• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 17:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За и против кастрирането на домашните любимци

Започната от kosturska, 04.12.2011 22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Цитат на: bojkata - 06.12.2011 15:29
Дано да не ти се налага(като на мен) да си "приспиш" най-добрия приятел, заради болест която е можело да предодвратиш чрез "по-лесния начин" кастрация!!!
Тогава може и да започнеш да мислиш и по правилния начин!

Много съжалявам, но тази логика е абсурдна. Дай да им извадим зъбите - за да не хванат някоя зъбна инфекция, или да ги ослепяваме, защото могат да хванат перде. Тук въпроса не е за бездомните кучета, а за домашните любимци. Кастрирането не се използва даже и при изнасилвачите, а вие искате да го прилагате на кучето си. За котките не говоря, защото никога не съм гледал такава. Кастрирах по принуда ротвайлерката ми, когато беше на три, но това не попречи да се разболее от лимфом на десет. Или може би трябваше да и махна лимфните възли?

bojkata

А може ли да попитам, каква беше причината за кастрирането?

Activate

Аз съм абсолютно ЗА!
Моето мнение е, че кучета/котки без родословие, с недоказан произход трябва да се кастрират. Аз имам 4 кучета, всички взети от легитимни развъдници, всички са водени по изложби и т.н., две от тях са кастрирани. Моето наблюдение е, че това по никакъв начин не осакатява животинката, дори напротив.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.iberias-pride.eu%2Fbanners%2Fiberias-pride-banner.png&hash=9b4b7bc781c5ae86253f3d4f2eb4563dbfa105d3

kosturska

Цитат на: bojkata - 06.12.2011 15:29
Дано да не ти се налага(като на мен) да си "приспиш" най-добрия приятел, заради болест която е можело да предодвратиш чрез "по-лесния начин" кастрация!!!
Тогава може и да започнеш да мислиш и по правилния начин!
Половината ми познати, чиито животни са родени няколко години след мен, ги приспаха точно заради рак. Повечето такива хора не желаят никакво животно след приспаното. За разлика от това едно от последните спасени от нас ИЗХВЪРЛЕНИ СЛЕПИ котета събота отива при момиче, чийто котарак скоро ще умре, но от старост. Просто вече е на много години и тя знае, че е неизбежно. Но не мисля, че щеше да е същото, ако беше с тумори или нещо подобно.
Досега и от темата, и от личните си разговори с познати съм открила 2 основни причини животните да не се кастрират - хората мислят, че това е много скъпо или от хуманност - понякога мъжка солидарност или нещо подобно. Пред втория вид хора се мотивирам с възможно най-малкия плюс на кастрацията - питам ги колко време биха издържали те "на сухо" - дали ще е година или може би малко повече. Естествено това е най-малкото нещо, което ме е накарало да мисля така. Някой друг път може да споделя малко от това, което съм видяла и за нещата, които малко хора знаят, че се случват - приспиват се слепи котета и кучета, защото са изхвърлени, а всички приемни домове сме заети.
ПС: Радвам се, че вече толкова много хора са пречупили старото мислене и са за кастрацията. Тя не е нещо, което трябва да правиш, защото са ти казали, а нещо, което трябва да разбереш. За съжаление при много хора се случва по гадния начин
Забравих да кажа, че вече на определени места (пр. приюта Богров) кастрацията и на домашни животни е безплатна. Естествено, ако оставите някой лев дарение, само ще помогнете някое животно да бъде излекувано или оперирано
Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!
Мечо Пух

Тони

Разбира се, че задължително трябва да се кастрират домашните любимци. За жалост го проумях от опит.... горчив опит.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

изгубеният рай

Цитат на: Activate - 06.12.2011 19:56
Аз съм абсолютно ЗА!
Моето мнение е, че кучета/котки без родословие, с недоказан произход трябва да се кастрират. Аз имам 4 кучета, всички взети от легитимни развъдници, всички са водени по изложби и т.н., две от тях са кастрирани. Моето наблюдение е, че това по никакъв начин не осакатява животинката, дори напротив.

Ако неставаше дума за кучета щях да те обявя за расистка.

