• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.08.2025 19:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Силни бяха, а ? /взривовете/

Започната от denzel, 03.07.2008 13:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

05.07.2008 16:43 #30 Last Edit: 05.07.2008 16:54 by Лора
Мисля,че е време да напомня за взрива в Русе през 1993г.Тогава аз бях малка,ако не ме лъже математиката,съм била на 12г.Помня,че се приготвях за втора смяна за училище и в този момент се чу сташен тясък.Прозорците на апартамента се разтресоха,слава богу не се счупиха,но гърмежа беше достатъчно силен,за да ме уплаши.10 минути по-късно започнаха да говорят по радиото и националния ефир за Взрива.Ето един цитат от местния сайт,след вривовете в София,с които се събуди трагедията от '93г
Цитат,,Дунарит" е ,,бомбата" в Русенско
Русенци също имат спомен за инцидент със  взривни вещества, подобен на този в столичния кв. Челопечене, показва справка в местните архиви.

Преди 15 години при взрив в склад на завода загинаха петима души, а над 200 бяха ранени. И днес една от основните дейности на  разположеното на няколко километра от града предприятие е обезвреждането на авиационни и артилерийски боеприпаси. Там са и основните складове на фирмата. Складове има още в гр. Две могили и в с. Долно Абланово. Периодично се правят комплексни проверки за сигурност и защита.
Другите фирми в областта, които използват в дейността си взривни материали, са ,,Скални материали", която разработва каменни кариери и ,,Каолин". По информация от ПЗАБ и двете фирми редовно се проверяват за начина на съхраняване и използване на взривните вещества.

9 години по-късно аз започнах работа в този завод.Не точно бомбите,а бившето обувно производство,което вече е собственост на италианец.През 4-те години работа там постоянно се страхувах от подобен инцидент.Като слушах старите колежки,които са били на работа в онзи момент косите ми настръхваха.Всеки път през обедната почивка се чуваха леки гърмежи и колежките ме успокояваха,че това са опити и се базикаха,че щом гърми ще има заплати за Дунаритчани.Ето още малко за трагедията в Дунарит и как се случило:
ЦитатЕдна от най-големите аварии заради немарливост на работниците стана на 19 март 1993 г. в русенския военен завод "Дунарит". Тогава при разтоварване и пренасяне на взривни вещества в чували от камион към склад стана експлозия. Възпламененият при пренасянето около 5 т тротил уби на място петима, а причинената верижна реакция, довела до избухването на още 55 т взривно вещество от близкия склад, нарани в различна степен още 250 работници. Според следствието товарачите не са спазили изискването да пренесат на ръка тротила. За да свършат работата по-бързо, работниците са разтоварвали чувалите върху колички с метални накрайници откъм дръжките. Именно съприкосновението на метала с взривното вещество е предизвикало фаталното триене, произвело експлозията още при смъкването на чувалите с тротил от камиона, пише в доклада. Според друга версия обаче в "Дунарит" е липсвал контрол и задължителен инструктаж от страна на ръководните кадри. Във фаталния ден дори е липсвал задължителният ръководител, който да извършва контрол по пренасянето на опасното взривно вещество. 10 години след инцидента няма обвинени за аварията. Вероятно отговорността ще остане върху петимата загинали, е мнението на полицаи, пожарникари и експерти, участвали в овладяването и разследването на инцидента. Днес на мястото на експлозията зее дълбок 20 м кратер с радиус от 60 м. Паметна плоча от черен мрамор напомня за петимата загинали
Съжалявам за трагедията която ви е сполетяла,радвайте се,че се е разминало без жертви.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!