• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.06.2025 23:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

}|{opukc

Цитат на: Лора - 01.10.2009 22:29

Тази рецепта е вдъхновение от ,,Пиле Жорикс".


То май за това пиле тук никой не знае.. *ROFL*

Лора

Прав си, затова го написах. Ама като гледам още никой не е запитал за рецептата. ;-)
Иначе пилето е превъзходно. Винаги, когато имам гъби на разположение си го приготвям. *THUMBS UP*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

}|{opukc

Да взема да го пусна а?..


Mup0

кажете някоя вкусна рецепта за скумрия днес да си направя :)

iek

Скумрия на скара:
http://nanita-nordina.blogspot.com/2009/05/blog-post_18.html, бирата за маринатата може да се замести с прясно мляко.

Mup0

нека не е на скара а нещо в тавата и в фурната
: 13.10.2009г 17:05ч
това ми е една от любимите теми в лафче :) и аз мисля да напиша една изпитана от мен рецепта за шаран
1,5–2 кг шаран
100 г кашкавал
100 г орехови ядки
100 г стафиди
50 г масло
3 скилидки чесън
1 морков
1 глава лук
1/4 връзка магданоз
черен пипер и сол на вкус

за маринатата:
300 мл бяло вино
подправки за риба на вкус

за соса:
500 мл доматен сок
100 г маслини без костилки
1 връзка пресен лук 
Начин на приготвяне
1. Шаранът престоява 2 часа в маринатата, след което гръбната му кост се изважда.
2. Морковите се настъргват, лукът, магданозът и чесънът се наситняват. Маслото се разтопява в горещ тиган. За 1-2 минути се запържват лукът, морковите и чесънът. Добавят се орехите и стафидите, посолява се, поръсва се с магданоз и се запържва още 1-2 минути.
3. Шаранът се пълни със запържените зеленчуци и отворът се зашива. Рибата се набрашнява, пече се около 30-40 минути в обилно намаслена тава в предварително загрята до умерена температура фурна
4. Сосът се приготвя, като доматеният сос, наситненият лук и маслините се запържват за 4-5 минути. Пет минути преди шаранът да се извади от фурната, около него се налива сосът и се оставя да се дозапече. След като се извади, шаранът се поръсва с настърган кашкавал. :)
ако някой го прави нека ми каже дали му е харесало :) аз слагам по малко стафиди от написаното по горе защото става много сладко и не ми харесва :)  *DRINK*

Caxapa

Обикновени готови за консумация скариди. Има почти сухи (без марината) и такива с марината. Изливам маринатата. Добавям лимонов сок (пясно изцеден), зехтин, сол на вкус ако трябва, копър, магданоз и девисил. В случая няма копър и девисил.(жена ми не ги понася) Оставям за час в хладилника да си поеме маринатата която добавям и след това ....  *DRINK*
: 14.10.2009г 22:10ч

NO CARRIER

Благодаря! Ето моята рецепта:
250г коктейлни скариди
1 майонеза
3-4 стерилизирани краставички

Скаридите се оставят да се размразят (да изтече водата от тях). Ако са от големите се нарязват на по-малки парченца. Краставичките се нарязват и те на малки парченца. Всичко се смесва и се оставя в хладилника да изстине. Идеално мезе за водка и ракия.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fskaridi-salata-mastika.jpg&hash=2693611a0fb6d6584692a8972fbaa8295a6d5cfb
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Mup0

мисля днес да правя таз рецепта за шарана която дадох..но нямам бяло вино с какво да го заместя за марината ?

Mup0

приятелката ми купила такава риба но не попитала как се казва ... http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1968/15581037541568347089125768135186REh4jTPjWoVGhKY7jM.JPG та някой знае ли каква е рибата и някоя добра рецепта да я направя :)

bicho1976

Това е Сайра,за рецетпи питай чичко си Гугал.

Mup0

Благодаря за името на рибата :) все пак ако някой знае някоя рецепта за нея нека я напише нали е такава темата все пак :)

Caxapa

Рецепти... Хм... Без рецепти  просто една връзка магданоз, ситно нарязани домати, черен пипер на вкус,  няколко скилидки чесън, дивисил, пресен лук, олио, сол. Бяло вино (то е после)

Почистваш рибата и е нареждаш в тавичката. Добавяш доматите и другите неща. добавяш малко вода към 200 милилитра. Печеш на умерена фурна като накрая покриваш с ало фолио (кухненско) да се задуши.

Това е от въображение само. Ако се понапъна може да добавя още някоя подправка и малко люто.  Почти  никога не готвя по рецепти а инпровизирам. А ако е по книгите пак внасям малко и от мен  въображение и става невероятно.
Бон апети  *THUMBS UP* опс.. виното...Хмммм абе виното е за   :vino:
наздраве.  ;-)

miTko

Те много културни станали виетнамците! Когато бях студент, печаха шарана неизчистен направо върху печката!
Иначе пъстърва, жива, хваната от развъдник и завързана плътно в торбичка умира за минути.
Разни мои АКВАРИУМИ 

миа

Цитат на: Joromladiqakvarist - 08.11.2009 21:11
Това ми се виждаше като бъзик, ама преди 2 дена чистих една есетра, която беше в торба 2 дена, удрарих я по главата с дръжката на ножа, отрязах и главата, започнах да я чистя и си изкарах акъла когато видях с периферното зрение как нещо на мивката си отваря устата  *NO*  :-D

Любопитно е, че когато моряци улавят хищна акула не се доближават в близките 24 часа до главата й, тъй като може да ги ухапе, дори главата да е отрязана.Явлението са нарича "хищнически инстинкт".Есетровите са близки родственици на хрущялните (акулите са хрущялни риби) и са запазили това свойство от акулите.