• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 21:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за климатик

Започната от boxy, 04.08.2011 11:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boxy

Здравейте колеги,
имам следното питане и ще се радвам, ако има някой вещ в занаята с климатиците та:
Налага ми се да си купя нов климатик, като искам да е инверторен. Апартамента е с югозападно разположение с остаклени тераси с алуминиева дограма, ПВЦ дограма с К стъкло и няма външни стени. Стаята в която ще се монтира климатика е хол с кухненски бокс около 20кв/м. До сега ползвах климатик Осака 12 иверторен монтиран 2003г. и си вършеше работата идеално както на топло така и на студено, като се има в предвид, че държим вратата отворена и охлаждаме и затопляме целия апартамент (коридор и още две спални по 10-12кв/м). Спрял съм, се на два модела и ще се радвам за Вашите мнения кое  е по-добрият избор.
1.Daikin FTXS35J
2.Mitsubishi MSZ-GC35 VA
Като Дайкина има сензор за присъствие и движение както и е 0.80КВ докато Мицубишито го дават 1.08КВ , а разликата в цената е около 500лв в полза на Дайкина , та заслужава ли си ?
Благодаря за вниманието!
Поздрави!
И.Стоянов

Antuni

Аз не съм особено вещ но братовчед ми слага климатици!! И отговора е Daikin е най истинския климатик в момента на пазара. Особено във Варна. *THUMBS UP*
0899808552

dafil

Наскоро гледах Фуджитсу и Панасоник с EER и COP над 4,5-т.е.  по-ефективно от този Дайкин преобразуват похарчения ток в отдадена топлина и студ :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

vali7447

Здравей dafil,ще можеш ли да дадеш точния модел на тези климатици които си посочил ?

Благодаря ти предварително !!!
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

ivotri

Попринцип гледай какъв е процента на ефективност и при какви условия, защото там са уловките. Дайкина са добри климатици, но са малко прехвалени и може да се вземе климатик със същите параметри на по-ниска цена, а качеството е същото. Добри климатици са фуджитсу, дайкин    медея, нипон (от по- ефтините ) . Не мисля че митсубишито си заслужава. Съветвам те да не си купуваш климатик от големите магазини : Техно маркет, Техно полис,  Метро и така нататък. Идеята за отопляване на апаратамент с един климатик не е добра. За инверторите е важно да достигат зададената температура, тога намалят консумавията на ток и само подържат, затова е добре зимата да не се изключват и климатика влиза в икономичен режим. Когато климатика работи на макс компресора постоянно се напряга гори повече ток, а и по бързо се разваля, получава се разлика ако в едната стая е примерно 22 градуса в другата 20 третата 16, просто трябва поне още един, а най-добре във всяка стая. Това осигурява по-дълъг живот и по-малки сметки за ток и най-важното еднаква температура във всички стай. Не на последно място гледай и каква е гаранцията, защото сегашнит климатици карат по-малко. Има скъпи климатици втора ръка който са много качествени и с добри параметри говорим за цена около и над 1000 лв. Съветвам ви да не си купувате ЛГ , панасоник и осака има много скапани серии, а и доста шумят.  Ако искаш пиши ми на Лс за повече инфо.

boxy

Благодаря за отговорите до момента! Да поясня малко каква ми е идеята. Роди ми се дъщеря и зимата ще ми се налага да покачвам температурата в едната спалня повече, като ми е ясно, че само с един климатик няма как да стане, за това реших вместо да купувам някакав малък за спалнята да купя един голям нов за хола, а старата осака да отиде в спалнята и да се ползва когато се налага. Това за един климатик в апартамент не съм много съгласен понеже в нас само с един климатик след около 4-5ч. работа осаката успява да направи температурата еднаква навсякаде ( тук говоря зимата 23 градуса, лятото 26 градуса), ако е много топло или студено навън разликата от стаята с климатика и другите две е не повече от 2 градуса и пак при продължителна работа на климатика успява да си влезе в режим и пак казвам осаката до сега не е замръзвал, а климатика е 12-ка и компресора е на митсубиши. Идеята ми беше дали Дайкина ще е по икономичен понеже гледам, че го двата да харчи по-малко киловати и заслужават ли си 500-те лева разлика. КАто марки са ми на кантар и двете според мен са водещи, просто дайкина има повече екстри и го дават по икономичен дали си заслужава парите?
Благодаря!
:)

ivotri

С два климатика ще е по-добре, ако си решил един от тези двата аз бих взел дайкина. Имай предвид, че тези коефициенти на преобразуване и колко харчи са за определена температура при идеални условия и зависи на какъв режим работи топло/студено. (както е при филтрите за риби). Сметни колко дават за година, защотото има климатици дето се получава че за година им дават 150-200лв разход, а това е нереално за 12 месеца при условията при който ги ползваме. Относна замръзването има евтини климатици по 400 лв и си пише да не се ползват под -5 градуса. С тези двата който си харесал би трябвало да няма проблем. Избора си е твой и дано уцелиш здрава машина, която ще ти служи дълго. Пак ти казвам по-добре зимата да работят двата климатика постоянно нензам как да ти обясня но е по-добре.  Виж и гаранцията  и дали трябва да се прави профилактика за да е валидна.