Цитат на: kosturska - 06.12.2011 20:51
Половината ми познати, чиито животни са родени няколко години след мен, ги приспаха точно заради рак. Повечето такива хора не желаят никакво животно след приспаното. За разлика от това едно от последните спасени от нас ИЗХВЪРЛЕНИ СЛЕПИ котета събота отива при момиче, чийто котарак скоро ще умре, но от старост. Просто вече е на много години и тя знае, че е неизбежно. Но не мисля, че щеше да е същото, ако беше с тумори или нещо подобно.
Досега и от темата, и от личните си разговори с познати съм открила 2 основни причини животните да не се кастрират - хората мислят, че това е много скъпо или от хуманност - понякога мъжка солидарност или нещо подобно. Пред втория вид хора се мотивирам с възможно най-малкия плюс на кастрацията - питам ги колко време биха издържали те "на сухо" - дали ще е година или може би малко повече. Естествено това е най-малкото нещо, което ме е накарало да мисля така. Някой друг път може да споделя малко от това, което съм видяла и за нещата, които малко хора знаят, че се случват - приспиват се слепи котета и кучета, защото са изхвърлени, а всички приемни домове сме заети.
ПС: Радвам се, че вече толкова много хора са пречупили старото мислене и са за кастрацията. Тя не е нещо, което трябва да правиш, защото са ти казали, а нещо, което трябва да разбереш. За съжаление при много хора се случва по гадния начин
Забравих да кажа, че вече на определени места (пр. приюта Богров) кастрацията и на домашни животни е безплатна. Естествено, ако оставите някой лев дарение, само ще помогнете някое животно да бъде излекувано или оперирано

Трябва да има наказания за собственниците...по света си има органи за това,но понеже в Бг. няма затова ще изберем по лесното (кастрация...)те нали горките живитинки немогат да се противят...направо ми се повдига от такива "дълбокомислении" заключения.
END!!!

kosturska

направо ми се повдига от такива "дълбокомислении" заключения.

Не мисля, че желанието ми по-малко животни да ми умират в ръцете още слепи и желанието ми да предпазя тези, които сме спасили от рак или други "приятни" неща, е дълбокомислено заключение. Наказания няма за убийците (говоря за убийство на човек) и изнасилвачите, ние си говорим за наказания за хората, които изхвърлят малки кучета или котета. Реалността в България е такава - над 100 000 бездомни кучета само в София, още стотици изхвърлени ежемесечно, а котките тук не ги броим.В България още доста време ще има кучета като Мима, като обесеното на моста при НДК, като всички изхвърлени в кофите за боклук или в най-близката река. Като се замислим само колко хора се обявиха за обичая с въртенето на куче над река и как на детската площадка майките учат децата, че кучетата са лоши, не вярвам промяната да настъпи в близките 10 години.
Малко се отклоних от темата, но за мен кастрацията е единствената опция да се предпазят животните от много болести, които в противен случай могат да им донесат много болки и бавна смърт. Да, веднъж ме попитаха дали пък моите хормони не ми носят рак. Вярвам, че ако някой може да се предпази от тази болест или да предпази близките си, би го направил. Защо уж обичаме животните като деца, но можем да си позволяваме волности твърде често. Кастрацията е единственият начин да се спре увеличаването на бездомните кучета, което пък ще намали тази война хора-кучета. Животните не са виновни за това, че стопаните им са безотговорни, но (като оставим на страна предпазването от заболявания) те са потърпевши. Едни 2-дневни палета не са виновни, че са се родили, но биват изхвърлени в кофата, след което умират от разкъсвания на вътрешностите. Виждала съм го, чувала съм болезненото им мънкане, когато се опитват да акат или пишкат, виждала съм ги как умират. Не са виновни, но те понасят цялата болка.
Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!
Мечо Пух

bojkata

Цитат на: изгубеният рай - 07.12.2011 10:45
Трябва да има наказания за собственниците...по света си има органи за това,но понеже в Бг. няма затова ще изберем по лесното (кастрация...)те нали горките живитинки немогат да се противят...направо ми се повдига от такива "дълбокомислении" заключения.
Дааа, някой пак не се е подготвил :-D!
Ключовите думи са "наказания" и "по света"!
По света(развития) има наказания- ЗА НЕ КАСТРИРАН ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ! Ако не е, ти предлагат да го кастрират, ако нямаш финансова възможност, ти казват къде да го направиш безплатно(за сметка на държавата)!

Ribarche

Цитат на: bojkata - 07.12.2011 11:50
По света(развития) има наказания- ЗА НЕ КАСТРИРАН ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ! Ако не е, ти предлагат да го кастрират, ако нямаш финансова възможност, ти казват къде да го направиш безплатно(за сметка на държавата)!

