• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 16:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Shugar Glider или Захарна Катерица

Започната от _Kirilov, 01.06.2014 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Темата не е за този форум , но някой може да си има и да не се е похвалил  :-[
Някой гледал ли е подобно животинче или имал ли е някакъв досег до него ?
Обмислям скоро време да си взема такова другарче , но искам малко информация да събера за него , гледам няма много писано по нашите форуми та може някой колега да е имал досег с нещо подобно .
Някой ако е имал да сподели някакви наблюдения над тях като държане , хранене изисвания.
И можеби нещото което най-много ме интересува е колко е продължителснотта на живота й , че не намерих никъде  внета за домашни условия.

bunzip2

Това, което знам за тези животни е, че са двуотробни.
Мъжката има плешиво петно на главата, докато женската не.
На това петно се намира някаква жлеза, която отделя някакви миризми, предполагам за "зарибяване" на другия пол... и тея миризми си смърдят яко :).

Ако ще гледаш една, съвета ми е да е женска :)

_Kirilov

Общо взето и аз това подразбрах , но по-хубаво било да се взимат 2 защото много бързо умирали уж от самота , иначе живота им бил колкото на куче или котка 10-15 години.

bunzip2

Не знам дали е вярно това, че е задължително да се гледат по две. Чак да умират от самота...
По магазините винаги съм виждал по 1.
Даже тука в Мол Варна има в зоо магазина и сигурно стои от нова година (ако не и от преди това) и още си е жива... не е умряла от скука  :-D

Аз се бях зарибил по едно време, ама като разбрах как смърдят и се поотказах да ти кажа честно. А и цената от 200 кинта за една катерица малко ме шокира  *CRAZY*. Сега вече ги има из продавалника за по 100-тина кинта, ама като гледам не е кой знае колко разпространена като домашно животно у нас и информацията е доста оскъдна.

_Kirilov

Аз съм намерил за 150 , но продължавам да се ровя за нещо по-тънкана.
А иначе за "самотата" - четох го от един форум и там го бяха написали това , че ако е сама живяла 5-6-7 години макс. В някой от родните форуми казват , че когато са били 2- мъжка и женска, по време на размножителния им период понамирисвало момчето . А когато няма около него женска не било така - ама знам ли ...
Затова точно търся инфо , но май докато не пробвам аз самия няма да разбера точно това което ме интересува защото всеки оценява по свой начин това колко и как миришели ..

NO CARRIER

А ако вземеш две женски? *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

_Kirilov

Цитат на: NO CARRIER - 02.06.2014 18:41
А ако вземеш две женски? *dontknow*

Еми общо взето и аз до това мнение стигнах , че две женски е добре  за да няма проблеми с прекомерно размножаване и миризми  :-D

bunzip2

Цитат на: _Kirilov - 02.06.2014 19:28
Еми общо взето и аз до това мнение стигнах , че две женски е добре  за да няма проблеми с прекомерно размножаване и миризми  :-D

Едва ли ще имаш проблем с прекомерно размножаване. Май един път в годината се размножават, а и виждаш какви са цените :). Така че ако се "окотят", най-много да се зарадваш  :-D
Само трябва да провериш това с миризмата дали ще те устройва. Иначе сигурно и 2 женски ще си правят компания :)
Ама според мен не бързай да се нашиваш с две животни. Вземи си една... потъркаляй я известно време да видиш дали ти допада изобщо и дали се справяш с гледането, и ако всичко е "ок", тогава си вземи и друга.

Joro V

все си мисля, че не е нужно да опитваме да отглеждаме всякакви животни като домашни. в това число са и катериците..

Caxapa

Цитат на: Joro V - 02.06.2014 20:30
все си мисля, че не е нужно да опитваме да отглеждаме всякакви животни като домашни. в това число са и катериците..
ЖОРЕ! а Ипките? Рибите какво са? А Растенията? А да не разтягаме темата но кокошки, прасета, крави и всякакви други?

