• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Съботния брой на 24 часа

Започната от Mr_Venom, 26.07.2006 13:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕТЕРАН

Ааа не,където е попчето,там е и калкана и ватоса!В смисъл когато мигрират на дълбоко,го правят всички и обратно!А за газовете,абе има някъква причина,но незнам каква е!Точно по това време на годината идва от дълбокото пасажното попче или както е по известно "пясъчното"!Интересно е наблудението ми,че само то мре!!Каменното,Стрингила,Лихнуса,Отбалъка не дават фира,само пясъчното!Държанието му на плиткото симулира липса на въздух!!!В морето липса на въздух е меко казано несериозно!Па знаели човек???Незнам надолу в по-чистите води как е,дали и там дава фира и защо не бяга на по-чисто място?

dido

Лихнуси действително не видях при онзи масов мор. Лихнуса обаче обитава по-дълбоки води - за разлика от стронгила да речем - връзва се с предположението.

Калкана си е сравнително дълбоководна риба бе, човек. Къде си чувал за калкан на 2 метра дълбочина?

ВЕТЕРАН

Хаха ами пролетно време е горе-долу на толкова!Миналото лято август месец хванах 4кг.калкан на Несебър в началото на кея,там където спират РК-рибарските кораби!А и не само аз!А там е най-много 3-4 метра дълбоко!Не казвам,че се навира по камъните като попчето,защото физиката не му позволява,но идва доста близо до брега :wink:Когато рибарските кораби ловят цаца,сафрид,чернокоп,те си чистят мрежите в самият залив и се изхвърля доста риба,барабар с медузи и водорасли,тогава гъмжи от калкан,ватус и всякъкви хищници!А и не само тогава!Ранна пролет и късна есен също е много близо до брега!Пролетта е свързано с хайвера,който го хвърлят близо до брега,а есента предполагам,че трупат запаси за зимата!На плиткото има много повече храна и затова идва толкова на плитко,и най-вече срещу канали,в пристанища и кейове,и срещу устия на реки!Но е заблуда да се мисли,че калкана е само на дълбокото!Предполагам,че Raven ще е на същото мнение!

Boby_

К'ви по-чисти води на по-дълбоко в Черно море?!? Потърсете изследвания за нивото на сероводородния слой - преди 10 години беше на 200 метра от повърхността, преди три - на 80. Сега вероятно вече е под 50. Според мен просто хабитатът на пясъчното попче изчезва и след още три-четири години няма да съществува изобщо.

ВЕТЕРАН

Под"надолу"имах впредвид по-на юг към Синеморец,Варвара!

Boby_

Цитат на: "ВЕТЕРАН"Под"надолу"имах впредвид по-на юг към Синеморец,Варвара!

:lol: Затова моята даскалка по география пишеше двойка, ако някой каже "нагоре" вместо север.  :wink:

Raven

там където бях имаше доста попчета и си живееха нормално,не видях мъртва риба но водата е отвратителна- нацъфтя много но преди това беше мътна и пълна с умрели медузи и боклуци.
и още нещо странно имаше тази година- адски много водорасли от  един тип- нещо като нашите любими нишковидни.цялото дъно,всички камъни бяха покрити с килим от зелени нишковидни,като свежозелена гъста  вата.
риба нямаше особено,имам предвид от пасажните- кефали ,илария и пеленгас.
пелагичните видове си бяха там- попчета ,кучета ,зеленушки и другите от комплекта.
имаше обаче много умрели рачета- паури.от дребните- горе долу 5 см. в диаметър.
общо взето морето ми се видя  като аквариум в квартална кръчма- зеленясало,тинясало и пълно с боклуци.
предполагам че това с водораслите и общото влошаване се дължи на пороят от миналият месец,тогава огромни количества кална вода и боклуци от брега се вляха в морето,по брега и скалите си личат следите от калните реки.
и от големите количества органични вещества може би се е влошила водата и са тръгнали водораслите,или поне се надявам да е от това а не да е някаква трайна тенденция.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ВЕТЕРАН

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "ВЕТЕРАН"Под"надолу"имах впредвид по-на юг към Синеморец,Варвара!

:lol: Затова моята даскалка по география пишеше двойка, ако някой каже "нагоре" вместо север.  :wink:
:lol: Сигурно е писала двойки и когато кажеш"надълбоко"вместо"надолу" :lol:

ВЕТЕРАН

Raven а зарган виждаше ли се или чернокоп?Някъде ми казаха,че към Синеморец ловяли чернокоп с прилични размери!И на Маслен нос хващали зарган?Нещичко не се ли мярна чернокопчета или зарган имам впредвид?

dido

Хм. Последното предположение за калта в морето е доста на място  :D

Сероводородният слой се "движи" според текущите геологични процеси по дъното, доколкото сме си говорили с един приятел - спец по въпроса.

При всички положения обаче той не е причина за туй странно явление. 20 метровата изобата минава доста далече от брега при нас. По спомен от морските карти, които съм гледал - на доста километри. Т.е. сероводород близо до брега трудно може да избие.

Raven

не видях нито зарган нито чернокоп,обикновенно около носовете виждам ята зарган през други години,но сега водата беше мътна и рибата се беше дръпнала навътре явно.
стадните мигриращи риби се плашат от мътна вода и изчакват на вътре да се избистри,ударих само два кефала по килограм и пет шест по около 700-800 грама,попчета имаше но аз по принцип не ги бия защото оръжието ми е много силно за тях,а и ми е жал.
общо взето си уплътнявах времето с разглеждане на видовете риби ,водорасли ,охлюви рачета и други обитатели на плитчините,водата на 70см. дълбочина е около 26-28 градуса ако залива е закътан и няма силно течение от дълбокото.
има много видове макроалги- поне 5-6 и доста обитатели,въпросът е какво ще стане с тях като дойде есенно зимният период,как ще го преживеят в топъл аквариум.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Чакалене му викам аз на това  :lol:

И аз се ослушвам за черноморски аквариум. Нещо ми е влязла под кожата тая идея, ама засега не мога да убедя баща ми, че е по-добре от растителния аквариум  :D

Longanlon

абе ти не си ли попреминал малко тая възраст и ниво на доходи, които изискват родителско разрешение за нов аквариум  :shock:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NO CARRIER

Попреминал е, ама баща му трябва да се грижи за аквариума. :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

rookie_gyn

Чернокоп вадят на Резово, и на Синеморец, но с мрежи. Толкова е топла водата, че рибата не излиза толкова близко. А пък чернокопчето освен, че е с приличен размер като го кусах си беше и с приятен вкус. По реките, т.е. към устията вадят добра ръждава белица. Това е което видях с очите си. В момента само по Резовска се влива кал, щото аркадашите си окрепят брега, иначе на Велека е сълза.

Similar topics (5)

28469

Публикации: 3
Прегледи: 2410

35294

Публикации: 3
Прегледи: 2576

12067

Публикации: 11
Прегледи: 4721

44484

Публикации: 1