Тихо колега не споменавай Кастрация , че на колежката и се повръща  *ROFL*

изгубеният рай

Проблемът дами и господа се корени във 'хорат' които изхвърлят, убиват ,тормозят....животните.А за да се реши един проблем трябва да се изкорени.Предлагам Ви да вложите тази енергия и плам в очовечаването на "хората" и във създаването на закони за защита на животните, и за спазването им.Най лесно е да се кастрират...но това ли е верният начин...?

Цитат на: bojkata - 07.12.2011 11:50

Не е смешно "bojkata"защото аз на каквито гаври със животни съм се нагледала...не би и могъл да си представиш...и по добре.
Та не им стигат всичките мъки че и кастриране.Двукраките изроди кастрирайте *MODERATOR*
: 07.12.2011г 12:12ч
Цитат на: Ribarche - 07.12.2011 12:01
Тихо колега не споменавай Кастрация , че на колежката и се повръща  *ROFL*

Ти отворен ли си къв си :-|
END!!!

kosturska

Няколко човека говорим за здраве на животните, а не за това, че е по-лесно. Хората сме глобален проблем, но няма да ми стигнат силите да избия всички и после себе си. Апартаментът и синджирът в двора не са естествената среда на котките и кучетата. Една котка може да роди от 1 до 10 котета, а за кучетата да не говорим. Женските котки бягат, когато се разгонят, а не мисля, че всички са с мрежи на прозорците. Това, че повечето мрежи могат да бъдат скъсани от котка, е друг въпрос. Ако случайно си изпуснете котката или кучката и ви народи 10 малки, какво ще ги правите? Дори да е породиста, един бог знае кой я е заплодил и може да се наложи да подарявате животинки, които приличат повече на плъхове, отколкото на някакво друго животно.
Кастрацията е задължителна във всяка цивилизована страна, а некастрираните животни, които се използват за разплод, изложби и т.н. се облагат с такъв данък, че добре да се замисли човек дали си струва. Затова в Холандия нямат бездомни кучета, а взимат български.
Закони има за всичко, но посочете ми един, който да се спазва....
Мечо Пух

изгубеният рай

Цитат на: kosturska - 07.12.2011 12:16
Няколко човека говорим за здраве на животните, а не за това, че е по-лесно. Хората сме глобален проблем, но няма да ми стигнат силите да избия всички и после себе си. Апартаментът и синджирът в двора не са естествената среда на котките и кучетата. Една котка може да роди от 1 до 10 котета, а за кучетата да не говорим. Женските котки бягат, когато се разгонят, а не мисля, че всички са с мрежи на прозорците. Това, че повечето мрежи могат да бъдат скъсани от котка, е друг въпрос. Ако случайно си изпуснете котката или кучката и ви народи 10 малки, какво ще ги правите? Дори да е породиста, един бог знае кой я е заплодил и може да се наложи да подарявате животинки, които приличат повече на плъхове, отколкото на някакво друго животно.
Кастрацията е задължителна във всяка цивилизована страна, а некастрираните животни, които се използват за разплод, изложби и т.н. се облагат с такъв данък, че добре да се замисли човек дали си струва. Затова в Холандия нямат бездомни кучета, а взимат български.
Закони има за всичко, но посочете ми един, който да се спазва....

Аз.Никога не съм си изпускала котката или кучето...
END!!!

kosturska

Цитат на: изгубеният рай - 07.12.2011 12:20
Аз.Никога не съм си изпускала котката или кучето...
И трябва заради единици да се оставят всички останали да си правят каквото искат? Предполагам една кастрация е по-болезнена от това да те изядат ларви на мухи отвътре? Защото това се случи на едни кученца, които се опитахме да спасим.
Мечо Пух

VDO

Цитат на: kosturska - 07.12.2011 12:16
некастрираните животни, които се използват за разплод, изложби и т.н. се облагат с такъв данък, че добре да се замисли човек дали си струва.

За тези ,които ги използват за разплод със сигурност  си струва и си плащат данъците,без да се замислят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

kosturska

Цитат на: VDO - 07.12.2011 12:28
За тези ,които ги използват за разплод със сигурност  си струва и си плащат данъците,без да се замислят.
И това напълно премахва опцията моето прилича на твоето дай да ги пуснем пък да видим какво ще стане
Мечо Пух

Similar topics (5)

22573

Публикации: 0
Прегледи: 1958

24836

Публикации: 23
Прегледи: 9716

4919

Публикации: 5
Прегледи: 3765

35066