• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Учени вещаят мрачно бъдеще за европейските морета

Започната от malomir, 13.06.2007 04:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

malomir

    
Учени вещаят мрачно бъдеще за европейските морета

Състоянието им значително се е влошило в резултат на крайбрежното развитие, прекомерния риболов и замърсяването от земеделието, алармира доклад
11.06.2007

Състоянието на европейските морета значително се е влошило в резултат на крайбрежното развитие, прекомерния риболов и замърсяването от земеделието, алармират учени.

Те предупреждават, че то ще се влоши дори още повече, ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на заплахите.

Според изследователите икономическият растеж и разширяването на ЕС също допринасят за обезпокоителната тенденция, пише Би Би Си.

Изводите са представени във финансиран от ЕС доклад (European Lifestyles and Marine Ecosystems), изготвен от над 100 учени от 15 страни в продължение на три години. Той проследява последиците от човешката дейност за морските екосистеми в региона.

Изследването засяга четири морета на континента: Черно, Балтийско, Средиземно и Североизточния Атлантически океан. Отчетени били четири характеристики - промяна на хабитатите, еутрофикация (обогатяване на водата), химическо замърсяване и риболов.

Във всеки от тези водни басейни открихме сериозни поражения, свързани с ускореното развитие и застрояване на крайбрежната ивица, транспорта и типа хранителна промишленост, обяснява координаторът на проекта проф. Лорънс Мий, който е и директор на Морския институт към университета в Плимът, Великобритания.

Всеки проблем е свързан с друг. Според учените процеса на евроинтеграция също се е отразил на състоянието на водите.

Благосъстоянието на отделните обществата в Европа води до допълнителен натиск върху околната среда. Нарастват например броя на курортите и вилите по Средиземноморието, увеличава се търсенето на месо и местни продукти, което пък засилва изискванията към селското стопанство, употребяват се повече изкуствени торове, които замърсяват повечето реки, вливащи се в моретата, и т.н.

Има места, където ситуацията се подобрява, обяснява проф. Мий. Но бърза да поясни, че това се случва поради "грешните причини".

Например някои от екосистемите в Северно море са в по-добро състояние сега, защото много от тежките индустрии са били преместени в други региони на света, като Индия и Китай. Според учение става дума за глобализиране на проблема.

Би Би Си дава линк и към сайта с фотогалерии от морското дъно (Klissurov.dir.bg) на българина Любомир Клисуров. Той работи в Институа по океанология на БАН във Варна и от 1982 г. се занимава с подводна фотография.

Bass_Maker

Така е! Като ходим на морето само, за да се изпикаем във водата и да си хвърлим фасовете и хартишките в нея... Европейска му работа... Чудно ми е... Всичките тия екологични предупреждения и т.н. и на никой не му трепва дори за миг пишльоната, че след ей го на 1-2 века ще си бъхтят главите пра-пра внуците ни и ще ни проклинат. Ех... Прост народ е тва човечеството, ей! Срам ме е, че съм човек. Мислещи същества сме били... По-добре да не бяхме! Учените трупат пачки от спонсорирани доклади и накрая какво? Само те до някъде се тревожат от голата истина, а останалите само го констатират като факт. Подминават го и някой дрисльо като мен си изяжда душицата от яд, че е жив и плещи глупости по форумите :(
You cannot kill what you did not create...

botan

Иии най-после малко да се постреснат.....идиоти....
То се виждаше отдавна че моретата са в голяма опасност!
Bass_Maker трепва им на доста хора и доста хора се стараят да почистят каквото могат,но тези няколко човека не могат да покрият цялата страна.За жалост има доста малко хора които мислят като тази групичка.

cihlidi_fan

Да наистина положението е сериозно! И това което каза Bass_Maker е много вярно... За съжаление!  :'(
Както казва ботан не сме много хората които се замислят за това както и да внимават за тези неща.

Не знам каква е била причината, но май месец (тази година) бях на море в Гърция и беше много мътно и мръсно. Ходя на едно и също място вече за седма година и никога не е било такова. Мислихме, че е от дъждовете, но май не е тъй като не се избистри...  *NO*
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Bass_Maker

Точно заради това ми е тъпо... Защото хората, които се заинтересовани са прекалено малко и не стигат да покрият гадостите на цапащите чичко паричковци. Това е проблема... Хората с парите си трупат състоянието и цапат, а тези които се опитват да направят нещо са зле финансирани организации тип Зелени балкани, които почти нищо не могат да направят :(
You cannot kill what you did not create...

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

botan

Цитат на: miTko - 14.06.2007 11:44
Зле финансирани и корумпирани...
Искам само да ти кажа, че съм член на Зелени балкани и изобщо не са корумпирани! ]:-> *krivo

Bass_Maker

Искам да кажа, че и аз съм член на Зелени балкани и потвърждавам, че не са корумпирани, но това е всичко. Колкото и опити да се правят, ефектът от тях е просто капка в морето. Хванем 2 бракониера и на тяхно място изскачат нови 5, а и тия 2 си живуркат живота, защото закона ги пуска набързо :( Това ми навява чувство на безсилие и затова се оттеглих от активния Зеленобалкански живот и предпочетох да остана само член симпатизант
You cannot kill what you did not create...

miTko

Ок, извинявам се на Зелени балкани. *thanks
Говоря по принцип!
Разни мои АКВАРИУМИ 

islander

Цитат на: cihlidi_fan - 13.06.2007 17:31
Да наистина положението е сериозно! И това което каза Bass_Maker е много вярно... За съжаление!  :'(
Както казва ботан не сме много хората които се замислят за това както и да внимават за тези неща.

Не знам каква е била причината, но май месец (тази година) бях на море в Гърция и беше много мътно и мръсно. Ходя на едно и също място вече за седма година и никога не е било такова. Мислихме, че е от дъждовете, но май не е тъй като не се избистри...  *NO*

Не е от дъждовете, а е от "цъфтеж" на водата. Тази зима беше доста топла и затова този процес се активизира доста по-рано от минали години.

botan

Все тая дали е от дъждовете или цъфти и в 2та случая водата е замърсена....

islander

Ботане, вземи се просвети малко на темата, преди да пишеш такива твърдения. "Цъфтенето" на фитопланктона и замърсяването на водата са две коренно различни неща.

botan

Аха ок......
Виж тук на последния ред пише "еутрофикация (цъфтеж на водата)"
Сега кликни тук и тук и виж дали не е едно и също....
Щом има бум на водорасли значи водата е замърсена.

ПП:Не съм казал че са едно и също а че цъвтежа на водата е признак на замърсеност.

Similar topics (5)

20127

Публикации: 8
Прегледи: 4443

5117

Публикации: 52
Прегледи: 14556

19000

Започната от barabata


Публикации: 2
Прегледи: 2017

27126

Публикации: 9
Прегледи: 4063

11726

Публикации: 28
Прегледи: 10673