boxy

Е определено ще е по-добре и двата да работят, но все пак тока ми не е внос от китай и някак с два постоянно работещи климатика .... Все повече и аз се навивам на Дайкина.

denbosch

Два климатика трябват-дори и единия да не работи,е важно с малко дете да си подготвен.
Моят съвет е освен за марка и модел да се поразровиш в нета и за отзиви за фирмата,откъдето ще ги купиш.Много важно нещо е гаранционната и следгаранционната поддръжка!
Понеже виждам,че си от Варна,ще те посъветвам да НЕ си купуваш климатик от тук http://climavent.eu/ !
Сега ще поясня защо:и трите ми климатика са от тази фирма.Зимата ми отказа единия инвертор Хайер/извънгаранционен/ и се обърнах за помощ към тях.Дойде техник,обясних му проблема,като му наблегнах няколко пъти на факта,че компресора е здрав и проблема е  някъде в управлението.След като не се справи на място,момчето взе платката,за да я погледне негов колега в сервиза.След десетина дни ми казаха,че платката не може да се поправи.Съответно чаках да ми я върнат две седмици и след като вдигнах луд скандал,най-накрая се разбрахме да я оставят в офиса,за да си я взема от там.След още седмица звънене,молби и скандали най-накрая си я взех.Помолих да ми поръчат нова платка,която щяла да дойде след два месеца.Почна се едно мънкане,че видиш ли платката е 200 лева и дори да ми сложат нова платка,то няма никаква гаранция,че климатика ще работи и т.н.и просто трябва да го изхърля?!Явно бяха решили,че щом съм дал пари за три климатика,то спокойно мога да си позволя и още един.Писна ми и им теглих една майна!Порових тук-там,поразпитах и намерих един свестен сервиз.Човека дойде,погледна,взе платката и след седмица я монтира на климатика и ...всичко беше наред!?!Естествено бях малко притеснен за цената и когато ми каза "40 лева" бях шокиран!Даже бях засрамен и няколко пъти питах дали е сигурен,а човека дори искаше да ми откаже това,което му дадох отгоре.
Чети,разпитвай и не бързай-избора е голям!

dafil

Подвел съм те ,колега-тези са "девятки"
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/panasonic-cs/cu-e9lke-866.html#
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-asyb-09ldc-809.html#
...но дори и "девятки"имат по-голяма отделяна мощност от твоята сегашна 12-ска :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

boxy

Климатика ще го купувам от мой роднина, както и той ще ми го монтира. Също така той ми препоръча и тези два модела, но просто исках и чуждо мнение, та за гаранция и подръжка не се притеснявам. Относно горепосочените 9-ки , то всички 9-ки са с по висок икономически показатели, а и не вярвам 9-ката да работи така както сегашната 12-ка та камоли и по добре все пак както казах по-горе отоплява целия апартамент без проблеми (мнението си е лично мое). Благодаря на всички отзовали се !
Поздрави!
И.Стоянов

stilista

Здравей колега,пред същата дилема бях и аз преди 3-4 год.
Изчислявай КПД
Колко харчи и колко отдава като мощност.А данните които дават за годишен разход за мен са доста съмнителни.Стига да е японски ще ти свърши добра работа.Аз съм с Шарп 14ка (за 25кв.)и съм много доволен!
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

ivotri

Сега на пазара няма Японски климатици всичко се прави в Китай, Тайланд и т.н  Някой им сменят лепенките ама няма Японци на нашия пазар всичко се прави в други заводи само марките са Японски. Може и да има някакви серии внос от там ама ме съмнява, пък и цените ще са убийствени.

bluefire

значи аз имам Даикина и съм много доволен за другия не мога да кажа но от към ниво шум е просто уникален (седиш зад него и незнаеш дали работи  *YAHOO* говоря за външното тяло )  още нещо  климатика които имам аз е чешки като производство  неразбирам от климатици  и незнам дали е хубаво или не 1 година съм с него  лятото сметката ми за тока е около 50 кинта  при работа на климатика на 25градуса денонощно (в стаята с аквариумите ми е   *ROFL* ) има много хубава функция комфорт и економичен  режим  8-) комфорта се прави когато се спи в стаята в която е климатика
Цитат на: ivotri - 05.08.2011 12:29
Сега на пазара няма Японски климатици всичко се прави в Китай, Тайланд и т.н  Някой им сменят лепенките ама няма Японци на нашия пазар всичко се прави в други заводи само марките са Японски. Може и да има някакви серии внос от там ама ме съмнява, пък и цените ще са убийствени.
даикин имат серия която е наистина японска  http://klimatici-daikin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58

boxy

От 22.08 съм с мицубишито, за сега впечатленията ми от осаката са доста по-тиха работа на вътрешното и външно тяло, плавно достигане на температурата  с разлика от един градус, което явно е доста по-добър инвертор от осаката. Ще видим зимата как ще е :)
Поздрави!

Similar topics (5)

31571

Публикации: 3
Прегледи: 2449

30574

Публикации: 1
Прегледи: 2016

1764

Публикации: 7
Прегледи: 6319

25305