• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.05.2024 13:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Терминатор в Дунав

Започната от Mario, 09.04.2005 15:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Искам да обърна внимание на следния цитат:
Цитат
Според руски сайт в Интернет тя е способна да опустоши бързо цялата хранителна база на затворени водоеми.

Нека го разгледаме внимателно - цитираният "източник" е руски сайт в Интернет. Как мислите, това сериозен цитат ли е, след като дори не е дадено името на сайта, камо ли адреса му?!?
И дори да допуснем, че твърдението е вярно, тук се говори за ЗАТВОРЕНИ водоеми (т. е. езера без големи реки, които се вливат или изтичат от тях). Река Дунав категорично не е от тоя тип водоеми. Течението и е дълго хиляди километри, което осигурява достатъчно стабилност на екосистемата и възможност за новия вид да се впише в нея, без да я разруши. Какво точно ще стане, само времето ще покаже, разбира се. Но не бива да се правят трагедии от подобни случки. В съвременния глобален свят такива неща се случват много често. Близък до нас пример са рапаните, които са пренесени в Черно море от Японско море. Присъствието им дестабилизира черноморската екосостема, защото рапаните са ненаситен хищник, унищожаващ масово черните миди. Но нещата в последните години се уталожиха.

koyota

Аз лично мисля, че този цитат е измислен от някой български журналист само и само да превлече повече внимание на читателите :lol:

koyota

Цитат на: "DSS"Прочет отново тази статия (по-внимателно)! :!:
Mario написа:
ЦитатНепозната за Дунав риба е хваната във водите на реката край видинското село Арчар. Видът е бил установен и край Ново село. Това съобщи пред "Труд" Милен Василев, научен сътрудник към БАН. Той е участник в експедиция на учени от България и Чехия, които изследват фауната на Дунав. Рибата е плевелна и при взривно размножаване може да бъде заплаха за местните видове. Според руски сайт в Интернет тя е способна да опустоши бързо цялата хранителна база на затворени водоеми. Рибата обитава Източна Азия, Китай и басейна на река Амур. Тя още няма българско име, на латински се казва "Рerccottus glehni". Наричат я още "китайски поспаланко" заради издръжливостта й в заблатени води.
Източник: в-к ТРУД
:oops:

Прочел сам статията не се притесняваи а ти се разрожи малко из нета и ще намериш достатачно инфо за тази риба.
А конкретно за дунав нямам предвид че е заблатен а пален с мазут и всякакви други гадости.А сащо така нашата саседка Румъния си излива сякакви химикали,за това става вапрос.

Boby_

Цитат на: "koyota"
А конкретно за дунав нямам предвид че е заблатен а пален с мазут и всякакви други гадости.А сащо така нашата саседка Румъния си излива сякакви химикали,за това става вапрос.
Хубаво де, а какво общо има замърсяването на Дунав с тази риба?
Ако тя е в състояние да се адаптира в една унищожена вече екосистема, значи не е опасна, а просто ще заеме вече опразнена екологична ниша. Ако не успее, отново няма проблем - "няма риба, няма проблем".
:lol:  :wink:

penchod

Рапаните намаляха не от самосебе си, а защото се указа че са деликатес в Япония и масово взеха да ги ловят, консервират и изнасят за там, но преди това последиците от тях бяха почти катастрофални за популацията на Черната мида по нашето крайбрежие.

Boby_

Цитат на: "penchod"Рапаните намаляха не от самосебе си, а защото се указа че са деликатес в Япония и масово взеха да ги ловят, консервират и изнасят за там, но преди това последиците от тях бяха почти катастрофални за популацията на Черната мида по нашето крайбрежие.
Последиците не са били почти катастрофални. Еколози и природозащитници твърдяха, че са, но доказателства за това така и нямаше. Аз имам роднини на южното черноморие и съм говорил с тях по темата (а и не само с тях) - популацията на черна мида никога не е намалявала до застрашителни нива.
А рапаните наистина намаляха, защото се консумират за храна и се ловят масово. Намаляха дотолкова, че се налага вече ограничаване на техния улов, за да не изчезнат. Ирония, а?
:lol:

dido

Няма нужда да се ограничава лова на рапани в Черно море. Добре ще бъде и да изчезне, ама няма как :-)

Рапана не е ендемичен вид за нашето море. Пренесен е някъде около края на 19-ти век с кораби от източните морета когато се развърта търговията - ларвата на рапана се лепи на корпуса на кораба, по пътя обратно нараства и 'заразява' Черно море.

Всъщност при нас проблема е, че рапана няма други естествени врагове в Черно море освен човека и ако бъде оставен на мира ще се размножава докато не му свърши храната - черната мида. А последното ще бъде много кофти събитие - предвид полезността на тази гадинка.

Raven

аз съм виждал много черноморско дъно и мога да ви кажа че рапана изобщо не е на изчезване,в по забутаните заливчета по южното черноморие където не влизат рапанджиите е напаст,има места около силистар примерно където цели участъци са с унищожена популация на мида,ако  се намали търсенето и рапанджиите спрът да го излавят ,рапана за много кратко време ще унищожи мидата и това ще е срив на екосистемата.
вреден е защото няма врагове,там откъдето идва явно има риби еквивалент на боциите.
аз преди десетина години влизах няколко пъти с наргиле от лодка за рапани ,но нещо не можахме да организираме нещата с приятели,иначе и аз щях да започна рапанджииство.
то добре че не почнах ,че толкова момчета ,и мои познати също умряха долу за нищо.

не знам дали имате представа какво е долу и как става там белята ако угасне горе наргилето, но такава смърт не пожелавам на никого.
съсвсем друг въпрос е че сега много рапанджии тралят направо а това е направо хирошима за дъното.

само че аз съм чувал че рапана е дошъл от куба и карибите с кораби,но не съм сигурен.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

sho

а аз някаде бях чел че слънчевката е пренесена точно като аквариумна рибка - първоначално се ловели само в дунава а в последствие  ... смятам сички знаете  - но определено има водоеми кадето е разказала играта на всичко друго дет плува :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

penchod

Всъщност това , което съм чувал е , че е пренесен от Японско море, а там си му стигат и японците като естествен враг  :D

Similar topics (3)

38415

Публикации: 2
Прегледи: 1825

52261

Публикации: 5
Прегледи: 3711

23306

Публикации: 18
Прегледи: 9279