• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.07.2025 02:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Защо избрахте акваристиката за ваше хобби/работа?

Започната от Demo``, 10.03.2008 21:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MeTogu

Мисля че ти е време да се осъзнаеш и да се откажеш! :-[ Да си аутсайдер имам предвид.А за аквариума късмет и успех!  :-D
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

deadman93

Цитат на: miTko - 11.03.2008 09:17
Съседа ме зариби...Не че преди не съм пробвал, но не се брои. Той вече не се занимава, пък и аз вече не съм му съсед. На всичко отгоре е и години по-малък от мен, къде ме вкара в тая беля...

и мен съседа ме зариби.той има 700 литра аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg269.imageshack.us%2Fimg269%2F7893%2F98740689.jpg&hash=4a86a80a028e7f60923f2d2ca9a1d11dc51840f7

vilch0

ами при мен се получи малко различно от написаното дотук ;)бях 1-ви клас и майка ми ми купи един 4-5 литров аквариум с 2 мъжки гупи и 1 женска ;)после стана един 10 литров,2 месеца по-късно 20л..После 3 години прекъсване и наново с един 80литров(вече го няма)и сега съм с 140 литров и всеки ден седя пред аквата и правя планове за по-голям,а родителите ми кроят планове как да ме откажат  :-P обаче са в голяма грешка

deadman93

колко си голям,че и моите се сърдят що не ям а си пилея парите по риби и растения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg269.imageshack.us%2Fimg269%2F7893%2F98740689.jpg&hash=4a86a80a028e7f60923f2d2ca9a1d11dc51840f7

bay_milee

През далечната 1996 година имах трилитров буркан със ричия и много гупи,след като котарака реши че неми трябват прекъснах.След това има няма година в вкъши изкочи от онези сферите малките (абе като американските дето си гледат по една златна вътре) та гледах в него 2 фосилиса и 2 златни с часове киснех в кварталния магазин спестявах парички.Изгуби се и това попаднами един 60 литров с винкел имашего околко година и малко спукасе минах на 5 литров като гледах в него 1 хипостомус един анцитрус и едни коридорас.И накрая заварших с 130 литров от един колега.

Избрах акваристиката или можеби както казаха преди мен другите тя мен избра.Макнел съм каквили не животни (ама за каквото се сетите е естествено без слон и крокодили ама още не е касно де  :-D та спрях се на рибите защото са някак омайващи има страст има вълнение има спокойствие (излъчват).Това е.

vilch0

Цитат на: deadman93 - 07.04.2008 22:04
колко си голям,че и моите се сърдят що не ям а си пилея парите по риби и растения.
на 17 съм ;)

deadman93

Odisei

*THUMBS UP*
Моят вуйчо навремето имаше 2 аквариума по 100 литра и гледаше живородки. Аз постоянно му ходехна гости и с часове стоях пред аквариумите, бъркайки да ми хапят пръсчето. След години като поотраснах той реши да ми направи 38л. аквариум, вътре гледах 2 големи тигрови сомове макс размер :) как се хвърляха само от аквариума  =-O. И принцеси + телескопи, лампата беше денонощно фключена години :) аквариума зеленясал, сменях вода на 2 месеца, общо взето мизерия, аквариума някой го беше спукал. И чак сега от 2-3 години отново съм на линия решен да не се отказвам каквото и да става в момента съм с 100 литра. Но  ще си лепкам, нова локва. И си гледкам най-обичаните ми рибки Дискусите, пък колко перипетии съм имал стях .  :buff: Но това не ме отказа  *DONTWORRY*. Е сега мога да се похваля че научих доста нови работи, как се гледат тези риби и общо взето намерих всичко най-полезно тук и в още 1 форум за отглеждан на дискуси. Магазините квартални на времето никой нищо не обяснява, нямах никакви книги общо взето.  :buff:
Поздрави Симеонов

CellebrO

Ех да зема да си изпея и аз песента а...
  Като малък когато бях на гости на баба и дядо в Добрич(преди има няма 13-14 години) ходихме често на гости на една братовчедка,която имаше 10тина литра аквариумче с гупи. А на път от нашия апартамент до техния имаше един малък зоомагазин и всеки път се лепях по стъклата на аквариумите. Та едната и гупа роди и се сдобих с миниатурни бебета гледани в 3 литров буркан. Е уморих ги много ясно,пък и мосле мама и тати ме забраха от Добрич в Ямбол. За кратко историята с рибите бе забравена,но тогава ходихме на гости на една моя леля в Ботевград,която имаше огромен аквариум с адските красоти в нея - бети,скаларии,златни(аз тогава само гупи бях виждал...)
После станах 1ви клас.С братовчвд ми(4ти клас по това време) решихме да използваме една сферична ваза(като тия по филмите със златните в тях) и едно голямо междучасие той донесе 2 гупи. И така се започна... В последствия свеки път когато тази леля ми идваше на гости ми носеше риби чак от Ботевград!
Той изостави хобито,но аз държа фронта...
Минах пред 10 литрово,после 30 сега съм с 80. Ако мислите че е малко...е не съм ви разказал за останалата част от зоопарка,представляващ моята къща...  Мисля че манията ми за животни изисква поне един аквариум с риби в къщата
   Много писане много нещо...
Beauty is in the eye of the beholder.

