• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.07.2025 20:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Рифов vs растителен (high-tech) ( да не се чете от съпруги/-зи)

Започната от iek, 12.10.2009 15:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stenli

Един бРъз пример:
- аквариум 130л - 90лв
- нагревател китайски 20лв
- вътрешен филтър 15лв.
- самоделен капак - 40-50лв
- китайско тялно с дне пури - 20лв
- грунд без добавки в него - 20лв
- риби, некапризни - 40-50лв
- тестове - само 2бр - 20лв
- растения - от тук, от там - 5лв
- таймери, разклонители - 20лв
- дребни посуди - 20лв.
До тук ги изкарах към 320-330лв.
В последствие какво стана:
- специализирани лампи + още две тела + рефлектори - 80-90лв
- система за ЦО2 тип 77 - 160лв
- фирмени торове, акватани, нитривек - 40лв
- съставки за направи на тор - 60-70лв
До тук станаха - почти 700лв.

Още не съм набавил приличен канистър, една дозина тестове, левове за растения съм спестил доста от колегите, за дървета, камъни - също и не мога да кажа че и осветлението е на ниво.

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

iek

Цитат на: N.Nobs - 12.10.2009 17:09

т.15 Сол - с уточнението че става дума за количество което ще ползваш още 4.5 години.Иначе можеш да започнеш със 30 лв.

т.28 Корали - Ако са меки корали и полипи няма как да ги събереш в този обем.Ако са твърдички и съпи все ще ги набуташ.Мааалко трудно, но...

Та до тук минус 600лв.

При редовни смени, на 10 дни, ги смятах по 12кг на година. Корали имам два твърди , едни гъби и малко фрагчета и аквариума е гол като пушка, а до тук сметката е над 400лв (само за корали). Добре, че има каулерпа, че иначе ще изглежда все едно е минал урагана Катрина.

BOJO

Цитат на: abaro - 12.10.2009 23:30
Според мен проблема със соленоводните аквариуми у нас е този, че поради липса на традиция, при първи опит ще бъдат направени много грешки и съответно много излишни разходи. .................

Точно така, това казах и аз на друго място.

Н. Нобс: Цитираната от теб древна мъдрост е савсем правилна. Допълнение: ако не с пари , со много пари  :coffee:
......................................

Тишо: не ми трябва ЦО2 система за моите цихлидарници. Само и тях да мисля... Говоря за принципа на потребители като мен.

miTko

Цитат на: Raven - 12.10.2009 16:49
На мен ми излезе около 100 лв.
Три пури Т5 /965/ + ел. баластите.

Капакът е самоделка от ламинатни дъски.

А моя излезна още по-малко - около 80лв, за акварум 120л. ;-) Аз съм от кръжок "сръчни ръце". За мен правенето е най-големия кеф. Другите неща няма да смятам, всеки си решава.
Разни мои АКВАРИУМИ 

etg

Да сравнявате разходите за рифов и съответно за растителен е нелепо.
Срещу 300+..лв. имам що годе приличен  растителен, докато срещу 3000+.. имам не особено приличен  рифов.(вярно допуснах и не малко грешки с рибите)
Всичко останало е разтягане на локуми.

iek

Ако оборудваш растителния с продуктите на ADA, може и да не ти се стори толкова нелепо. :-D

etg

Като гледам сравнителната ти табличка в началото на темата, потвърждаваш моята теза.
А срещу АДА по всяко време можеш да извадиш насреща някое коралче или риПка за 10000Е и АДА "умира".
Ако говорим за частни случаи, да възможно е и обратното, но цялостно погледнато, ще се повторя "сравнението е нелепо".
;-)

iek

Нелепо или не, сравнение може да се прави, все пак става въпрос за аквариуми и пари, виждал съм сравнение между болид от Формула 1 и изтребител дори. Отделен е въпроса, че рифовия носи риск от постоянно и почти безкрайно влагане на пари във вид на корали. Ако сравнението е от гледна точка на финансите, и ако сравним цените извън Абсурдистан, е съвсем резонно сравнението между един рифов и един хай-тек растителен, нито скимери, калциеви реактори, озонатори и т.н. са задължителни, а арагонита и живите камъни( не и необходимо всички да са живи) са сравними по цени с тези на  растителните субстрати и камъните за акваскейп, а има и евтини меки корали и  морски риби. Това, че Дамсел за 5лв се продават в България за  50, охлюв за 1.40-тук за 25лв е отделен въпрос, спомням си случката с един колега от форума, който като чул цената за един дамсел в наш магазин,  отговорил-"Ама аз питам колко струва един , а не-всичките". Ако тази екселска таблица я направя по цени на един западен онлайн магазин, резултатите ще са съвсем различни, да имаме предвид, че за растителния задължително е необходима СО2 система и канистър, така че нещата стават съвсем съизмерими.