Joro V

темата е дълга и разбира се е доста субективна.. за декоративните рибки, малко или повече им се създават прилични условия за живот.. кравите и кокошките ги гледаме с друга цел. докато отглеждането вкъщи на катерици, тигри, крокодили и т.н. ми се струва малко прекалено и дори леко егоистично.. и все пак - въпрос на лично усещане.

Caxapa

Абе прав си НО познавам лично човек тук в Австрия, който си има ферма за крокодили. Гледа няколко екземпляра в мазата на къщата си  и да не разтягаме темата, но е създал условия за жиОтните си..както ний за риПките.

kopche

купих двойка по обява през ноември 2012 г. бяха на 4 месеца според собственика. живяха си задружно, узряха, но така и не съм разбрала да са правили секс, макар че много се надявах на поколение - за по-весела дружина, не за продажба. бяха на година и нещо, когато започнаха видимо да боледуват - двигателната им способност се влоши, особено на женската. за няколко дни почти се парализира, водих ги на вет и така разбрах, че те всъщност имат нужда от калций, точно като рептилиите. мъжкият се оправи, но женската умря на следващия ден. а той, мискининът, така живна веднага след това, че се замислих дали пък тя не го е тормозила нещо, че освен другото, беше изпохапан по плешивото петно.
та, практическите съвети. навсякъде пише за диетата, но почти никъде не пише за калция. вече ръся храната с калций на прах за влечуги, с витамин Д. не съм слагала ув лампа, понеже той се оправи, но съветът беше такъв, за по-добро усвояване на Са. освен това открих една таблица със съдържанието му в различните плодове и гледам да давам такива с повече (предимно цитрусите са това, но пък той е капризен и не ги кльопа много). яде основно ябълки, просто защото на останалите плодове се мръщи. редувам един ден плодове, един ден плодово детско пюре с мед. всеки ден давам насекоми - предимно морио, понякога щурци - по 1-2 зависи колко са големи. давала съм и бели червеи за стръв, но от тях буквално се надува, понеже много лакомо се тъпче, а те са доста... хм, калорични. във водата слагам комбинирани витамини дадени пак от вет-а. чат-пат давам сушени плодове и сусамки, особено когато заминем за няколко дни. тогава пие повече вода.
за миризмата... мирише, най-вече близо до клетката. ама аз гледам толкова други гадини, че всичко се размива в една обща смрад на зоопарк  *CRAZY* възможно е да има и периодичност, но винаги съм я отдавала на това кога са сменяни пелетите на дъното на клетката.
смятам наесен да си търся нова женска, дано се харесат.
иначе са забавни животинки, особено ако не си лягате рано, понеже те точно тогава се активизират. за първите ми преживявания с тях може да прочетете тук - http://garga-blog.com/personal/my-sugar-gliders/

_Kirilov

Благодаря ти много за споделения опит  *privet*
Иначе действително ли са толкова привързани към стопаните им както пишат или ?
А сега мъжкия като няма женска около него не би ли трябвало проблема с миризмата да намалее ?

kopche

ъмммм... това за привързаността просто не съм го забелязала при моите. общо взето не дават много пипане, издебвам докато яде да го галя по гръбчето и до там. ако посегна да го хвана гледа да се измъкне и да отиде в далечния ъгъл. ти какво си мислиш, и аз се прехласнах по разните клипчета, в които им ходят по ръцете, спят в скута и тн... това първата му работа е да те наака или напишка от страх. надявах се за това време да се социализират, ама нещо не се получи. четох, че като са сами по-лесно се отпускат с хората, а като са повече си общуват предимно помежду си и не допускат много човеци да им се бъркат.
за миризмата - не намирам особена разлика като че ли. просто има два пъти по-малко отпадъци ;)

Similar topics (1)

4314

Започната от ВЕТЕРАН

Публикации: 6
Прегледи: 2550