миа

Защо решихте да се занимавате с акваристика?Как започнахте?Споделете!

Аз започнах преди 6 години(сега сме 2008)с рибки за стръв в леген.Супер им беше при мен-100 пъти по-добре от магазина-храна,често сменяне на вода и т.н.Веднъж ми взеха 2 барбуса и естествено те веднага се гътнаха.
  На другата година баба ми и дядо ми домъкнаха един 30-годишен 15л. аквариум на баща ми.Купиха ми СКАЛАРИИ които си ги кръстих(едната беше Марта,другата не я помня)и още мн. рибки сред които и две гупи.Всички рибки умряха и останаха само гупите,естествено.
  Другите две години бяха на бавно,но важно развитие-изнамирането на Животинския пазар и на...топлата вода(нагревателя)!Рибките като си спомням сега бяха в ужасно състояние-20-ина гупи в 15 литра без аератор,върху пералнята,подложени на ежеседмична центрофуга при която пищях с основание за рибките,водата се сменяше като има някой вкъщи на който му се занимава с глупости да изтърка аквариума(все пак бях хлапе което едва стигаше до върха на аквариума).
  Последните две години са "златните години"-откриването на форума,много и що-годе добри аквариуми и всичко наистина всичко!Тук за мен е като едно училище-не толкова знания,колкото уроци по възпитание и за живота.Винаги съм се стремяла към върха(към един човек,който за мен е идол,но няма да го кажа)който обаче е тъй недостижим...

Това е моята скромна историйца.Вие сте!

Лора

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Boromir

Аз започнах 1990г. и първият ми аквариум ми го взеха тогава(50л с винкел и маджун)!Цялото ми детство е минало с аквариуми и риби.Сменил съм над 40 вида рибки докато стигна до това с което искам да се занимавама,а именно Apistogramma cacatuiodes(Апистограма какаду).Най-хубавото е че сега 18години от както започнах да се занимавам с акваристика,работата и хобито ми са обединени в едно! :-)
Shrimp Breeding Lover

Деян

Цитат на: deadman93 - 07.04.2008 22:04

Еми така е, защото съм добър ученик взимам стипендия, не е много(21 лв на месец) но ми стига да покрия нуждите на аквариумите.Извода е, който учи има пари да закусва.  :-D
: 11.11.2008г 15:03ч
А по темата, имам аквариуми от както бях в първи клас(сега съм десети), първо един 22 литра в който гледах бети(те са ми първите рибки и са ми страст), но те не издържаха дълго и ги замениха две гупи и два хелера.Един месец по-късно родителите ми бяха принудени да ми купят един 35 литров аквариум за рибите и тяхното многобройно потомство.Доскоро имах два аквариума по 100 литра, но се освободих от тях и в момента имам три с общ литраж около 150 литра.От големите се освободих, защото бяха в ужасно състояние и рискувах да превърна стаята си в блато.В момента кроя планове за нещо по голямо, но има време.По акваристиката ме запали дядо ми, той е имал аквариуми доста преди родителите ми да се родят, камо ли аз.Помня как седяхме с часове пред малкото аквариумче и той ми обясняваше привичките на рибите(като пиша това и ме обзема някаква носталгия).Той е приключил с акваристиката и ми е оставил доста оборудване(предимно тела за луминисцентни лампи, собствено производство), но навремето е бил доста напреднал и е снабдявал магазините в района.Така че, това си ми е в кръвта.

GrandePippo

Редовно киснех на брега на океана в обедната си почивка. При отлив водата се дърпаше стотина метра и откриваше широка ивица от мокър пясък, по който човек можеше да намери всевъзможни морски създания. Лично на мен ми бяха любими едни специфични раци, чиито щипки бяха несъразмерно различни като размер. По пясъка оставаше какво ли не.....Така се запалих по идеята да имам аквариум в който да си гледам подобни създания.

Впоследствие се оказа, че соленоводните аквариуми са твърде скъпи за мен и си направих сладководен. Първоначално го възприемах като един вид компромис или като нещо временно, на което да се радвам докато си направя соленоводен.

Един ден дойдоха неизбежните проблеми, с които повечето начинаещи се срещат-рибките умират, растенията не вървят (аквариума ми беше пренаселен в пъти над приемливото, с лоша филтрация, не знаех какво е азотен цикъл, единственото растение, което оцеля беше валиснерия....)

Аз реших, че съм голямо момче и не може да се излагам и да ми умират рибите и почнах да чета. А четенето доведе със себе си и разглеждането на снимките, качени по сайтовете-снимки на едни прекрасни растителни аквариуми....

И заживели щастливо....

botan

Защо ли? Ами просто има някои неща, които чувстваш че трябва да ги направиш, и ги правиш, без много да се замисляш. :-)
Точно за това съм акварист, точно за това съм цветар, точно за това съм жив. :) :)

Similar topics (5)

23535

Публикации: 43
Прегледи: 14269

40269

Публикации: 20
Прегледи: 8947

30455

Публикации: 1
Прегледи: 1989

10282

Публикации: 32