• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 12:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Хич не ми върви :(

Започната от Raziel, 10.09.2006 11:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raziel

Преди Седмица докато си спинках кротко чух как нещо тече и се събудих  с плуващи риби около мен. Беше ми се пръснало предното стъкло на аквариума /100л./ Веднага събрах рибите в един 15л. аквариум а водата избърсах.
Още първата вечер умряха 50% от рибите.
На другият ден ги сложих в един 80л. аквариум.
От тогава през ден ми умират по 2-3 рибки... и то по принцип най-непретенциозните - гупи, хелери,  молинезии, анцитруси.
След цялото това мъчение за рибките оцелели са два пангаса/уж са страхливи и претенциозни/, една Колиза, два хелера и две неонки.

Сменям водата  всеки ден по 10%, имам външна помпа която е намалена за да не прави голямо течение, обаче въпреки всичко умират. Днес ще взема тестове за да  вида твърдост,ph и нитрати.
Някакви идей...?
СПоред мен е от стреса които преживяха...
In Pursuit of Perfection

Violeta

Лошо... май най-неприятното, което може да се случи.
Не е задължително да е само стрес, като са изпопадали от аквариума вероятно много от тях са се наранили физически. Затова са измрели много според мен. Това може да е причината и че продължават да умират. Обаче два пангаса в 15 л аквариум :shock:  направо не мога да си представя. А те не са толкова претенциозни все пак. Преди време спасявах един - изскочи от аквариума на един от съфорумците, който в момента не беше наблизо. Рибока се метна на пода от метър и половина и аз понеже не знаех къде има кепчета и пр. го хванах с ръце и го пуснах обратно във водата. Беше наранен, дълго време след това си носеше белезите от приключението, но не умря.
Малките рибки обаче са нежни, а ти си ги и събирал... Та според мен това е основната причина. Не се тревожи, грижи се за тях. Погрижи се и за качествено залепен аквариум. И после не го пренаселвай.
Успех! :D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Raziel

В този малкия в които престояха  око 12 часа  изглеждаха като компот:)
или по точно като борш..:)
Е сега си поръчах нов 250л. аквариум  други ден ще е готов и ще почвам да го нареждам че имам някой друга идея..
In Pursuit of Perfection

DarKness

малко офф:
колко ти излезе 250л. аквариум и с какви размери е ??
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Raziel

Здрасти
Той е малко странен размем защото трябва го събера в една ниша:)
Размера е 80/55/55см.
Поръчах го при Ники който продава аквариуми на съботния пазар. Чух много добри отзиви от познати а и видях негови аквариуми.
Аквариума е от 8мм стъкло , горе е с греда и поради тази причина е с два малки капака отгоре.
цената е 190лв.
Мисля че не е зле цената при положение че навсякъде където питах под 1лв/1л не ми казаха.

Сега търся къде да си поръчам  шкафче на което да държа аквариума и което съм начертал и е с такъв луд  дизайн че на две места ми отказаха да го правят :)
И нямам търпение да стане за да може да  сложа в  сегашният си   малко цихлиди :)
In Pursuit of Perfection

DarKness

мерси за инфото...може би след зимата и аз ще правя голям аквариум та предвид цената най-вероятно ще е при този човек
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

zmeq

Ако Ники е човека, който освен аквариуми продава и растения на пазара, не бих казал, че аквариумите му са особено добри.   :roll:

Raziel

Не.
Продава само Аквариуми..
Има един бус и в него са му аквариумите и той стой пред буса.
Тва е точно до входа.
In Pursuit of Perfection

Raziel

Цитат на: "DarKness"мерси за инфото...може би след зимата и аз ще правя голям аквариум та предвид цената най-вероятно ще е при този човек
Ако ти трябва телефон или кординати, кажи ще ти ги дам.. или виж на съботният пазар.
А колко ти е в момента аквариума?
In Pursuit of Perfection

DarKness

най-вероятно ще се разходя до съботния, но както казах няма да е много скоро, че ако сега замъкна още 1 и то огромен аквариум в нас ще ме изхвърлят...

иначе сегашният ми е 60 литра и общо взето беше купен като на шега-но страшно се запалих по акваристиката и искам да си взема голям аквариум  за повече рибки...

върти мисе в лавата 125х40х45 (д/ш/в) 225л. само незнам как ще го нося като си го запоръчвам
:wink:

другият проблем е че се кефя на дълги аквариуми и си мисля и за 150 дължина, но този вече е абсурд да го натъпкам в колата та може и да поекспериментирам с няколко малки аквариумчета, докато се науча да ги лепя и да си направя сам в крайна сметка

edit: мерси за предложениео за помощ :D
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Raziel

Да ти имам проблема:)
Свиркаш и идваме ти го донесем с колата:)
Аз за тва си купих Пасат Комби да мога  събера  4 човека в багажника:)  хихихихихи....
Тъй че споко, незнам Ники дали ще ти го донесе но ако не,  ще помогнем щом е за благото на хобито:)
In Pursuit of Perfection

Similar topics (1)

2676

Публикации: 3
Прегледи: 3138