marinko7

Ей това монопола е много лошо нещо ,ако повечето акваристи във България започнат да пазаруват ,от западните сайтове предполагам,че цените ще си дойдат на мястото ,поради слабото търсене заради високи цени.Иначе няма да има оправия,не 25 ми и 45 може да станат тия охлюви като има балами да ги копуват,а продавачите само това чакат. *dontknow*
"КАРАШ ЛИ БЪРЗО,ЩЕ ТЕ НОСЯТ БАВНО"

etg

Цитат на: iek - 16.10.2009 07:07
Нелепо или не, сравнение може да се прави, все пак става въпрос за аквариуми и пари, виждал съм сравнение между болид от Формула 1 и изтребител дори. Отделен е въпроса, че рифовия носи риск от постоянно и почти безкрайно влагане на пари във вид на корали. Ако сравнението е от гледна точка на финансите, и ако сравним цените извън Абсурдистан, е съвсем резонно сравнението между един рифов и един хай-тек растителен, нито скимери, калциеви реактори, озонатори и т.н. са задължителни, а арагонита и живите камъни( не и необходимо всички да са живи) са сравними по цени с тези на  растителните субстрати и камъните за акваскейп, а има и евтини меки корали и  морски риби. Това, че Дамсел за 5лв се продават в България за  50, охлюв за 1.40-тук за 25лв е отделен въпрос, спомням си случката с един колега от форума, който като чул цената за един дамсел в наш магазин,  отговорил-"Ама аз питам колко струва един , а не-всичките". Ако тази екселска таблица я направя по цени на един западен онлайн магазин, резултатите ще са съвсем различни, да имаме предвид, че за растителния задължително е необходима СО2 система и канистър, така че нещата стават съвсем съизмерими.

Аз не твърдя, че нелепо да се правят такива сравнения, казвам че е нелепо да се подвеждат хора , които нямат представа как стоят нещата и да си мислят , че нещата са съизмерими.

" нито скимери, калциеви реактори, озонатори и т.н. са задължителни"
Тук сам си противоречиш , значи за Хай-тЕк растителен е нужно всичко най-добро, но видиш ли за ХАЙ-ТЕК РИФОВ можеш да си спестиш цялата техника, че и живите камъни. Ако така поставяш нещата сравнявай с подобни растителни, при които е минато с минимума, веднага давам пример с моите 300+ срещу 3000+ лв.

"а има и евтини меки корали и  морски риби."
отново противоречие....а има и много евтини растения , даже някои ги подаряват и изхвърлят с кофи.

"че за растителния задължително е необходима СО2 система и канистър, така че нещата стават съвсем съизмерими. "
Ако ползвам твоите похвати, тук бих казал , че има канистри и по 80лв. , а пък за калциевия реактор също трябва СО2 система

НАкрая за цените в България. Ти сравняваш Хай-тек аквариуми и ми даваш за пример продукти на ADA....,къде подяволите продават такива в България, значи пак опираме до внос. Отново извърташ както ти изнася :-D
Ако говорим за масови аквариуми , да в чужбина ще минеш с мноооого малко по-евтино, но всичко това важи и за растителния и съотношението ще се запази.

Един от най-разпространените дамсели в немски он-лайн магазин:
http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/chrysiptera-parasema-gelbschwanzdemoiselle-p-999.html
5,90Е , тук върви 12лв. , аз лично разлика не видях.

Може би най-популярната рибка:
http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/amphiprion-ocellaris-falscher-clown-anemonenfisch-p-983.html
13Е е тука е 25лв., пак разлика не видях.

Дали има по-евтини магазини, убеден съм , че има, но  също така съм убеден , че масовия германец пазарува от такива, като този , който дадох за пример.

За да е коректен спора трябва да се сравняват съпоставими неща. Ти каза, че сравняват болиди с изтребители, но те са своебразен връх в категорията си.
Твоето сравнение по ми прилича на Болид(вид растителен аквариум) и селскостопански самолет от 63год.( в ролята на рифов).

В крайна сметка всеки има право на мнение, аз казах моето. *DRINK*

abv

Да допълня ако някой неща си правиш сам излиза по ефтино ,а ако и ги имаш отпреди още по ефтино ..А ако и намериш зооборсите директно ама още по ефтино.Търговците яко надуват цените!Вчера гледах една гупа 2 лв ...алоууууу на какво прилича това ..аз смятам да развъждам дискуси и да ги давам по 10-12лв 4см на едро.... в магазина 15-18 ще ги продават търговците предполагам ..ама дискуса живее 8 год и повече а гупата е ясно...и къде да сравняваме гупа с дискус...много е скъпо.....по магазините.
Друго да допълня:Ако сам си залепиш аквариума излиза наполовина или по-малко.Ако сам си направиш капака,шкафа  т.н.. и ако ти подарят риби или растения ....излиза малко не главомолни суми .....
Грунд ако си набавиш сам подходящ от река само за водата да го промиеш най много 2-3 лв за 10-12кг.
и какво излиза примерно:

