• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съботния пазар

Започната от Вал, 18.05.2016 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вал

Здравейте, ако може мнението ви кои сергии предлагат качествена и сигурна стока на нормални цени. Интересуват ме най - вече рибки. Страх ме е да не купя някои болни и да разболея и останалите. :-)

Cabral

Всички продават здрави рибки. Там са хора, които седят от години и няма как да продават болни умишлено. Възможно е случайно да попаднеш на такава, особено при транспорта през зимата. За това не се страхувай, купувай смело, но при всички случаи и за всяко животно, трябва да имаш санитарен аквариум или поне буркан от 3 литра с аератор. За качество на рибките вече не знам, трябва да търсиш. Аз не съм спец, но общо взето "качество" има има при не повече от 10-15% от видовете, напр. гупи, бети, златни, кои, дискуси и скаларии и т.н., т.е. тези, които подлежат на селекция.

Вал

Добре, благодаря ти. Значи ще си купя рибки и ще ги сложа в една кофа с аератор защото нямам друг аквариум които да ползвам за карантинен. А колко време трябва да стоят отделени преди да ги пусна??

raiko

Ако продавача е сортирал различните видове риби в отделни секции или аквариуми говори добре за него и можеш да си по-спокоен като купуваш. Ако обаче видиш че в един аквариум са наблъскани 10-15 вида риби.... - бъди внимателен!

Вал

Добре, това ще ми е от полза тази събота! :-) :-) А колко време да държа рибките отделени така да се каже "под карантина"??

raiko

Не ти препоръчвам да използваш кофа за карантина. Идеята е по време на карантината рибите да се наблюдават за евентуална поява на заболяване. В кофата освен че не можеш да ги наблюдаваш има вероятност и здрави да са рибките да ги умориш!

pl86

Изобщо не е добра идеята с кофа, вместо карантинен аквариум, идеята е в карантинния аквариум да има същите условия като в основния (температура, работеща филтрация и т.н.). В Кофа, ще стресираш рибата още повече и дори да не е болна може да се разболее.
При покупката огледай добре и избери най-жизнената риба, ако продавача не ти дава да си избираш .... следващия ;)
Постарай се да намалиш стреса възможно най-много, занеси рибата възможно най-бързо вкъщи, аклиматизирай я по-бавно, спри осветлението за няколко часа след като пуснеш рибата (но все пак да не е пълен мрак).
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Вал

Добре, благодаря за съветите. Поръчах си около 30л аквариум за карантинен, а колко време да стоят рибките там?

raiko

Всеки любител няма възможност да притежава карантинен аквариум. Просто трябва да внимава при купуването на риби и  да разчита на коректен продавач. Но щом вече си го поръчал аквариума, две седмици са достатъчен карантинен период.

untouchable

Здравейте,
искам да си купя цихлиди от съботния пазар. Казаха ми ,че има човек който продава ,но само след предварителна заявка. Дали някой го познава и да ми даде телефон за да не се разхождам напразно утре.

Similar topics (5)

40320

Публикации: 10
Прегледи: 7131

10750

Публикации: 5
Прегледи: 8216

56727

Публикации: 1
Прегледи: 3161

6350

Публикации: 2
Прегледи: 4027

1989

Публикации: 78
Прегледи: 32189