявам !
Добре заварил !!
Живко, въпреки че "discus много добре МИ обясни. ", ще си позволя да поясня че не очаквам "човек който си изкарва хляба с тези знания,от които се интересуваш,да ги разкрие на първия непознат.".Това го очаквам от акваристите ЛЮБИТЕЛИ които НЕ СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА с тези знания. :wink:
Мисля че Niky ме разбра правилно.Искрено му пожелавам успех  :?:
А на AQUAMALAWI ще кажа само че носенето на обувки е неоходимост, а акваристиката - ХОБИ  :idea:
А ако наистина пък си търси обувки, може да отскочи до ПАЗАРА "Илиенци" или "женския ПАЗАР"  :wink:

penchod

Мога да кайа, че често е и въпрос на отношение, често съм получавал достатъчно добри съвети от продавачите на пазара, точно със съвети от тях успях да си завъдя и Дискуси и да оживеят при това. Хареса ми последната Събота факта, че на два пъти станах свидетел, как едно младо момче, което продаваше дискуси и сравнително скупи и трудни за гледане видове риби на няколко пъти обясняваше на видно начинаещи акваристи, че не ги съветва да навлизат в акваристиката с такива видове. С две думи пазара си е полезен и голяма част от хората са свесни!

2001

Няма да е лошо да пишеш кои са тези хора.Нека и други разберат за тях.Аз лично мисля че ако някой отиде с ( все пак смислен ) въпрос относно ДИСКУСИТЕ при Орлин, той няма да спести отговори !А смея да твърдя че той е между най-добрите, ако не и най-способния измежду тези които развъждат Дискуси !

penchod

Да, Орлин е тточно човека, който ми обясни точно как да ги гледам когато ми ги продаде.

discus

Хора като Орлин са единици на тоз пазар, хора които не си пестят знанията и не гледат на всяка цена да си продадат стоката.Това бих казал са хора които им пука какво ще се случи с рибките след като ги продадат.

Към 2001 много хора от този форум вече се познават и се виждат на пазара, пият по нещо говорят си, разменят си това онова ,така че не виждам какъв е проблема и ти да направиш това. Търговците от които можеш смислена и компетентна информация се броят на пръсти. Не че няма хора които знаят доста неща ,а както Ники каза за тях това са някакви много секретни неща.Незнам може би страх някой да не им завземе пазара на стоката  :D

2001

Видях че AQUAMALAWI е вносител на "PRODAC".Тук http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=879&postdays=0&postorder=asc&&start=30 ще пусна едно мнение.

Живко

Цитат на: "2001"Здравейте !

Живко, въпреки че "discus много добре МИ обясни. ", ще си позволя да поясня че не очаквам "човек който си изкарва хляба с тези знания,от които се интересуваш,да ги разкрие на първия непознат.".Това го очаквам от акваристите ЛЮБИТЕЛИ които НЕ СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА с тези знания. :wink:
:wink:

което всъщтност означава,че не би трябвало да се сърдиш на търговците ако не ти отговарят.
и по-спокойно бе човек,не се пали толкова. :D
ако съм те засегнал-извинявай.не е било нарочно.мисля си ,че всеки може да изкаже мнение,пък било то рзлично от на когото и да било.
в спора се ражда истината.

по въпроса за отзивчивоста на търговците.те също имат право да дават или да не дават съвети на клиентите си.те решават дали да им върви бизнеса или не. :wink:
когато обаче се стигне до развъждане,всеки от тях би ти казал почти всичко.задължително ще пропусне нещо дребно без което ти няма да успееш.или просто ще ти издекламира абзац от някоя книга.
те наистина си пазят тайните.такива,както писа Ники няма.
обаче няма и информация събрана на едно място.всичко за вид риба.навсякъде нещо е пропуснато.развъждането на "по така" вид риба се превръща в вид ребус.
ей за това си пишем ние тука и всеки споделя собствения си опит и направените,след редици експерименти, изводи.
има и друга причина търговците да се крият.
представете си,всички любители  произвеждаме по някой вид рибки.отиваме в магазините и ги разменяме за храна,обурудване и т.н.като ударим чертата,какво се получава?платили са ни по 5-10ст. на рибка.и това ако не е подбиване на пазара.
това разбира се са дребни неща,но прибавени към всички други,образуват сериозен дразнител за търговеца.
според мен търговеца е длъжен да даде инфо за продаваната от него риба.и ако не иска аз при него повече няма да стъпя.
надявам се,стана ясно,че всички говорим за едно също.само,че някои сме по-сдържани.
Никой не се е родил научен.

2001

Живко, съжалявам ако съм оставил у теб впечатлението че ти отговарям нервно! Може би заради подчертаните думи. Всъщност исках да подчертая това, че би трябвало да очакваме помощ и съвети по-скоро от другите акваристи-любители, отколкото от търговците.Те (любителите де )също биха могли да споделят нещо ценно и полезно.Бъди сигурен !Освен в СПОРА истината понякога се ражда и в нормалните разговори !!!
Още веднъж съжелявам ако съм прозвучал грубо !?!?
:D

Similar topics (5)

1025

Публикации: 33
Прегледи: 18136

3538

Публикации: 26
Прегледи: 21785

23272

Публикации: 18
Прегледи: 13535

3803

Публикации: 12
Прегледи: 8083

6350

Публикации: 2
Прегледи: 4044