аквариум 100л 85-30ш-40в -стъкло и силикон 25лв.
шкаф купуваш плоскости от практикер          30-35лв
Грунд                                                       -2лв
Нагревател                                                        15лв
вътрешен филтър                                             15лв
растения           подарени от някой и за още  15лв
риби примерно 10 неона сини                          10-12 лв
Капак с лампи                                                     15-20 лв

130 лв
и се радваш на подводния свят!
може и по малко, може и повече от много неща зависи.

iek

Цитат на: etg - 16.10.2009 10:37
Тук сам си противоречиш , значи за Хай-тЕк растителен е нужно всичко най-добро, но видиш ли за ХАЙ-ТЕК РИФОВ можеш да си спестиш цялата техника, че и живите камъни.
Виж пак заглавието на темата, този термин ХАЙ-ТЕК РИФОВ ти го въвеждаш, не аз, а и рифовия не е казано, че трябва да е хай-тек, за да е рифов, и да се повторя-"не и необходимо всички камъни да са живи".
Май ти си този, който чете евангелието като дявола.
Според теб за грунд за растителен трябва да вземем пясък от реката , а за рифовия да купуваме арагонита за 110лв ( при цена от 40 в нормалните държави ), да плащаме по 78лв за помпа сън-мун, при положение, че се продава за $10, живи камъни по $12-$16 -тук за 45лв($32)
НАкрая за цените в България. Ти сравняваш Хай-тек аквариуми и ми даваш за пример продукти на ADA....,къде подяволите продават такива в България, значи пак опираме до внос. Отново извърташ както ти изнася :-D

Защо да не ги сравнявам така, да не би коралите да ги вадим от Черно море, и те са внос, както и всичко останало В екселската таблица фигурира единствено субстрата на ADA, но който и субстрат да вземеш е на същата цена, дори техния доста по-изгоден от други. А в България можеш да си купиш всичко, стига да имаш кредитна карта.

Ако говорим за масови аквариуми , да в чужбина ще минеш с мноооого малко по-евтино, но всичко това важи и за растителния и съотношението ще се запази.
Да, напълно съм съгласен, може би не съм се изразил достатъчно ясно, т.е. и ти и аз знаем как стоят нещата. Цените дали ще са в долари или евро са съизмерими. А за дамсела, този за 50лв, беше единствения от 4-ри магазини, които поддържат морски аквариуми, може би и за това цената му се е вдигнала от "12лв".
Пуснах тази тема, единствено защото сравнявам един мой хай-тек растителен и един мой не хай-тек рифов, какво ненормално има в това, не мога да разбера.
*DRINK*

abv, мислиш ли, че някой, ако взима  3000 евро заплата, ще тръгне да обикаля Практикер да си сглобява шкафчето или на реката да промива пясък, а междудругото твоя сладководен аквариум, аз го бия с другия ми соленоводен с цели 100лв:
аквариум 10лв
камъни и пясък-от морето (не уточнявам кое)
животинки-също от там
сол-от магазина 9лв
вътрешен филтър-10лв
осветление-дневно
растения-макроалги каулерпа- подарък

Бих направил и едно сравнение- средностатистически рифов срещу растителен по онлайн цени за американец  или германец, но едва ли някой го интересува това.

etg

Както виждаш нищо ненормално няма.
Ти сам си го написал 1500лв. за хай-тек растителен срещу 3000лв. за не хай-тек рифов, аз равенство не виждам(а я си представи , че тръгнеш да го правиш и него , като растителния).
Никъде не съм писал , че трябва да взимаш пясък от реката за грунд, нали е  хай-тек ;-)

"Защо да не ги сравнявам така, да не би коралите да ги вадим от Черно море, и те са внос, както и всичко останало В екселската таблица фигурира единствено субстрата на ADA, но който и субстрат да вземеш е на същата цена, дори техния доста по-изгоден от други. А в България можеш да си купиш всичко, стига да имаш кредитна карта."

...е тогава какво ти пука какви са цените в България. Внеси си всичко за рифовия и си готов, нЕма "гадни български тьргаши"

И накрая , признавам си не съм разбрал точно темата :-[ - ти наистина сравняваш болид(вид растителен аквариум) и селскостопански самолет от 63год.( в ролята на рифов).
И конкретно в твоя случай се оказва , че селскостопанския е 2 пъти по-скъп.

tishovsx

Абе оти се чекнете, имал съм и растителен, сега имам солен, нема да имам веке растителен, щото съм се набутал доста със соления... :-[
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

56060

Публикации: 8
Прегледи: 4084

4768

Започната от Gitsov

Публикации: 35
Прегледи: 14053

53558

Публикации: 10
Прегледи: 5300